Αρχές Μαρτίου κρίνεται η υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης

Τέσσερις ώρες διήρκησε στον αθλητικό δικαστή της Σούπερ Λίγκας η εκδίκαση της υπόθεσης της πολυιδιοκτησίας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, έπειτα από την εισήγηση της ΕΕΑ για ανάκληση των πιστοποιητικών τους και υποβιβασμό των δύο ομάδων. Στο ξεκίνημα της συζήτησης οι δικηγόροι του Δικέφαλου τόνισαν πως θα διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία και δεν θα θέσουν κανένα θέμα αναβολής.

Αυτό που ζητήθηκε από τον ΠΑΟΚ ήταν να αιτιολογήσει ο Ολυμπιακός την πρόσθετη παρέμβαση που έχει κάνει και ο δικηγόρος της ΠΑΕ Δημήτρης Καρπετόπουλος τόνισε ότι οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να διασφαλιστεί η επιβολή των ποινών μετά το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού». Παρέμβαση έκανε και η Λάρισα και ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι «η ΠΑΕ ΑΕΛ παρεμβαίνει υπέρ της καταγγελίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός και κατά των ΠΑΕ Ξάνθης και ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Παρεμβαίνει προσθέτως υπέρ του Ολυμπιακού. Ζητούμε να γίνει δεκτό το πόρισμα της ΕΕΑ που βεβαιώνει βαρείες παραβάσεις και να επιβληθούν οι ποινές».

Μετά την τοποθέτηση του Κούγια υπήρξε ένταση με τον δικηγόρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Τάκη Μπαλτάκο. «Θέλεις να έχεις αντιπαράθεση μαζί μου για να σε γράψουν οι εφημερίδες. Κοιτάξτε να φτιάξετε κανένα κόμμα να γελάμε…», είπε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος στον Μπαλτάκο και σε αυτό το σημείο παρενέβη η πρόεδρος και προειδοποίησε ότι θα διακόψει τη διαδικασία.

Στην αγόρευση του ο Μπαλτάκος ζήτησε να αποβληθούν οι παρεμβαίνουσες ομάδες από τη διαδικασία διότι δεν έχουν τα νόμιμα έγγραφα, ενώ ο Κούγιας ανέφερε στο δικαστήριο ότι «δεν μπορείτε να εξετάσετε την ουσία της υπόθεσης, έτσι θα οδηγήσετε σε κατάλυση μια ανεξάρτητη αρχή (σ.σ. ΕΕΑ). Η σημερινή διαδικασία, είναι διαδικασία της επιβολής ποινών. Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν μπορεί να ισχύσει, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Απαλλαγή

Ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ Λάμπρος Μπίρδας υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον ΚΑΠ απαγορεύονται ποινές που δεν προβλέπονται στο καταστατικό της ΕΠΟ και δεν αναφέρονται στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου και πως εξαίρεση αποτελούν οι υποθέσεις αντι-ντόπινγκ. Εξηγώντας τους λόγους που δεν πρέπει να επιβληθεί καμία ποινή στον ΠΑΟΚ, ο Μπίρδας είπε μεταξύ άλλων ότι «κάποιοι λογιστές στην ΕΕΑ λένε στους δικαστές ελάτε να εφαρμόσετε την δική μας απόφαση…»

Ο τρίτος νομικός εκπρόσωπος του Δικέφαλου Αχιλλέας Μαυρομάτης τόνισε τα εξής: «Η διαδικασία κινήθηκε με μη νόμιμη σύνθεση της ΕΕΑ και μη νόμιμη απόφαση. Υπάρχει χρήση παρανόμως στοιχείων. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα σας προσκομίσει την μηνυτήρια αναφορά μας κατά της ΕΕΑ και για την χρήση των εγγράφων που παρανόμως χρησιμοποιήθηκαν. Υπήρξαν και καταγγελίες για απόπειρας δωροδοκίας ή δωροληψία μέλους ή μελών της ΕΕΑ. Σε άλλη υπόθεση βέβαια».

Στην συνέχεια το λόγο πήρε και πάλι ο Τ. Μπαλτάκος, ο οποίος ζήτησε από την πρόεδρο να μπει στην ουσία της υπόθεσης: «Το 2016 άλλαξε ο κανονισμός και στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους η πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου είχε πει ότι η έκθεση της ΕΕΑ δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Κυρία Πρόεδρε, δεν μπορείτε εσείς να επικυρώσετε μία απόφαση διοικητικής αρχής. Η ΕΕΑ υποβάλλει έκθεση. Τέτοια πρακτική στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου μπορεί να υπάρξει. Όχι στην Ελλάδα. Η Δικαιοσύνη απονέμεται από τακτικούς δικαστές. Μπορεί στην Ελλάδα να γίνει τέτοια ποινική δίκη; Με αυτό το σύνταγμα; Ο τακτικός δικαστής να έρχεται και να επικυρώνει την απόφαση μιας επιτροπής; Αυτή είναι η παρατήρηση μας περί της δεσμευτικότητας της γνωμοδότησης της ΕΕΑ και απορούμε την υποστήριξη τέτοιων επιχειρημάτων. Πώς είναι δυνατόν να αποφασίζει ένα όργανο εκτελεστικής εξουσίας σα να μιλάμε για πριν από τη γαλλική επανάσταση».

Ο Ολυμπιακός διαφώνησε με τα νομικά επιχειρήματα του ΠΑΟΚ και ενδεικτικά η δικηγόρος Λίνα Σουλούκου, είπε: «Η διάταξη αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη της FIFA και της UEFA. Κανένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο δεν θα μπορεί να εξασκεί έλεγχο σε πάνω από δύο ομάδες. Υπάρχει ρητή διάταξη του άρθρου 5 που προβλέπει και αποβολή και αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η διάταξη αυτή κάνει λόγο για αποβολή και υποβιβασμό. ΠΑΟΚ και Ξάνθη μας λένε ότι δεν μπορούν να τιμωρηθούν με βάση τον αθλητικό νόμο και άρα έχουν το ακαταδίωκτο. Σας προσδίδουν τη δυνατότητα να μπείτε στην ουσία και από την άλλη να μην επιβάλετε ποινή. Τι αρμοδιότητες έχει το όργανο σας; Μπορείτε να πάτε σε ιδρύματα και να ζητήσετε άρση απορρήτου όπως έκανε η ΕΕΑ ή να πάρετε το μετοχολόγιο μιας ΠΑΕ. Εδώ η ΕΠΟ αρνήθηκε να σας δώσει τα έγγραφα της αδειοδότησης επικαλούμενη ρήτρα εμπιστευτικότητας».

«Η ΕΕΑ είναι ισότιμη με το ΣτΕ»

Συνέχεια στο θέμα έδωσε ο Κούγιας: «Οι συνάδελφοι μου ισχυρίζονται ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν είναι τίποτα, ότι αποτελείται από λογιστές και ότι δεν δημιουργούν καμία δέσμευση σε οποιονδήποτε ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, για την οποία θα πρέπει να ασχοληθείτε μόνο εσείς. Ουσιαστικά οι τοποθετήσεις ΠΑΟΚ και Ξάνθης αγνοούν το τεκμήριο νομιμότητας και πλαισίου της ΕΕΑ. Είναι η μόνη που μπορεί με τις αποφάσεις της να το κάνει αυτό. Και αυτό το κάνει έπειτα από έρευνα. Μπορεί να κάμπτει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Αγνοούν το τεκμήριο νομιμότητας της ΕΕΑ. Ο νόμος προβλέπει ότι η ΕΕΑ είναι ισότιμη με το ΣτΕ. Η ΕΕΑ είναι μία ανεξάρτητη αρχή, όπως το ΕΣΡ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επανήλθε με τον Μαυρομάτη και τόνισε: «Βρήκαμε μια Επιτροπή που αποτελείται από συνταξιούχο δικαστή, μια δικηγόρο έναν λογιστή, έναν υπάλληλο του Υπουργείο Ανάπτυξης και μια προσωπικότητα από το χώρο του αθλητισμού και το πόρισμα της δεν μπορεί να κριθεί και να ελεγχθεί από κανέναν. Είπαμε από την αρχή ότι δεν θέλουμε αναβολή της υπόθεσης. Ο Ολυμπιακός ελέγχει τα ΜΜΕ και υπάρχει μια επικοινωνιακή καταιγίδα, αλλά αν κρίνετε ότι δεν μπορείτε να δικάσετε, πρέπει να αναβάλλετε. ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν ζήτησαν τροποποίηση του νόμου, η κυβέρνηση το έκανε για να υπάρχει κοινωνική ηρεμία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε λόγο για γνωμοδότηση. Η απόφαση της ΕΕΑ είναι εκτελεστή, αλλά όχι δεσμευτική. Δεν σας δεσμεύει η απόφαση της ΕΕΑ, όπως και κανέναν άλλο».

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Ολυμπιακού υποστήριξαν πως αποδείχθηκε σχέση μεταξύ των δύο ΠΑΕ μέσω παρένθετων προσώπων. «Αυτό που λέει η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι πως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέσω παρένθετων προσώπων, της RFA, δύναται να ασκεί, να έχει δικαίωμα διοίκησης μέσω της θυγατρικής της, της Vialand, στην Ξάνθη. Αρκεί να αποδειχθεί η σύνδεση της Vialand με την Ξάνθη και με την RFA», ανέφερε ο Γιάννης Χατζησαβάογλου, ο οποίος πρόσθεσε: «Αν θεμελιωθούν αυτές οι δύο συνδέσεις, θεμελιώνεται και η κατηγορία. Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ότι ο de facto διαχρονικός διοικητής της Ξάνθης, δεν είναι κάποιος από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά ο Χρήστος Πανόπουλος. Αυτός εμφανιζόταν σε κάθε συνεδρίαση της Λίγκας. Από τη μέρα που έγινε η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό, εμφανίστηκε μόνο σε μία συνεδρίαση. Το προπονητικό κέντρο της Vialand είναι και το κέντρο που αγωνίζονται ακόμα τα κλιμάκια της Ξάνθης. Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί η διοικητική διάρθρωση και η σύνδεση με την ΠΑΕ Ξάνθη. Οι δύο εταιρείες έχουν τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο, τον κ. Πιαλόγλου. Τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία της Vialand έχουν μισθωθεί μόνο στην ΠΑΕ Ξάνθη και είναι τόσο σημαντική αυτή η σχέση, που οι μεταξύ τους συμβάσεις χαρακτηρίζονται ως μη ακυρώσιμες. Κι αυτό αποδεικνύει τη ζωτικής σημασίας σχέση. Το κέντρο που προπονείται η ανδρική ομάδα, πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, ανήκει στη Vialand κι όλα αυτά αποδεικνύουν τη λειτουργική τους σύνθεση».

Και ο δικηγόρος του Ολυμπιακού συνέχισε: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διοικητική τους λειτουργία. Η Ξάνθη έχει πενταμελές και η Vialand έχει τετραμελές διοικητικό συμβούλιο. Κι υπήρξε ο ισχυρισμός ότι είναι δύο διαφορετικά διοικητικά συμβούλια. Πέρα από τον διαχρονικό διοικητή της Vialand τον κ. Πανόπουλο, οι δυο εταιρίες έχουν τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Πιαλόγλου, Ο πρόεδρος της Vialand, ο κ. Χαλαβαζής είναι μέλος στην ΠΑΕ, αλλά και μέλος στο ΔΣ της Insports που κατέχει το 95% των μετοχών της Ξάνθης.

Οι κ.κ. Πανόπουλος και Συγγελίδης τα δύο μέλη του ΔΣ της Vialand, έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν όποτε θέλουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη γιατί έχουν την Insports που έχει το σύνολο των μετοχών της Ξάνθης. Όλοι οι αυτοί οι δεσμοί αποδεικνύουν τη σχέση που υπάρχει. Η Vialand ανήκει 100% στην RFA. Έκανε μία επένδυση εκατομμυρίων. Περίπου τρία εκατομμύρια και κάτι. Έπειτα απ’ αυτήν την επένδυση εκατομμυρίων, δεν αλλάζει ούτε ένα μέλος του Δ.Σ.. Ένα Δ.Σ. επανεκλέγεται χωρίς μία προσθήκη. Η μοναδική διαφορά ήταν ο κ. Πιαλόγλου της Ξάνθης. Αυτό ως πραγματικό δεδομένο κάτι σημαίνει».

Ο Χατζησαβάογλου κατέληξε με αναφορά στον Γ. Καλπατζίδη: «Ο κ. Καλπατζίδης είναι ο πιο κρυπτόμενος διάδικος, δεν έχει εμφανιστεί πουθενά όλο αυτό το διάστημα, να του κάνουμε μια ερώτηση εμείς, οι δημοσιογράφοι… Ο κ. Καλπαζίδης είναι ανιψιός του κ. Σαββίδη, συνδέεται διαχρονικά με τις εταιρίες του. Η επαγγελματική του ενασχόληση έχει να κάνει σε χώρα, σε εταιρεία του ομίλου Σαββίδη. Αγόρασε εταιρεία από την σύζυγο του κ. Σαββίδη και ήταν μέλος στο Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ. Η ενασχόλησή του είναι μόνο με εταιρείες του κ. Σαββίδη. Ο κ. Καλπαδίζης όχι μόνο αγόρασε την RFA, αλλά την εκτόξευσε. Τη γιγάντωσε. Δεν ξέρουμε το πόθεν έσχες του. Το πρώτο του μέρισμα του το έβαλε στη DIMERA ήταν 6.8 εκατ. ευρώ, πρόκειται για εταιρεία πλήρους ελέγχου του ΠΑΟΚ».

Ο μανάβης και οι πατάτες

Ο Τάκης Μπαλτάκος μιλώντας για τις εταιρίες είπε: «Ο Ολυμπιακός λέει ότι η Vialand έχει το δικαίωμα να διορίζει το ΔΣ. Όχι δεν το έχει, αφού οι μετοχές ανήκουν σε Πανόπουλο και Συγγελίδη, το 94%. Λέει ότι η Vialand έχει το δικαίωμα να ασκεί επιρροή στην Ξάνθη; Πώς το ασκεί; Είναι σα να λέμε ότι οι πατάτες ασκούν κυριαρχικά στο μανάβη! Μία αλυσίδα είναι τόσο δυνατή, όσο είναι ο ασθενής κρίκος της. Εδώ θα έπρεπε να είναι ο κρίκος Vialand-Ξάνθη. Τι λέει ο Ολυμπιακός στην καταγγελία του; Ότι η Ξάνθη είχε μία θυγατρική εταιρία που ήλεγχε τα βοηθητικά γήπεδα που προπονούταν οι Έφηβοι, όχι η πρώτη ομάδα. Τι άλλο έχει η Vialand; Γραφεία που μισθώνει στην ΠΑΕ Ξάνθη. Για να τεκμηριώσει κάποιος σχέση, η Vialand πρέπει να έγινε μητρική εταιρία. Είναι η Vialand μεγαλομέτοχος της Ξάνθης; Όχι, τις έχουν Πανόπουλος-Συγγελίδης. Μπορεί να ασκεί κυριαρχική επιρροή στην άλλη οντότητα; Όχι. Η ουσία της υπόθεσης είναι αυτή. Πώς ασκεί η Vialand κυριαρχική επιρροή στην ΠΑΕ Ξάνθη; Μία εταιρία που έχει τα γραφεία και τα βοηθητικά γήπεδα, ελέγχει κυριαρχικά την ΠΑΕ Ξάνθη; Πώς γίνεται αυτό; Ο Άρειος Πάγος αναιρεί έναν ισχυρισμό που δεν τεκμηριώνεται και όταν αποδεικνύεται αβάσιμος. Αυτό έχουμε εδώ. Δεν είναι δυνατόν αυτός που εκμισθώνει γραφεία να ελέγχει τις αποφάσεις του ΔΣ. Αυτός που νοικιάζει τα γραφεία στη Super League ασκεί κυριαρχική επιρροή επί των αποφάσεών της; Τι είναι; Ψιλικατζής ο κ. Συγγελίδης για να τον έχουν καταντήσει αχυράνθρωπο; Ο Νιάρχος είναι αχυράνθρωπος του Ωνάση;».

Ο Αχιλλέας Μαυρομάτης ανέφερε τον Αλέξη Κούγια ως δικηγόρο του Μαρινάκη. «Είμαι δικηγόρος των Παραπολιτκών και το έχω διαψεύσει», είπε ο Κούγιας και συνέχισε: «Και του Σαββίδη είμαι δικηγόρος…». Σε αυτό το σημείο τον ειρωνεύτηκε ο Μπίρδας λέγοντας: «Ο Σαββίδης το ξέρει;». Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ έγινε έξαλλος και του απάντησε: «Σας πήρε ο (Βασίλης) Γκαγκάτσης από το χέρι και σας έκανε δικηγόρους. Άντε μπράβο».

Οι ΠΑΕ μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσουν υπομνήματα και η απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader