Αρχές του 2018 η ρύθμιση για χρέη σε εφορία και ταμεία

Αρχές του 2018 η ρύθμιση για χρέη σε εφορία και ταμεία

Με διαδικασία-εξπρές θα ρυθμίζουν τα χρέη τους προς το δημόσιο 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού. Μέσα σε αυτούς και όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και χρωστούν ΦΠΑ στην εφορία ή εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Υστερα από 108 ημέρες που βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, μόλις 65 επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο, που είναι η λήψη προστασίας από καταδιωκτικά μέτρα (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί). Κάτι που θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα, αν και εφόσον δεν χρειαστεί να δοθεί παράταση στη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.

Παρότι το νούμερο είναι μικρό, ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, λέει στο Documento ότι δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ακόμη ζητούν ενημέρωση για όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Ενώ συμπληρώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η ειδική γραμματεία, εκατοντάδες εταιρείες βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας, ενώ πολλές περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις πρώτες που υπέβαλαν αίτηση προκειμένου να προχωρήσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φ. Κουρμούση, στις αρχές του 2018 η εικόνα σε ό,τι αφορά τον όγκο των αιτήσεων θα είναι εντελώς διαφορετική.

Αυτήν τη στιγμή 250 επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει τη διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ενώ οι αιτήσεις 700 εταιρειών βρίσκονται στο προτελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Συνολικά 7.700 επιχειρήσεις έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και έχουν συμπληρώσει τη φόρμα, υποβάλλοντας και τα ερωτήματά τους.

Στον εξωδικαστικό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με τις επιχειρήσεις που έχουν όφειλες από 20.000 έως και 50.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομίας ξεκινά και πάλι από αύριο τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια για την ένταξη στον εξωδικαστικό και των ελεύθερων επαγγελματιών για τις οφειλές τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ηδη για το θέμα υπάρχει μια πρώτη συμφωνία επί της αρχής.

Η ρύθμιση για τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (που δεν είναι έμποροι) θα βασίζεται στα κριτήρια της ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ωστόσο θα περιλαμβάνει και την προϋπόθεση από τα έσοδα του ελεύθερου επαγγελματία να αφαιρούνται τα έξοδα για δαπάνες εύλογης διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του. Μάλιστα οι δαπάνες αυτές θα υπολογίζονται όπως και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο ανώτατος αριθμός δόσεων που μπορεί να προκύψει βάσει της ρύθμισης είναι 120, ενώ πρόστιμα και προσαυξήσεις θα μπορούν να κουρεύονται έως και 100%. Και σ’ αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα έχει το κριτήριο της περιουσίας, που αποσκοπεί στο να θέσει εκτός διαδικασίας όσους θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.

Αφού ρυθμίσουν τις οφειλές προς το δημόσιο, στη συνέχεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα απευθύνονται στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους μέσω του κώδικα δεοντολογίας.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο μέρη συμφωνήσουν, εκτιμάται ότι στις αρχές του επόμενου έτους και αυτή η κατηγορία οφειλετών θα μπορεί να ενταχθεί στη fast track διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Τρία τα κριτήρια για όσους χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ

Αναφορικά με τη διαδικασία-εξπρές για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.0000 έως 50.0000 ευρώ, για την οποία κυβέρνηση και δανειστές έχουν ήδη συμφωνήσει, η κοινή υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες και η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Δεκέμβριο.

Τα κριτήρια που θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά προκειμένου μια επιχείρηση με οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ να ενταχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, χωρίς δηλαδή να απαιτείται έκθεση βιωσιμότητας, είναι:

· Θετικό EBITDA (καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) κατά την προηγούμενη χρήση της αίτησης ή θετικό EBITDA σε δύο οικονομικές χρήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών πριν από την κατάθεση της αίτησης.

· Ο λόγος μεταξύ του χρέους που αφαιρείται από τα ποσά προς διαγραφή και του EBITDA του προηγούμενου έτους ή ο μέσος όρος των δύο θετικών ετών να μην υπερβαίνει το 8. Δηλαδή για να θεωρηθεί κάποια επιχείρηση βιώσιμη δεν μπορεί να χρωστάει πάνω από 8 φορές το EBITDA.

· H συνολική οφειλή προς ρύθμιση, όταν πρόκειται στην αναδιάρθρωση των οφειλών να συμμετάσχουν το δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να είναι μικρότερη από το 4% της συνολικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη. Δηλαδή θα μένουν εκτός ρύθμισης όσοι έχουν συνολική περιουσία με αξία που υπερβαίνει την οφειλή 25 φορές και άνω.

· Η διαγραφή επιτοκίων, προσαυξήσεων, προστίμων κ.λπ. κινείται στο μοντέλο όσων προβλέπονται στον ν. 4469/2017. Δηλαδή για τον υπολογισμό των ποσών και τυχόν άλλων ανταλλαγμάτων διανομής μεταξύ των πιστωτών, από τις απαιτήσεις των πιστωτών αφαιρούνται προηγουμένως: το σύνολο των μη λογιστικοποιημένων τόκων υπερημερίας των πιστωτών και ποσοστό 95% των απαιτήσεων του δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

· Οι μηνιαίες δόσεις σε θεσμικούς πιστωτές (τράπεζες, δημόσιο και ταμεία) δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 120 και στους άλλους πιστωτές τις 24. Στην περίπτωση των εργαζομένων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 6. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή.

· Το επιτόκιο που χρεώνουν οι τράπεζες δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες συν Euribor.

· Για χρέη μικρότερα από 3.000 ευρώ ανά πιστωτή προς δημόσιο και ταμεία οι μηνιαίες δόσεις θα είναι 36.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter