Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων: Εμείς έχουμε δώσει το ΟΚ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων: Εμείς έχουμε δώσει το ΟΚ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Όχι μόνο δεν απαγορεύσαμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά αντιθέτων επιτρέψαμε ρητώς,υποστηρίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το ζήτημα του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου  

Απαντώντας προφανώς σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για το ζήτημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αναφορικά με ευθύνες της για τις ουρές των πολιτών στα γραφεία έκδοσης του, τονίζει μάλιστα ότι ” δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ερωτηθείς σχετικά , στην ενημέρωση των συντακτών., ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημ.Τζανακόπουλος, είχε πει επιρρίψει ευθύνες στην Αρχή λέγοντας ότι ” αναγνωρίζουμε το πραγματικό πρόβλημα, για το οποίο, όμως, την κύρια ευθύνη δεν φέρει η ελληνική κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι η πρόταση του υπουργείου ήταν η ηλεκτρονική κάρτα να μπορεί να βγαίνει απευθείας από το διαδίκτυο. Ωστόσο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζήτησε η προσωποποιημένη κάρτα, για να βγει, να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερόμενων στα εκδοτήρια. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που προέκυψε το πρόβλημα των μεγάλων ουρών”.

Από την πλευρά της η Αρχή αναφέρει επί λέξει στη σημερινή της ανακοίνωση:

Η Αρχή, κατόπιν συστηματικής συνεργασίας με εκπροσώπους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (ΟΑΣΑ), όπως άλλωστε προκύπτει από τις Γνωμοδοτήσεις υπ’ αρ. 1/2017 και 4/2017, γνωμοδότησε θετικά επί της τελικώς υποβληθείσας γνωστοποίησης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου).

Ειδικότερα, όσον αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως αυτή περιγράφεται στην ως άνω γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, η Αρχή έκρινε, σύμφωνα με τη Σκέψη 4, σελ. 14 της Γνωμοδότησης 4/2017, ότι αυτή «δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων». Συνεπώς, η Αρχή όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι η Αρχή είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά στην επεξεργασία και προστασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 19, παρ. 1, στοιχ. θ’ του ν. 2472/1997). Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter