Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η παρακμή

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η παρακμή

«Η οικονομική κρίση είναι πρωτίστως πνευματική», τόνισε χθες το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το βήμα εκδήλωσης των Ιδρυμάτων της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού «η Αγία Φιλοθέη» για να τιμηθεί το δημόσιο σχολείο.

Μάλιστα, επισήμανε ότι «η κρίση θα περάσει. Οι αγώνες που γίνονται θα φέρουν αυτόν τον καρπό.Ο κίνδυνος, όμως, για την Ελλάδα είναι η παρακμή. Έχουμε παρακμάσει. Και εκεί πρέπει να γίνει η κριτική μας και η προσπάθεια για να ξεφύγουμε από την παρακμή μας». Σε αυτό το σημείο του λόγου του, απηύθυνε έκκληση προς όλους «να προβληματιστούν και ο ένας να βοηθήσει τον άλλο, ώστε να πάμε πιο πέρα». Αναφορικά με τα προβλήματα της εποχής, υπογράμμισε ότι προσπαθούμε να βρούμε ποιος φταίει και προέτρεψε «ας στρέψουμε το ερώτημα και προς τον εαυτό μας, αν φταίμε οι ίδιοι, κατά πόσο έχουμε συντελέσει σε αυτήν την κατάσταση και τι καλούμαστε να κάνουμε».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκτίμησε ότι η εκδήλωση των δύο ιδρυμάτων της Αρχιεπισκοπής παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα εμβόλια τα οποία μας προσφέρουν αντισώματα, για να προστατευτούμε από τις ιώσεις, με την επισήμανση πως «αυτή η εκδήλωση είναι μια προτροπή να κάνουν όλοι ένα άλλο εμβόλιο, ώστε να βρουν τα αντισώματα που χρειαζόμαστε αυτόν τον καιρό και να βοηθήσουμε να ανατραπούν τα πράγματα», δηλ. να αλλάξουμε τις ζωές μας. Επιπλέον, έκανε λόγο για τον ενθουσιασμό των παιδιών, αλλά και τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους και κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να μην εμποδίσουν αυτόν τον ενθουσιασμό, διότι εκεί κρύβονται η ελπίδα και η αισιοδοξία του αύριο και να δείξουν στα παιδιά τον σωστό δρόμο.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο Ίδρυμα Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής και τόνισε την αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τους εθελοντές ήρωες που δεν αγωνίζονται από τον καναπέ του σπιτιού τους.Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος ευλόγησε και τη βασιλόπιτα των δύο Ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκαν το Μαράσλειο, το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 2ο Γυμνάσιο Βούλας, το 15ο Λύκειο Αθηνών και το 2ο Λύκειο Βριλησσίων για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στον παιδευτικό και πολιτισμικό τομέα και σε πρωτοβουλίες εθελοντισμού, κοινωνικής διασύνδεσης, αειφόρου ανάπτυξης και συμμετοχής σε σημαντικά εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης δρ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση τιμά εκείνους «που υπερβαίνουν τις δικές τους δυσκολίες, υπερβαίνοντας τον εαυτό τους και προσφέροντάς τον στην κοινωνία». Και ακολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος εκτός από την απονομή τους στα πέντε δημόσια σχολεία, πρόσφερε και ένα συμβολικό δώρο στους εξήντα εθελοντές καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.Επιπλέον, τιμητικό έπαινο απέδωσε στους αθλητές και τα στελέχη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, στη Συνομοσπονδία Ελλήνων Αθλητών ΑμεΑ και στους Ολυμπιονίκες των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Η εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», πλαισιώθηκε μουσικά με τραγούδια που ερμήνευσαν οι χορωδίες και τα μουσικά σύνολα των πέντε τιμώμενων δημόσιων σχολείων. Παρέστησαν ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η εκπρόσωπος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο εκπρόσωπος του πρόεδρου της Βουλής και γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Παναγιώτης Σκουρολιάκος, ο γ.γ. Θρησκευμάτων-εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας Γεώργιος Καλατζής, εκπρόσωποι και βουλευτές κομμάτων, ο δήμαρχος Αιγάλεω κ. Μπίρμπας και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Τασσιόπουλος και κ. Παπαγεωργίου, η αντιδήμαρχος Δήμου Βριλησσίων, μέλη των πρυτανικών αρχών και καθηγητές Πανεπιστημιακών και άλλων Μορφωτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκπρόσωποι και στελέχη δημόσιων οργανισμών, δημοτικών αρχών, αθλητικών φορέων και προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter