Αρχισαν να απολύουν και μόνιμους υπαλλήλους στα ΕΛΠΕ – Χλιαρή η αντίδραση του σωματείου

Αρχισαν να απολύουν και μόνιμους υπαλλήλους στα ΕΛΠΕ – Χλιαρή η αντίδραση του σωματείου

Στην πρώτη απόλυση της ιστορίας τους προχώρησαν τα ΕΛΠΕ, με διαδικασίες που παραβίασαν τον εσωτερικό κανονισμό και συνοδεύτηκαν με εκβιαστικές πρακτικές, βάσει καταγγελίας που έκαναν στο Documento συνδικαλιστικοί κύκλοι των εργαζομένων.

Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, η απόλυση αφορά υπάλληλο της ΕΚΟ, 52 ετών, με καλές σπουδές και πολύχρονη προϋπηρεσία σε διάφορους ομίλους, ο οποίος εργάζονταν σε ιδιόκτητο πρατήριο της ΕΚΟ και την περασμένη Δευτέρα 8 Αυγούστου του ανακοινώθηκε ότι απολύεται, με πρόσχημα ότι μια κακή βαθμολογία στην αξιολόγηση.

Κάποιοι με βαθμολογία 2.4 απολύονται, κάποιοι με βαθμολογία 1 και 1.5 γίνονται διευθυντές

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος το 2019 και το 2020 στην εσωτερική αξιολόγηση της εταιρείας είχε βαθμολογηθεί με 2.4 με άριστα το 5, και με αυτό το αιτιολογικό απολύθηκε, κατά παραβίαση του κανονισμού αξιολόγησης και του εταιρικού εσωτερικού κανονισμού, εκ των οποίων ο μεν κανονισμός αξιολόγησης προβλέπει ότι αν κάποιος εργαζόμενος έχει τελικό βαθμό κάτω του 1.5 (και όχι κάτω από 2.5), «ο αξιολογητής υποχρεούται να προσδιορίσει σαφείς ενέργειες και συγκεκριμένες προτάσεις με το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της απόδοσης του εργαζόμενου στη συγκεκριμένη θέση, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά προγράμματα», ο δε εσωτερικός κανονισμός εργασίας προβλέπει την προφορική και γραπτή ενημέρωση του υπάλληλου για τη βελτίωση της απόδοσής του, που βεβαίως δεν υπήρξε.

Για να αντιληφθούμε μάλιστα πόσο προσχηματική υπήρξε η χρήση της αξιολόγησης για να δικαιολογηθεί η απόλυση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, οι ίδιοι συνδικαλιστικοί κύκλοι μας ανέφεραν ενημέρωσαν ότι υπάρχουν άνθρωποι στον Όμιλο που με βαθμολογία 1 και 1.8 όχι μόνο δεν απολύθηκαν ή δεν παραπέμφθηκαν σε εκπαιδευτικές διαδικασίες με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσής τους, αλλά προήχθησαν σε διευθυντές.

Εκβιαστικές και καταχρηστικές πρακτικές

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία φέρεται να πρόσφερε στον απολυθέντα υπάλληλο αποζημίωση της τάξης των 25.000 ευρώ, προκειμένου να αποδεχθεί χωρίς αντιστάσεις την απόλυσή του και χωρίς να της δώσει δημοσιότητα αλλά επειδή εκείνος αρνήθηκε του έδωσε τη νόμιμη χαμηλή αποζημίωση των 5.000 ευρώ και επιχείρησε να τον ταπεινώσει υποχρεώνοντας τον να μαζέψει τα χαρτιά του παρουσία security ο οποίος τον συνόδεψε ως την έξοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον πρωτοφανή χαρακτήρα της απόλυσης εργαζόμενου με σύμβαση αορίστου χρόνου για τον Όμιλο ΕΛΠΕ – ο κανόνας για τα ΕΛΠΕ είναι να «αλλάζουν» τους εργολαβικούς, μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους, όχι όμως να απολύουν εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου – η αντίδραση του σωματείου εργαζομένων της ΕΚΟ υπήρξε πολύ χλιαρή κι ενδεικτική μιας μέριμνας για τήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην εργοδοσία και τον απολυθέντα, παρά για υπεράσπιση του απολυμένου.

Χλιαρή αντίδραση του σωματείου εργαζομένων ΕΚΟ

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων της ΕΚΟ συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ενημερώθηκε από το συνάδελφο για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του χωρίς από ότι φαίνεται να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα» και δηλώνει ότι «θα διερευνήσει το γεγονός» «για να επαληθεύσει όλες τις πτυχές της αιτίας της καταγγελίας» «για να προβεί στις επόμενες κινήσεις που του παρέχει ο νόμος». Το Documento έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του σωματείου της ΕΚΟ και περιμένει την απάντησή του.

Η είδηση της πρώτης απόλυσης μόνιμου εργαζόμενου στα ΕΛΠΕ προκάλεσε την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Σωκράτης Φάμελος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ενέργειας και Εργασίας κ. Σκρέκα και Κ. Χατζηδάκη. Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τις νέες πρακτικές της διοίκησης των ΕΛΠΕ σε βάρος των εργαζομένων μετά την κατάργηση του ελέγχου του Δημοσίου στον Όμιλο τις οποίες συνδέουν με στην πρόσληψη νέου επικεφαλής Προσωπικού, στον Όμιλο που αποτέλεσε μεταγραφή από τη Eurobank, ζητούν την «ανάκληση της συγκεκριμένης προδήλως παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης» του εργαζόμενου της ΕΚΟ και τους ζητούν ως εκπρόσωποι «του ελληνικού Δημοσίου που εξακολουθεί να παραμένει «βασικός και ασκών τη διοίκηση μέτοχος με βάση τη συμφωνία μετόχων» να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ανακοπούν οι μειώσεις προσωπικού.

Ερώτηση Φάμελου-Ξενογιαννακοπούλου

«Στην εταιρεία ΕΛΠΕ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική μείωση προσωπικού τόσο στις μονάδες πρώτης γραμμής, όσο και σε διοικητικές θέσεις», αναφέρουν στην ερώτηση τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν: «Σε προηγούμενες ερωτήσεις είχαμε προειδοποιήσει για επερχόμενες απολύσεις περισσότερων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικών εργαζομένων. Είχαμε επίσης επισημάνει ότι με απόφαση της διοίκησης άλλαξε ο κανονισμός αξιολόγησης του προσωπικού με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στα υποκειμενικά κριτήρια, κάτι που δεν αποτελεί απλώς κίνδυνο, αλλά όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα οδηγεί σε φαινόμενα διευθυντικών αυθαιρεσιών, καθώς γίνονται αξιολογήσεις υπαλλήλων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, σε ένα πλαίσιο που δεν λαμβάνει υπόψη καλές πρακτικές αξιολόγησης στο διεθνές εργασιακό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι», τονίζουν οι Σ. Φάμελος και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, κι αφού περιγράφουν όλες τις προβληματικές πρακτικές της διοίκησης του Ομίλου σχετικά με την επίμαχη απόλυση του εργαζόμενου της ΕΚΟ, καταλήγουν.

«Οι παραπάνω αυθαίρετες και αυταρχικές τακτικές παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και δηλώνουν τις προθέσεις της νέας διοίκησης που ανέλαβε το τιμόνι του Ομίλου τον προηγούμενο Μάιο. Προφανώς, στο πνεύμα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και μετά την πρόσληψη του επικεφαλής Προσωπικού, που είναι μεταγραφή από την Eurobank, εφαρμόζεται μια πολιτική που με πρόφαση την αξιολόγηση οδηγεί πλέον σε απολύσεις και εργαζομένων αορίστου χρόνου. Η αξιολόγηση στον Όμιλο των ΕΛΠΕ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι αυθαίρετη από άνω προς τα κάτω, δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τη διαδικασία αξιολόγησης αντίστοιχων σε μέγεθος εταιριών που αποτυπώνει τις αποδόσεις των υπαλλήλων, αλλά και την βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης. Στα ΕΛΠΕ πλέον η αξιολόγηση είναι δρόμος προς την έξοδο και μάλιστα καθοδηγούμενος. Όλα τα παραπάνω γίνονται μετά το «δωράκι» που έκανε η κυβέρνηση στον ιδιώτη μέτοχο, απεμπολώντας το δικαίωμα του δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, μία απώλεια δικαιωμάτων που αποτιμάται πάνω από εκατό (100) εκατ. ευρώ για την οποία δεν έχει αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter