Άρχισαν τα όργανα: Θυσίες από τους πολίτες ζητά η Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας

Άρχισαν τα όργανα: Θυσίες από τους πολίτες ζητά η Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας

Έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα προμηνύει με σειρά αναρτήσεων της σχετικά με τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο περιθώριο των νέων ρωσικών απειλών για αύξηση των τιμών του φυσικοπύ αερίου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη ζοφερή κατάσταση που περιμένει τους επόμενους μήνες τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την προμήθεια και διάθεση των ενεργειακών πόρων.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας την Τετάρτη μέρος των μέτρων που προτείνει η Κομισιόν, η φον ντερ Λάιεν, επεσήμανε πως εάν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαμηλώσουν τη θέρμανσή τους τον χειμώνα κατά 1 βαθμό Κελσίου, τότε αυτό θα βοηθήσει την Ένωση να εξοικονομήσει περίπου 7% στη χρήση ενέργειας για ένα χρόνο. «Η μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση ενός σπιτιού κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 7% της ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός έτους», έγραψε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στην εξοικονόμηση ενέργειας δίνει και η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας κατά την ψύξη των δωματίων τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας ότι «έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ενέργειες εξοικονόμησης που ακολουθεί στα δικά της κτίρια η Κομισιόν: «Για παράδειγμα, απενεργοποιούμε τη θέρμανση και την ψύξη στα περισσότερα κτίρια 1 ώρα νωρίτερα από ό,τι πριν, εξοικονομώντας το 3% της ετήσιας χρήσης ενέργειας. Επίσης, κλείνουμε ορισμένα κτίρια για το καλοκαίρι και διευκολύνουμε την εξ αποστάσεως εργασία».

Πρόβλεψη της Ρωσίας για υπερδιπλάσιες τιμές στην Ευρώπη το 2022

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μόνο ως ζοφερές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι προβλέψεις της Ρωσίας για την τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου, καθώς αναμένει υπερδιπλασιασμό για φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Σύμφωνα με το Reuters η ποσότητα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, κινείται σε μειωμένα επίπεδα φέτος, αφού ένας αγωγός έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, στη μείωση των ροών οφείλεται και η διαμάχη για την επισκευή της τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream 1 που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές φυσικού αερίου να εκτοξευθούν στα ύψη.

Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούνεφέτος στα 170,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία έκανε λόγο για 185 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι των 205,6 (bcm) που είχαν εξαχθεί το 2021.

Προβλέπει επίσης ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Πηγή: Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Η Γερμανία θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter