Αρχισυντάκτης ZDF: Στα μέτρα της Μέρκελ η τηλεμαχία

Αρχισυντάκτης ZDF: Στα μέτρα της Μέρκελ η τηλεμαχία

Αρνήθηκε τις αλλαγές στη διαδικασία του ντιμπέιτ το επιτελείο της καγκελαρίου, όπως καταγγέλλει ο Νίκολαους Μπρέντερ

«Η συμφωνία (για την τηλεμαχία Μέρκελ-Σουλτς στις 3 Σεπτεμβρίου) έγινε κατόπιν εκβιασμού από την καγκελαρία. Τέτοιου είδους συμφωνίες τις χαρακτηρίζει κανείς ως ηθικά ανεπίτρεπτες . Ο σκοπός είναι ξεκάθαρος: H καγκελαρία απαιτεί ένα κορσέ για την καγκελάριο μέσα στον οποίο δεν μπορεί να κινηθεί και παράλληλα έναν για τον κ. Σουλτς μέσα στον οποίο δεν του επιτρέπεται να κινηθεί. Ως τηλεοπτικός μορφότυπος / format είναι ένα εξάμβλωμα. Η κ. Μέρκελ κάνει έναν προεκλογικό αγώνα σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας / αδρανοποίησης (sleep mode) », δήλωσε εξοργισμένος στο περιοδικό Spiegel o αρχισυντάκτης του δεύτερου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF, Νίκολαους Μπρέντερ.

Τα τέσσερα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα (ARD, ZDF, RTL und ARD, ZDF, RTL και ProSiebenSat.1), τα οποία θα μεταδώσουν την τηλεμαχία Μέρκελ-Σουλτς, σκόπευαν να κάνουν ορισμένες αλλαγές στη διαδικασία : H εκπομπή θα χωριζόταν σε δύο μέρη διάρκειας 45 λεπτών στα οποία θα ελάμβανε μέρος ένα ζεύγος δημοσιογράφων, ανά δύο δηλαδή θα έθεταν ερωτήματα και στους δύο υποψήφιους. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιζόταν «περισσότερος χώρος για αυθορμητισμό και εμβάθυνση στα θέματα». Εκτός τούτου οι τέσσερις σταθμοί ζήτησαν δύο τέτοιες εκπομπές-τηλεμαχίες. Οι προτάσεις όμως αυτές δεν έγιναν δεκτές, αφού το στρατόπεδο της κ. Μέρκελ τις απέρριψε απειλώντας εκβιαστικά ότι διαφορετικά η καγκελάριος δεν θα συμμετάσχει. Γι’ αυτό και ο δημοσιογράφος του ZDF, ο οποίος είχε συντονίσει και τη θρυλική συζήτηση μεταξύ Μέρκελ-Σρέντερ αμέσως μετά τις εκλογές του 2005, κατηγορεί τώρα τους έμπιστούς της ότι κατασκεύασαν ένα φορμάτ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της καγκελαρίου, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Nτίσελντορφ «Rheinische Post»: «Η κ Μέρκελ προσπάθησε να υπαγορεύσει τους όρους της τηλεμαχίας. Αυτό δείχνει ότι φοβάται την άμεση αντιπαράθεση. Καθόλου παράξενο αφού δεν παίρνει ποτέ θέση», είπε δηκτικά. Ο κ. Σουλτς προανήγγειλε πάντως μια άμεση αντιπαράθεση στην τηλεμαχία της 3ης Σεπτεμβρίου.

Την στρατηγική της κ. Μέρκελ επέκρινε επίσης και ο πρώην σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ : «Αποφεύγει την άμεση σύγκριση. Ο προεκλογικός αγώνας όμως ζει από τον ανταγωνισμό των προσώπων και των απόψεων», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Spiegel.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter