Αρχίζει η αποφόρτιση των νησιών του Β.Α. Αιγαίου;

Αρχίζει η αποφόρτιση των νησιών του Β.Α. Αιγαίου;

Το ότι η κατάσταση στα νησιά του Β. Α Αιγαίου και στα κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών αγγίζει πολλές φορές τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης είναι γνωστό και το έχει παραδεχθεί πολλές φορές η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον κ. Μουζάλα προ ημερών να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα έχουμε κάποια απώλεια ανθρώπινης ζωής τον χειμώνα.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και όπως έγραψε την Κυριακή το Documento στο σχετικό ρεπορτάζ, στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Ενρτογάν στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη το θέμα συζητήθηκε εκτενώς. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να συναινέσει ώστε να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά σε κλειστά κέντρα διαμονής στην ηπειρωτική χώρα χωρίς η χώρα μας να χάσει το δικαίωμα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους.

Το τελευταίο προβλέπεται από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την πολιτεία ώστε να προχωρήσει στην αποφόρτιση των νησιών και ειδικά της Λέσβου όπου σε χώρο όπου μπορεί να φιλοξενήσει 2350 ανθρώπους ζουν αυτήν τη στιγμή 6522 άνθρωποι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών στο νησί στους 8317.

Σε ερώτηση μάλιστα του Documento σε ανώτατη πηγή του αρμόδιου υπουργείου αν οι Ευρωπαίοι θα έχουν αντίρρηση ή χειρότερα θα βάλλουν βέτο στη μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα η απάντηση ήταν πως αν ο κ. Ενρτογάν φανεί συνεπής με όσα συμφώνησε πίσω από τις κλειστές πόρτες «τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Παρά το γεγονός ότι Κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο κρατούν χαμηλούς τόνους η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα έχει ξεκινήσει αφού από την περασμένη Πέμπτη και μέχρι σήμερα μεταφέρθηκαν περί τα 800 άτομα (309 στις 30/11, 208 στις 6/12 και 263 στις 9/12) αριθμός κατά πολύ υψηλότερος από τους συνηθισμένους.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter