Αρχίζει «νομικό ντέρμπι» Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ – Τι ορίζει η νομοθεσία και τι υποστηρίζουν οι δυο ομάδες

Αρχίζει «νομικό ντέρμπι» Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ – Τι ορίζει η νομοθεσία και τι υποστηρίζουν οι δυο ομάδες

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να μεταφερθεί από εδώ και πέρα η καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της ΠΑΕ Ξάνθης, εν αναμονή και της καθαρογραφής της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento η καταγγελία του Ολυμπιακού βασίζεται στο άρθρο 69 του νόμου 2725/1999 περί «ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις» που είχε ψηφιστεί επί της πρώτης κυβέρνησης Κώστα Σημίτη τον Ιούνιο του 1999.

Ειδικότερα το άρθρο 69 περί Μετόχων και περιορισμών στην απόκτηση μετοχών ορίζει στην παράγραφο 2 ρητά ότι απαγορεύεται η απόκτηση μετοχών ΑΑΕ από άλλη εταιρεία του ίδιου αθλήματος ή από μετόχους της. Μάλιστα η απαγόρευση ισχύει και για συζύγους των προσώπων αυτών και συγγενείς τους πρώτου βαθμού.

«Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόκτηση μετοχών Α.Α.Ε. από αθλητές, προπονητές, διαιτητές, παρατηρητές διαιτησίας του αντίστοιχου κατά περίπτωση αθλήματος, εφόσον είναι σε ενεργό δράση, καθώς επίσης και από συζύγους των προσώπων αυτών και συγγενείς τους πρώτου βαθμού. Επίσης απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόκτηση μετοχών Α.Α.Ε. από άλλη εταιρεία του ίδιου αθλήματος ή από μετόχους της τελευταίας, από το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο άλλης Α.Α.Ε. ή από μέλη του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου άλλης αθλητικής εταιρείας Η απαγόρευση αυτή ισχύει επίσης για όσους διατηρούν πρακτορεία προγνωστικών αγώνων κάθε είδους, καθώς και για τους συζυγούς, τα τέκνα και τους γονείς τους, αλλά μόνο για εταιρείες του αθλήματος, οι αγώνες του οποίου περιλαμβάνονται σία δελτία προγνωστικών αγώνων που διακινεί το πρακτορείο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 2 του άρθρου 69.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται και θα κρίνουν τα αρμόδια Δικαστήρια είναι κατά πόσο στην περίπτωση ΠΑΟΚ και Ξάνθης, όντως παραβιάζεται η σχετική νομοθεσία. Το Documento της Κυριακής παραθέτει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις καταγγελίες του Ολυμπιακού αλλά και τις αιτιάσεις του ΠΑΟΚ, που έχουν κατατεθεί και στην ΕΕΑ. Ειδικότερα η καταγγελία του Ολυμπιακού αφορά την απόκτηση από εταιρεία που ανήκει σε ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη της εταιρείας Vialand AE στην οποία ανήκει το προπονητικό κέντρο και το ξενοδοχείο της Ξάνθης. Στην καταγγελία γίνεται επίσης λόγος για κοινά πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εταιρεία και το ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθης, καθώς επίσης και για συνδεόμενες με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εταιρείες που σχετίζονται με την εταιρεία του ανιψιού Σαββίδη.

Από την πλευρά της βέβαια η ΠΑΕ ΠΑΟΚ παραθέτει τις δικές της νομικές αιτιάσεις στις καταγγελίες του Ολυμπιακού και εστιάζει στο γεγονός πως κανένα μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ή μέτοχος δεν συμμετέχει στο ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθης, ή είναι επίσης μέτοχος σε αυτήν. Επίσης η πλευρά ΠΑΟΚ παραδέχεται τη συγγενική σχέση με τον ανιψιό Σαββίδη, ωστόσο όπως υποστηρίζει πρόκειται για συγγένεια τρίτου βαθμού οπότε δεν εμπίπτει στις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

Το σίγουρο είναι ότι το «νομικό ντέρμπι« μεταξύ των δύο ομάδων τώρα αρχίζει. Ένα ντέρμπι που συμπαρασύρει και την κυβέρνηση με απρόβλεπτες συνέπειες μετά και τον άστοχο χειρισμό του Λευτέρη Αυγενάκη και την εσπευσμένη ψήφιση της τροπολογίας από την κυβέρνηση , προτού καν καθαρογραφεί η απόφαση της Επιτροπής Αθλητισμού.

Πιο αναλυτικό ρεπορτάζ όμως στο Documento της Κυριακής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter