Αρχίζει το τέλος του Τραμπ; Προ των πυλών η διαδικασία παραπομπής του από τη Βουλή

Αρχίζει το τέλος του Τραμπ; Προ των πυλών η διαδικασία παραπομπής του από τη Βουλή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα προχωρήσει σε μια επίσημη έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, δήλωσε απόψε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας, Ρίτσαρντ Νιλ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ο Νιλ είπε ότι εκείνη αποφάσισε πως ήρθε η ώρα για κάτι τέτοιο, μια θέση που συμμερίζονται και οι πρόεδροι άλλων Επιτροπών.

Λίγο νωρίτερα, η ίδια η Πελόζι κατηγόρησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζόζεφ Μαγκουάιρ ότι, κατ’ εντολή της κυβέρνησης Τραμπ, παραβιάζει τον νόμο επειδή δεν παραδίδει στο Κογκρέσο την καταγγελία που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές της.

Η καταγγελία αυτή υποβλήθηκε τον Αύγουστο και αφορούσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιουλίου ο Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γερουσία ζητά να λάβει το Κογκρέσο την καταγγελία του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος»

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου –τόσο σε εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε εκείνη της Γερουσίας– η καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του να στηρίξουν αυτό το ψήφισμα.

“Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια νομικά έγκυρη ή σοβαρή αιτία” να προβάλει κανείς αντιρρήσεις, είπε ο Τσακ Σούμερ, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός λόγος θα ήταν “να προστατευθεί ο πρόεδρος από την απόδοση ευθυνών”.

«Ναι» από Τραμπ για να δημοσιοποιηθεί η συνομιλία του με τον Ζελένσκι

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτή η επικοινωνία των δύο ηγετών βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης στην οποία θα μπορούσαν να βασιστούν οι Δημοκρατικοί για να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου.

“Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στα Ηνωμένα Έθνη όπου εκπροσωπώ τη χώρα μας, όμως ενέκρινα τη δημοσιοποίηση αύριο (Τετάρτη) του πλήρους απομαγνητοφωνημένου κειμένου της τηλεφωνικής συνομιλίας μου με τον Ουκρανό πρόεδρο”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Πρόσθεσε ότι θα αποδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι ώστε να διατάξει έρευνα σε βάρος του Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ κατηγόρησε για άλλη μια φορά τους Δημοκρατικούς ότι επιδίδονται σε “κυνήγι μαγισσών”.

Την παραπομπή του Τραμπ ζητά ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα να συμμορφωθεί πλήρως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τραμπ φέρεται ότι άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του Δημοκρατικού πολιτικού, ο οποίος εργαζόταν από το 2014 για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου.

“Αν συνεχίσει να χλευάζει τον νόμο, κατά την άποψή μου, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αφήσει στο Κογκρέσο άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής του”, ανέφερε σε μια λακωνική δήλωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Μπάιντεν, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020. Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ έκανε γνωστό ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είπε ότι θα ήταν “λάθος” αν ο πρόεδρος ζήτησε από την Ουκρανία να ερευνήσει έναν πολιτικό αντίπαλό του, ακόμη και αν δεν συνέδεσε αυτό το αίτημα με την αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας.

“Δεν είναι προαπαιτούμενο να αναφέρεται κάποιο αντάλλαγμα στη συνομιλία”, είπε η Πελόζι, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό The Atlantic. “Αν αναφέρει ο πρόεδρος ότι θέλει να ερευνήσουν (οι Ουκρανοί) κάτι, τον πολιτικό αντίπαλό του, είναι αυταπόδεικτο ότι αυτό δεν είναι σωστό. Δεν ζητάμε από τις ξένες κυβερνήσεις να μας βοηθήσουν στις εκλογές μας”, τόνισε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter