Αρχίζουν σήμερα οι πλειστηριασμοί της ΑΑΔΕ για χρέη προς την εφορία

Αρχίζουν σήμερα οι πλειστηριασμοί της ΑΑΔΕ για χρέη προς την εφορία

Με επανέναρξη των πλειστηριασμών και κλιμάκωση των κατασχέσεων πιέζει η ΑΑΔΕ την ένταξη των φορολογουμένων στις τρεις ρυθμίσεις που «τρέχουν»

Αρχίζουν σήμερα οι πλειστηριασμοί της ΑΑΔΕ για χρέη προς την εφορία, που είχαν παγώσει εδώ και ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας.

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκαν κόλας οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί, εκ των οποίων ο ένας αφορά κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και θα γίνει σήμερα και ο δεύτερος αφορά οικόπεδο στην Ανάβυσσο και έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου. Πηγές  της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις πλειστηριασμών ενώ παράλληλα θα ενταθούν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για όσους δεν ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Μέσο πίεσης

Η επιλογή της ΑΑΔΕ για επανέναρξη των πλειστηριασμών από σήμερα και για  κλιμάκωση των κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, έγινε για να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς τους φορολογούμενους, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις οφειλών που «τρέχουν» αυτές τις μέρες για χρέη προς το Δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλες τις κατηγορίες χρεών, τόσο τα παλαιά όσο και τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως επίσης και όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, πληττόμενων από την πανδημία και μη πληττόμενων.

Οι τρεις ρυθμίσεις

Η δυνατότητα επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις αφορά συγκεκριμένα παλαιές οφειλές που είχαν ενταχθεί προ πανδημίας στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων και καλύπτει τους φορολογούμενους που ανήκουν σε κάποια κατηγορία πληττόμενων από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις κατά την διάρκεια του τελευταίου ενάμισι χρόνου, οπότε με μια αίτηση  στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μπορούν  να την επαναφέρουν.

Η δυνατότητα ένταξης στις 36 ή 72 δόσεις αφορά τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο 2020 ως τις 31 Ιουλίου 2021 και καλύπτει  οφειλές που είτε κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, π.χ. φόρος εισοδήματος, είτε τα επιστρεπτέα τμήματα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που εμφανίζονται πλέον ως χρέος των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και τα οποία πρέπει να επιστραφούν, είτε άτοκα μέσα σε 3 χρόνια, είτε έντοκα με επιτόκιο 2.5% μέσα σε 6 χρόνια. Κι αυτή η ρύθμιση καλύπτει μόνος τις κατηγορίες των πληττόμενων από την πανδημία.

Τέλος, η δυνατότητα ένταξης σε 24 ή 48 δόσεις αφορά το σύνολο των φορολογουμένων, ανεξαρτήτως του αν ανήκουν στις πληττόμενους από την πανδημία ή όχι, με την μεν δυνατότητα ένταξης σε ρύθμιση 24 ώρες να προσφέρεται μόνον για τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και τη δυνατότητα ένταξης στις 48 δόσεις να καλύπτει τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς. Οι ρυθμίσεις των 24 και 48 δόσεων έιναι έντοκες και το επιτόκιο είναι 5.95%.

Δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε 1.8430.369 φορολογουμένους

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μηνός Ιουλίου της ΑΑΔΕ, ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έφτανε τους 3.489.073. Από αυτούς, οι οφειλέτες που έχουν υπόλοιπο οφειλής άνω των 500 ευρώ και για τους οποίους η ΑΑΔΕ μπορεί να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις λογαριασμών, δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς) έφταναν τους 1.830.369.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter