Ασάνζ: «Ναι» της Βρετανίας στην έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ

Ασάνζ: «Ναι» της Βρετανίας στην έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ

Τελικό «ναι» από τη Βρετανία στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις αμερικανικές Αρχές.

Είχε προηγηθεί μία μακρά δικαστική μάχη, με την βρετανική δικαιοσύνη να δίνει επίσημα το “πράσινο φως” την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμενόταν, στη συνέχεια, το εάν η Πατέλ θα υπέγραφε την εντολή έκδοσης.

Οι αμερικανικές Αρχές θέλουν να δικάσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ για “κατασκοπεία” εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σε περίπτωση που ο Ασάνζ καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης… 175 ετών.
Ο Ασάνζ, ο οποίος απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του, κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς από το 2019, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του αφού πέρασε επτά χρόνια αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ενώ ζούσε στην πρεσβεία απέκτησαν δύο παιδιά με τη Μόρις, δικηγόρο που συνάντησε για πρώτη φορά το 2011, όταν εντάχθηκε στην ομάδα των συνηγόρων του. Η σχέση τους άρχισε το 2015.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ θεωρούν την υπόθεσή του πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

Έφεση από Ασάνζ

Σε μια πρώτη του αντίδραση, το WikiLeaks ανέφερε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα ασκήσει έφεση.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος του αγώνα. Είναι μόνο η έναρξη μιας νέας δικαστικής μάχης. Θα κάνουμε έφεση» σημειώνεται σε δήλωσε που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Wikileaks στο Twitter.

O ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε την απόφαση της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να εγκρίνει την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου».

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter