Ασφαλιστικά μέτρα από τον δήμαρχο Καλλιθέας για το φεστιβάλ στην Πλατεία Νερού

Ασφαλιστικά μέτρα από τον δήμαρχο Καλλιθέας για το φεστιβάλ στην Πλατεία Νερού
Οι Thievery Corporation είχαν ξεσηκώσει και το 2022 το κοινό του Release Athens

Αντιδράσεις του δήμου και των κατοίκων για τα προβλήματα που προκαλεί το Release Athens στην περιοχή.

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν σήμερα 31 Μαΐου ο Δήμος Καλλιθέας και εκπρόσωποι της Κίνησης Δημοτών Καλλιθέας καθώς και του Παλαιού Φαλήρου εναντίον της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και εναντίον της διοργανώτριας εταιρείας του Φεστιβάλ Release Athens.

Τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν την Πέμπτη 6 Ιουνίου, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης Release Athens 2024,η οποία περιλαμβάνει φέτος συνολικά 12 συναυλίες μεγάλων ονομάτων από το εξωτερικό και την Ελλάδα, με πολλά εισιτήρια να έχουν ήδη προπωληθεί. Είχε προηγηθεί περίπου ενάμισι μήνα νωρίτερα μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για να ελεγχθεί η νομιμότητα της  προκήρυξης ηλεκτρονικού ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού από την ΕΤΑΔ για τη μακρόχρονη εκμίσθωση της Πλατείας Νερού και γενικά του παραλιακού μετώπου.

Κεντρικά ζητήματα που θέτει η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων είναι ότι η διοργανώτρια ιδιωτική εταιρεία «Release Festival» δεν έχει ζητήσει τη χορήγηση διοικητικής άδειας από το Δήμο για τη διοργάνωση των συναυλιών, όπως επίσης τα προβλήματα που δημιουργούνται από το θόρυβο και τις αυθαίρετες αυτοσχέδιες κατασκευές που εμποδίζουν την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων προς την παραλιακή ζώνη.

«Δεν είμαστε κατά των συναυλιών, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να λειτουργεί όπως θέλει και χωρίς έλεγχο, μας είπε ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης σε επικοινωνία μας μαζί του, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και ήταν λάθος μας που δεν αντιδράσαμε το 2016 με τις πρώτες συναυλίες στην Πλατεία Νερού, επιτρέποντας να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ό, τι θέλει. Η Πλατεία Νερού είναι εντελώς ακατάλληλη για συναυλιακός χώρος, καθώς προκαλεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.».

Είναι γεγονός ότι το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως ένα από τα δημοφιλέστερα της καλοκαιρινής σεζόν με πλήθος κόσμου να συρρέει στην Πλατεία Νερού. Ο δήμαρχος όμως μας είπε ότι έχει με το μέρος του τους κατοίκους της περιοχής, με πάνω από 2.000 υπογραφές πολιτών που διαμαρτύρονται για όσα συμβαίνουν, επισημαίνοντας ότι «πλέον το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί αφού από τους 30.000 θεατές το 2016 έχουν φτάσει τους 185.000 το 2023), με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος αδύνατον να ρυθμιστεί και να διαταράσσεται σοβαρά η κοινή ησυχία σε ακατάλληλες ώρες».

Σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα τονίζει: «Η διασφάλιση της απρόσκοπτης θέας και πρόσβασης των δημοτών προς τον τελευταίο μεγάλο δημόσιο χώρο της πόλης είναι πρωταρχικής σημασίας, μαζί με την ανάγκη διασφάλισης ενός περιβάλλοντος που δεν υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων είναι πρωταρχικής σημασίας. Να θυμίσω μόνο πόσο ζωτικής σημασίας υπήρξε αυτό το κομμάτι της πόλης κατά τη διάρκεια της καραντίνας».

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι από το 2016 η χρήση της Πλατείας Νερού στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου παραχωρείται για συναυλίες από την ΕΤΑΔ ΑΕ στη διοργανώτρια εταιρεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται άδεια από το δήμο, η οποία καθορίζει αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4929/2014, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της αίτησης. Η σχετική άδεια προσδιορίζει το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσώπων βάσει των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα,  στο κείμενο των ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκαν γίνεται λόγος για ηχορρύπανση «που υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της ηχοστάθμης» όπως καθορίζονται από το νόμο, για την «τοποθέτηση αυτοσχέδιων κατασκευών (παραπετάσματα, λαμαρίνες, πάσσαλοι,, κιγκλιδώματα κλπ) κατά μήκος της παραλίας, όλως αυθαιρέτως και παρανόμως και χωρίς άδεια από την αρμόδια πολεοδομική αρχή, αποκόπτοντας πλήρως την ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα». Ιδιαίτερος λόγος γίνεται επίσης για την πρόθεση να τοποθετηθούν ανάλογες κατασκευές και επί της  πεζογέφυρας «Εσπλανάδας» τις ημέρες των συναυλιών, με την επισήμανση ότι «δεν υπάρχει άλλα εναλλακτική ασφαλής πρόσβαση των πολιτών προς την παράλια ζώνη».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το θέμα έθιξε με σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, ρωτώντας τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη αν είναι σε γνώση του το ζήτημα. Στην ανάρτησή σου επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ότι η Πλατεία Νερού έχει εξελιχθεί με τα χρόνια σε de facto συναυλιακός χώρος χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ενώ έκανε λόγο για τις τεράστιες κατασκευές σκηνών που στήνονται χωρίς την έγκριση της Πολεοδομίας  του Δήμου.

Για το ζήτημα της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου και της αναβάθμισης της Πλατείας Νερού έχουν γίνει επερωτήσεις από βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter