Ασφαλιστικό: Αντί για λύσεις, ιδιώτες μάνατζερ στον ΕΦΚΑ

Ασφαλιστικό: Αντί για λύσεις, ιδιώτες μάνατζερ στον ΕΦΚΑ

Εμπαιγμός. Είναι μια έννοια που ταιριάζει απόλυτα στις αποτυχημένες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκης στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Μετά τις παλινωδίες με την υπερφορολόγηση των πετσοκομμένων αναδρομικών των αντισυνταγματικών περικοπών του 2012, τα οποία τώρα καλούνται να καταβάλουν οι συνταξιούχοι, έρχεται η «αναμόρφωση» του ΕΦΚΑ μέσα από πρόσληψη ιδιωτών διευθυντών. Οπως φαίνεται, το μόνο που ενδιαφέρει τον αρμόδιο υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου είναι πώς θα γίνει κατορθωτή η υφαρπαγή δημόσιου χρήματος από ιδιώτες του στενού κύκλου της Μαξίμου ΑΕ.

Ετσι, μετά την εναπόθεση των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης στον χρηματιστηριακό τζόγο που θα ξεκινήσει το 2022 και μάλιστα υποχρεωτικά για όσους εισέλθουν πρώτη φορά στην εργασία από 1/1/2022, τώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζεται να φέρει διευθυντές από την αγορά για να διευθύνουν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ!

Προφανώς, για να τοποθετεί και άλλους «επιτυχημένους» σε συγκεκριμένα πόστα εντός του ΕΦΚΑ, ο Κ. Χατζηδάκης έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από τον προερχόμενο από την αγορά project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη που ο ίδιος τοποθέτησε στα τέλη Ιανουαρίου 2021 για να λύσει το θέμα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων και κατάφερε να τις αυξήσει κατά 27% στο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οπως είχε αποκαλύψει τότε το Documento, ο Μ. Κεφαλογιάννης μέχρι να τοποθετηθεί στον ΕΦΚΑ διεύθυνε μια εταιρεία πέντε υπαλλήλων και αναλάμβανε θέσεις ευθύνης (για παράδειγμα είχε ενεργό ρόλο στην καταστροφή της Ολυμπιακής Αεροπορίας) κατ’ ανάθεση του Κ. Χατζηδάκη.

Ο νυν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λοιπόν μέσα στην εβδομάδα έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου ώστε να προχωρήσει στη νομοθέτηση που θα επιτρέπει πρόσληψη επιλεγμένων διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κ. Χατζηδάκης θα προωθήσει προς ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις

– Νέα διευθυντικά στελέχη από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Με το σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων διευθυντικών στελεχών με τριετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός κάνει λόγο για διαφανείς διαδικασίες επιλογής. Ωστόσο η πρόσφατη προκήρυξη η οποία αφορά την πρόσληψη 100 ατόμων ΠΕ κατηγορίας στον ΕΦΚΑ με σύμβαση μίσθωσης έργου για να συνδράμουν τις εκκρεμείς συντάξεις μόνο στην Αθήνα δείχνει ακριβώς πώς βλέπει τη διαφάνεια ο κ. Χατζηδάκης. «Στον ΕΦΚΑ η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει μόνο από τον ίδιο τον φορέα. Δεν φαίνεται να γίνεται καμία αναφορά σε διαδικασίες/κριτήρια ΑΣΕΠ, δεν διαφαίνεται πουθενά ούτε ο τρόπος επιλογής αλλά ούτε και ο τρόπος μοριοδότησης των υποψηφίων. Οταν όμως παρακάμπτεται με τέτοιο κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο ο ΑΣΕΠ και τα μόνα κριτήρια πρόσληψης – επιλογής είναι το βιογραφικό του κάθε υποψηφίου και μια συνέντευξη άνευ κριτηρίων ΑΣΕΠ και μοριοδότησης, τότε το μέλλον της όποιας αλχημείας είναι δυσοίωνο και πραγματικά η όλη διαδικασία δημιουργεί πολλά ερωτήματα» αναφέρει ο Γιώργος Δημητριάδης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων, σκιαγραφώντας επακριβώς τις «ορέξεις» Χατζηδάκη.

– Αλλάζει το σύστημα προμηθειών. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη γίνεται ευέλικτο ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα μη έγκαιρης προμήθειας αναλωσίμων ή ανταλλακτικών και να αρθεί η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού. Στην πράξη τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα γίνουν έρμαια της πρακτικής της απευθείας ανάθεσης που ευρέως χρησιμοποιείται από τη Μαξίμου ΑΕ. Είναι χαρακτηριστική προς τούτο η πρόσφατη αποκάλυψη της «Ναυτεμπορικής» ότι το 65% των δημόσιων συμβάσεων που συνήψε η κυβέρνηση για την αγορά υπηρεσιών, προμηθειών, την κατασκευή έργων και την εκπόνηση μελετών από τις αρχές του 2020 έγινε με τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων (και πολλές φορές με παράνομες κατατμήσεις έργων). – Αξιοποίηση των 400 ακινήτων του ΕΦΚΑ, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, μέσω σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού. Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για το ποιοι εκ των γερακιών του real estate θα αναλάβουν να «σώσουν» την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που έχει περάσει στον ΕΦΚΑ και πόσο θα κοστίσει στους ασφαλισμένους αυτή η «σωτηρία».

– Νέα μονάδα εσωτερικών υποθέσεων με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό (πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου), επιφορτισμένη με την ταχύτατη διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων).

Οι άλλες παρεμβάσεις που θα περάσουν από το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο αφορούν:

– Ταχύτερες προθεσμίες για τη διενέργεια της πειθαρχικής διαδικασίας (άσκηση πειθαρχικής δίωξης εντός ενός αντί τριών μηνών, ολοκλήρωση εντός ενός μήνα από την κλήση σε απολογία αντί δύο μηνών). Διενέργεια ΕΔΕ υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου υπουργείου. Συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου με τρία μέλη (δικαστικό, πάρεδρο Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μόνιμο υπάλληλο εκτός υπ. Εργασίας). – Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας που θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους (και συντελεστές βαρύτητας) ανά γενική διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του φορέα. Επίσης, τροποποιείται η καταβολή του μπόνους για την εκκαθάριση συντάξεων.

Βουλιάζει ο ΕΦΚΑ

Την ίδια ώρα τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, του μοναδικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είναι χαρακτηριστικό –όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, μιας και οι Χατζηδάκης και Τσακλόγλου αλλά και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής αποκρύπτουν τα σχετικά στοιχεία– ότι οι εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές για το δεκάμηνο του 2021 είναι χαμηλότερες ακόμη και από το δεκάμηνο του 2020. Οπως προκύπτει από τις σχετικές διασταυρωμένες πληροφορίες στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 υπάρχει μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές όλων των φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ) της τάξης των 250 εκατ. ευρώ περίπου. Αν σ’ αυτά προστεθεί η μείωση της τάξης των 880 εκατ. ευρώ που υφίσταται από το 2020 σε σχέση με το 2019, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι κάπου η θηριώδης ανάπτυξη του ΑΕΠ που κομίζει ως επιτυχία του το κυβερνητικό αφήγημα για το 2021 χωλαίνει.

Φορολόγηση αναδρομικών

Αν κάπου χωρά και περισσεύει η λέξη εμπαιγμός αναφορικά με την αντιμετώπιση της ζητημάτων της κοινωνικής ασφάλισης, είναι στα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μέσα στην εβδομάδα διατρανώθηκε η αντίδραση των συνταξιούχων με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το πάντα μαχητικό Ενιαίο Δίκτυο Συμβασιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) στο υπουργείο Οικονομικών. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας είχε το θράσος να μιλήσει για ειλημμένη απόφαση, ενώ τόνισε προς τους συνταξιούχους ότι «δεν είναι δυνατό να μη φορολογηθείτε». Η πλευρά των συνταξιούχων απάντησε ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν έντοκα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, ενώ η κυβέρνηση πριν από ένα έτος τα κατέβαλε άτοκα. Μάλιστα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ότι ενώ τέθηκε το γεγονός πως η φορολόγηση των αναδρομικών, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει έως και το 55%, είναι υπέρογκη, ο κ. Σταϊκούρας περιορίστηκε απλώς να ανασηκώσει τους ώμους, δείχνοντας απάθεια έμπροσθεν στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εκπροσώπων των συνταξιούχων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter