Ασφαλιστικό: Αύξηση στους μισούς συνταξιούχους το 2023

Ασφαλιστικό: Αύξηση στους μισούς συνταξιούχους το 2023

Οργιάζει η παραπληροφόρηση των Κωστή Χατζηδάκη – Παναγιώτη Δουφεξή για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την πλάτη στον τοίχο, προσπαθεί να δείξει δήθεν κοινωνικό πρόσωπο και «στοργή» προς τους συνταξιούχους. Από τη μια λοιπόν επιχειρούν να τους προσεταιριστούν εκ νέου, παρότι τους κοροϊδεύουν συνειδητά ήδη από το 2019 με τα αναδρομικά που τους οφείλονται, και από την άλλη συνεχίζουν το όργιο ψευδολογιών για τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις.

Το τελευταίο θλιβερό τους ατόπημα; Η δήθεν αύξηση της εθνικής σύνταξης. Προφανώς θα αυξηθούν οι συντάξεις το 2023. Αυτό προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου ήδη από το 2016. Αναλυτικότερα, όταν είχε τεθεί σε ισχύ προβλεπόταν οι αυξήσεις να αρχίσουν από το 2017 και κατόπιν με διαδοχικές τροπολογίες, συνεπεία διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, επί υπουργίας Εφης Αχτσιόγλου μετατέθηκε αυτή για το 2023. Σημειωτέον ότι ο τότε υπουργός Γιάννης Βρούτσης το 2020 απλώς αντέγραψε τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου στον νόμο 4670.

Αναλυτικότερα στο άρθρο 14 του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) αναγραφόταν επί λέξει: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος, αυξάνεται από την 1.1.2017 κατ’ έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Ερχεται λοιπόν ο επονομαζόμενος «Προκρούστης των ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων» Γ. Βρούτσης και αντιγράφει τον νόμο Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα στο άρθρο 25 του νόμου 4670/2020 αναγράφεται επί λέξει: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή».

Υπάρχει άραγε κάποια διαφορά στη διάταξη; Είναι σαφές ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που υπογράφηκε το 2016. Πλέον αυτό που αναμένουμε είναι η αύξηση του ΑΕΠ και το ποσοστό του πληθωρισμού για το 2022. Τώρα ο θηριώδης προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης διαστρεβλώνει την πραγματικότητα κάνοντας λόγο για «δώρα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με βάση τον υπολογισμό των δύο αυτών παραγόντων η αύξηση στις συντάξεις θα κυμαίνεται στη ζώνη του 7%.

Μια αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό

Αναμφίβολα ξεπερνά κάθε όριο να μιλούν για αύξηση της εθνικής σύνταξης με ταυτόχρονη αύξηση και των ανταποδοτικών συνταξιοδοτικών παροχών. Στην πράξη ξεχωρίζουν τις δύο κατηγορίες (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη), μιλώντας για αύξηση από το 2023 της τάξης του 7% και στις δύο συντάξεις. Είναι μια αισχρή μαύρη προπαγάνδα που με τη συνεπικουρία των φίλιων ΜΜΕ που συμπράττουν με βαρύγδουπους τίτλους στην πολιτική απάτη που έχει στήσει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης προσπαθούν να πείσουν για το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην πράξη στήνονται ξεχωριστά ρεπορτάζ τα οποία αναφέρονται μόνο για το ένα σκέλος της σύνταξης (είτε την εθνική είτε την ανταποδοτική). Ετσι δίνεται η εντύπωση ότι θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές αυξήσεις.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου το ποσοστό της αύξησης της καταβαλλόμενης σύνταξης θα κριθεί κατά το ήμισυ από το ποσοστό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ) και κατά το άλλο ήμισυ από το ποσοστό αύξησης των τιμών (πληθωρισμός). Η σχετική διάταξη δεν ορίζει πού θα ενταχτεί αυτή η αύξηση. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναμένουμε την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μέχρι τότε εξυφαίνονται προεκλογικού χαρακτήρα σενάρια με διαρροές από το οικονομικό επιτελείο και τα οποία έρχονται και «δένουν» με δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη. Από τη μία αναφέρουν αύξηση της εθνικής σύνταξης που καταβάλλεται για 20 έτη εργασιακού βίου στα 410 ευρώ, από 384 ευρώ που είναι σήμερα. Στην πράξη αποδίδουν όλο το ποσό της αύξησης στην εθνική σύνταξη. Από την άλλη μιλούν για αύξηση 7% στην ανταποδοτική σύνταξη. Ετσι τροφοδοτείται η ελπίδα στους συνταξιούχους για τεράστιες αυξήσεις. Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι η αύξηση θα δοθεί επί της καταβαλλομένης κύριας σύνταξης. Ετσι αν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ και τελικά κλειδώσει η αύξηση στο 7%, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα λάβει 1.070 ευρώ.

Η παράμετρος «προσωπική διαφορά»

Ομως υπάρχει και μία άλλη συνιστώσα, η οποία φέρνει την καταστροφή. Πρόκειται για την πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου περί εξάλειψης της προσωπικής διαφοράς μέσω της μη καταβολής των αυξήσεων σε όσους συνταξιούχους υπάγονται σε αυτή την κατηγορία – είναι η διαφορά στον υπολογισμό του προηγούμενου συνταξιοδοτικού συστήματος με αυτό που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου. Ετσι και με δεδομένο ότι η αύξηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης, η προσωπική διαφορά μένει εκτός αύξησης και συμψηφίζεται με αυτήν. Πόσοι τελικά είναι οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αύξηση; Με βάση το σύστημα ΗΛΙΟΣ από τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων, μόλις το 48% (περίπου 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχοι) θα δει πραγματικές αυξήσεις. Είναι κυρίως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016. Αλλες 250.000 συνταξιούχοι θα λάβουν πενιχρή αύξηση, ενώ 850.000 δεν θα λάβουν αύξηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter