Ασφυκτιούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία: «Πυρετός» στα επείγοντα λόγω εορτών – Το προσωπικό δεν επαρκεί

Ασφυκτιούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία: «Πυρετός» στα επείγοντα λόγω εορτών – Το προσωπικό δεν επαρκεί

Μεγάλη πίεση δέχονται το τελευταίο διάστημα τα παιδιατρικά νοσοκομεία, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να παραμένει ετοιμοπόλεμο για τις γιορτές, που αναμένονται εξίσου πιεστικές όσον αφορά τις επισκέψεις παιδιατρικών ασθενών. Η έξαρση στις ιογενείς λοιμώξεις, oι οποίες προτού κλείσουν τα σχολεία αποδεκάτισαν τις σχολικές τάξεις, συνεχίζουν να στέλνουν ολοένα και περισσότερα παιδιά με υψηλό πυρετό στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Οι μικροί ασθενείς και οι γονείς παραμένουν ατέλειωτες ώρες στα επείγοντα περιμένοντας να εξεταστούν και, όπως περιγράφουν, η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Χαρακτηριστικά της επιβαρυμένης κατάστασης των παιδιατρικών νοσοκομείων είναι όσα δήλωσε για τις εφημερίες των Χριστουγέννων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος: «Το Σάββατο 24/12 εφημέρευε το “Αγλαΐα Κυριακού” και η αναμονή παιδιών για εξέταση ήταν πάνω από οκτώ ώρες. Πέρασαν περί τα 700 παιδιά για εξέταση. Την Κυριακή 25/12 και τη Δευτέρα 26/12 εφημέρευε το “Αγία Σοφία”. Την Κυριακή προσήλθαν περί τα 700 παιδιά και άλλα τόσα τη Δευτέρα των Χριστουγέννων. Η αναμονή ξεπέρασε τις πέντε ώρες».

Ο πυρετός των γιορτών

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν υψηλό πυρετό που δεν πέφτει εύκολα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να επισκεφθούν παιδιατρικό νοσοκομείο και να περιμένουν πολλές ώρες για να τους δει γιατρός. «Εχουμε επιστρέψει σε προ Covid επίπεδα και ίσως και λίγο χειρότερα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το πρώτο διάστημα του κορονοϊού η κατάσταση ήταν ήπια επειδή ο κόσμος φοβόταν να έρθει» εξηγεί ο παιδίατρος της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Θανάσης Θήριος. Οπως εξηγεί, η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο καθώς υπάρχουν ελλείψεις τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό: «Είναι λιγότερο το προσωπικό απ’ ό,τι ήταν την προηγούμενη περίοδο, oπότε ο φόρτος είναι βαρύς».

Ιδια η κατάσταση και στο παίδων «Αγία Σοφία». «Τα παιδιά που έρχονται προς εξέταση στις εφημερίες μπορεί να φτάσουν τα 500 με 600 και ειδικά στις αργίες, στα Σαββατοκύριακα και στις γιορτές. Η πρωτοβάθμια φροντίδα στηρίζεται στους ιδιώτες παιδίατρους, οι οποίοι τότε είναι δύσκολα προσβάσιμοι καθώς δεν εφημερεύουν – και είναι λογικό. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους γονείς να καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία» τονίζει η Αγγελική Κρικρή, μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου. Μάλιστα τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία επιβαρύνονται περαιτέρω καθώς, όπως προσθέτει, «μαζί με αυτές τις εισαγωγές έρχονται και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία από πέντε έως δέκα παιδιά επειδή τα ιδιωτικά είναι γεμάτα».

Ωρες αναμονής στα επείγοντα

Πέρα από τον μεγάλο αριθμό ασθενών παιδιών που απευθύνονται στα νοσοκομεία, μεγάλες αναμονές προκαλούν και τα λιγοστά ιατρεία που λειτουργούν στα ΤΕΠ στις εφημερίες. Οπως αναφέρει η ίδια, «αυτή την εποχή προκαλείται μεγάλη επιβάρυνση στους παιδίατρους λόγω των ιώσεων. Γι’ αυτό την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ συζητήθηκε με τη διοίκηση η αύξηση των ιατρείων στα εξωτερικά ιατρεία, κάτι που ως τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί».

Η Αγγ. Κρικρή συμπληρώνει ότι οι εισαγωγές σε κάθε εφημερία στο «Αγία Σοφία» κυμαίνονται στα 60-80 παιδιά και από αυτά τα περισσότερα έχουν γρίπη, RSV και μερικά εντεροϊούς και κοξάκι. Επίσης προσέρχονται παιδιά με βαριές επιπλοκές, όπως επιπλεγμένες πνευμονίες με εμπύημα θώρακος από πνευμονιόκοκκο σε εμβολιασμένα παιδιά και επιπλεγμένες ωτίτιδες που οδηγούνται ακόμη και σε χειρουργείο με μαστοειδίτιδα. «Αυτά είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών υγείας την περίοδο πανδημίας. Πολλοί ειδικοί είχαν τονίσει ότι τα μέτρα καραντίνας θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη φυσική ανοσοποίηση των παιδιών» σχολιάζει.

«Στη διάρκεια κάθε γενικής εφημερίας το νοσοκομείο έχει πληρότητα» λέει στο Documento ο Γιώργος Κοκολάκης, μέλος της τριμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. «Εδώ και περίπου δύο μήνες έχουμε απίστευτη κίνηση και σε επίπεδο τακτικών ιατρείων και σε επίπεδο επειγόντων περιστατικών. Η σταδιακή επαναφορά στην προ Covid περίοδο έφερε ουσιαστικά αύξηση των άλλων λοιμώξεων και των επιπλοκών τους» σημειώνει.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «συνήθως μας έρχονται και παραμελημένα περιστατικά και πολύ αυξημένα σε αριθμό. Εχουμε τριπλασιασμό έως πενταπλασιασμό του αριθμού προσέλευσης των ασθενών από την έναρξη της Covid μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η προηγούμενη εικόνα του νοσοκομείου, με τη διαφορά ότι τότε είχαμε περισσότερα κρεβάτια».

Τι ταλαιπωρεί τα παιδιά

Τα βασικά συμπτώματα που αναγκάζουν τους γονείς να προστρέξουν στα νοσοκομεία είναι ο υψηλός πυρετός που προκαλούν η γρίπη και οι άλλες ιογενείς λοιμώξεις. «Εχουμε γρίπη, RSV, Covid και αδενοϊό» εξηγεί ο παιδίατρος Θ. Θήριος, «αυτές οι ιώσεις πολλές φορές είναι δυσδιάκριτες από πιο σοβαρές λοιμώξεις και οδηγούν και σε πολλές νοσηλείες».

Ο ίδιος δηλώνει ότι οι σχολικές αργίες μάλλον θα έχουν ανασχετικό αποτέλεσμα στη διάδοση των ιών. «Ελπίζω ότι με το κλείσιμο των σχολείων θα πέσει λίγο η διασπορά και μετά την Πρωτοχρονιά να κοπάσει λίγο η ένταση» λέει, επισημαίνοντας ότι σίγουρα θα παίξουν επιβαρυντικό ρόλο οι επαφές λόγω των εορταστικών ημερών, αλλά η διασπορά γίνεται κυρίως στις σχολικές αίθουσες και τις δραστηριότητες.

Συμβουλές παιδιάτρων

• Οταν αρρωσταίνουν τα παιδιά να κάνουν τεστ, ώστε να γνωρίζουν από την αρχή τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

• Να έχουν καλή επικοινωνία με τον παιδίατρό τους και να μην πηγαίνουν κατευθείαν στα νοσοκομεία, τα οποία δέχονται τρομερή πίεση.

• Να απομακρύνουν τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

• Καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

• Αποφυγή των κλειστών χώρων όσο γίνεται.

• Καλό αερισμό των χώρων.

• Καλό πλύσιμο χεριών.

• Καλό ύπνο.

• Σωστή διατροφή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter