Ασκήσεις αντοχής: Το καλύτερο φάρμακο ενάντια στην κατάθλιψη

Ασκήσεις αντοχής: Το καλύτερο φάρμακο ενάντια στην κατάθλιψη

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι οι ασκήσεις αντοχής και γενικά η φυσική δραστηριότητα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν τα επίπεδα κατάθλιψης.

O ερευνητής στη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανδρέας Φλουρής εξηγεί τι εννοούμε όταν λέμε φυσική δραστηριότητα: «Αυξάνοντας τη φυσική μας δραστηριότητα π.χ. χρησιμοποιώντας ποδήλατο για να πάμε στη δουλειά ή τις σκάλες αντί για το ασανσέρ μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τα επίπεδα κατάθλιψης.

Αυτό οφείλεται στο ότι, όταν κάνουμε άσκηση, παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες, οι οποίες αλλάζουν την διάθεσή μας και γενικά μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία. Η κυριότερη από αυτές τις ορμόνες είναι η β-ενδορφίνη, η οποία μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη.

Άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ανθρώπους που δεν είναι δραστήριοι, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες.

Κάποιοι ερευνητές, μάλιστα, έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσο θεραπείας σε ανθρώπους με βαριά κατάθλιψη και έχουν βρει ότι η άσκηση μειώνει τα συμπτώματά τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα μπορούσε να πει κανείς ότι η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την θεραπεία της κατάθλιψης».

Οι καλύτεροι τρόποι

Ο τύπος άσκησης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της κατάθλιψης, είναι κυρίως η άσκηση αντοχής (μεγάλης διάρκειας και χαμηλής έντασης) όπως το βάδισμα, το χαλαρό τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι κτλ.

Επίσης η άσκηση με βάρη μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά και ο συνδυασμός άσκησης αντοχής και άσκησης με βάρη έχει θετικά αποτελέσματα. Οποιαδήποτε κι αν είναι η μορφή της άσκησης θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 3-5 φορές την εβδομάδα, λένε οι ειδικοί.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter