Ασντέ – Ο Λούκι Λουκ ίσως συναντήσει και Έλληνες

Ασντέ – Ο Λούκι Λουκ ίσως συναντήσει και Έλληνες

Ενας καουµπόι στο Παρίσι» (Μαµούθ Comix): αυτός είναι ο τίτλος του νέου άλµπουµ του Λούκι Λουκ. Βρεθήκαµε στην παρουσίασή του στο Public του Συντάγµατος και εκεί συνοµιλήσαµε µε τον σχεδιαστή του ήρωα, τον Ασντέ (µία ηµέρα προτού ανέβει στο Comic Con 5 στη Θεσσαλονίκη), ο οποίος συνεργάστηκε µε τον Ζιλ στα κείµενα της νέας περιπέτειας.

Ο Ασντέ, κάνοντας χάρη στη µητέρα του, σπούδασε γιατρός µε ειδίκευση στη ραδιολογία. Ακόµη και ως γιατρός σε νοσοκοµείο, ο Ασντέ δεν εγκατέλειψε ποτέ την κλίση του στη ζωγραφική. Με την παρότρυνση της γυναίκας του αλλάζει πορεία, εγκαταλείπει την ιατρική και ρίχνεται στο σχέδιο. ∆ύσκολα χρόνια, µέχρι τη στιγµή που αναλαµβάνει να συνεχίσει το έργο του Μορίς, συνεχίζοντας να δίνει ζωή στον θρυλικό «φτωχό και µόνο καουµπόι».

Οπως λέει ο ίδιος, ο καουµπόι ήταν ο αγαπηµένος του ήρωας από τότε που ήταν παιδί και δεν πρόκειται να τον σχεδιάσει ποτέ γερασµένο: υπογράφει το ένατο κατά σειρά άλµπουµ του Λούκι Λουκ από το 2001, όταν ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του Μορίς, δηµιουργού του ήρωα από το 1946.

Πώς βρεθήκατε στον κόσµο του Λούκι Λουκ;

Από το 1987 ξεκίνησε η συνεργασία µε τον Μορίς, όταν µου ζήτησε να αναλάβω την έκδοση του Ρανταπλάν. Οταν έφυγε από τη ζωή, µου είπαν από τον εκδοτικό οίκο ότι ο Μορίς ήθελε να είµαι εγώ ο συνεχιστής του έργου του. Το πρώτο άλµπουµ ήταν για µένα ένα τεστ το οποίο πέρασα και κάπως έτσι συνεχίζω αυτά τα δεκαοκτώ χρόνια.

Το 1983 ο Λούκι Λουκ σταµάτησε να καπνίζει. Αυτό κακοφάνηκε στους φανατικούς του ήρωα.

Πράγµατι, αλλά ήταν κάτι που έγινε αναγκαστικά για να αποδεχτούν τον ήρωα στην αµερικανική αγορά. Από τότε ο καουµπόι αντί για τσιγάρο έχει στο στόµα του ένα κοµµάτι άχυρο. Το ευχάριστο της ιστορίας είναι πως ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας βράβευσε τον Μορίς γι’ αυτή την κίνηση, παρόλο που ο ίδιος ήταν αντίθετος, καθώς παροµοίαζε το τσιγάρο του Λούκι Λουκ µε την πίπα του Ποπάι.

Οι συνήθειες και ο χαρακτήρας του θα αλλάξουν µελλοντικά;

Ο ήρωας δεν ακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις ούτε όσα άσχηµα συµβαίνουν στον κόσµο. Για παράδειγµα, υπάρχουν τόσα περιστατικά βίας παγκοσµίως, ενώ ο ίδιος δεν έχει σκοτώσει ποτέ. Σε σχέση µε άλλους ήρωες κόµικ έχει σκοπό µόνο την ψυχαγωγία µικρών και µεγάλων. Μπορεί να έχει εξελιχτεί ο ρυθµός στις ιστορίες του, αλλά δεν έχει καµία σχέση µε τους ήρωες που έχουν στόχο πρώτα τη µεγάλη οθόνη και µετά το κόµικ. Αλλωστε παρόλο που σε πολλές ιστορίες έχουν εµφανιστεί πραγµατικά πρόσωπα της Αγριας ∆ύσης, έχουν δοθεί µε ανάλαφρο και καθαρά ψυχαγωγικό τρόπο. Αυτό που θέλω είναι να υπάρχει η ατµόσφαιρα του γουέστερν όπως τη φαντάστηκε ο Μορίς εµπνευσµένος από ταινίες του Τζον Χιούστον και του Σέρτζιο Λεόνε, αν και προσωπικά προτιµώ περισσότερα τα σύγχρονα σίριαλ. Οι περισσότεροι νέοι πλέον ασχολούνται µε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπου η βία αποδίδεται µε µεγάλο ρεαλισµό. Ο Λούκι Λουκ θα συνεχίσει να χρησιµοποιεί το παλιό του όπλο µόνο για να σηµαδεύει τα όπλα των κακών.

Ποιο είναι το µέλλον του;

Πολλές σκέψεις, πολλές νέες ιστορίες και πολλές ιδέες, όπως εµβόλιµα ιστορικά στοιχεία. Για παράδειγµα, στο τελευταίο άλµπουµ βρίσκεται στο Παρίσι και εµφανίζεται και ένας άλλος ιστορικός «χαρακτήρας», το Αγαλµα της Ελευθερίας. Θα παραµείνει πάντα πιο γρήγορος από τη σκιά του, όπως λέει η ατάκα του πρώτου κειµενογράφου Ρενέ Γκοσινί. Πάντα θα υπάρχουν οι κλασικοί χαρακτήρες, όπως τα αδέρφια Ντάλτον και ο Ρανταπλάν και φυσικά το άλογο Ντόλι, το οποίο είναι αρσενικό! Ηταν µεγάλη έκπληξη όταν µαθεύτηκε το φύλο του και τα σχόλια ήταν διασκεδαστικά. Πολύ πιθανό στο µέλλον να συναντηθεί και µε Ελληνες, είτε εδώ είτε στην Αµερική.

Θα παντρευτεί ο Λούκι Λουκ;

Οχι! Ετσι θα έπαυε να είναι ο φτωχός και µόνος καουµπόι. Και θα παραµείνει στην ίδια ηλικία, όπως και οι υπόλοιποι ήρωες. Ούτε το άλογο θα βρει ταίρι, καθώς δεν είναι κάποιος Ιταλός επιβήτορας που αποζητάει συντροφιά.

Ποιο είναι το µυστικό χάρη στο οποίο ο Λούκι Λουκ θεωρείται κλασική και σταθερή αξία;

Παραµένει ένα κόµικ για µικρούς και µεγάλους. Επίσης, δεν αλλάζει κάτι ούτε στις συνήθειες ούτε και στους υπόλοιπους µόνιµους χαρακτήρες. Ο Λούκι Λουκ προσφέρει αυτό που τελικά έχουµε ανάγκη όλοι µας: την ψυχαγωγία και το αληθινό γέλιο, είτε είµαστε µικροί είτε µεγάλοι σε ηλικία. Φτωχός και µόνος καουµπόι, αλλά πάντα µια µοναδική συντροφιά ο αγαπηµένος Λούκι Λουκ και ο Ντόλι!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter