Άσπα Θεοχάρη: «Κλασική περίπτωση προδιαγεγραμμένης αποτυχίας η τροπολογία για τις εφημερίδες»

Άσπα Θεοχάρη: «Κλασική περίπτωση προδιαγεγραμμένης αποτυχίας  η τροπολογία για τις εφημερίδες»

Η Άσπα Θεοχάρη είναι δικηγόρος και διδάκτωρ ερευνήτρια Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου της ΕΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Προχώρησε σε μια μακροσκελή δήλωση από τον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter χαρακτηρίζοντας ως «κλασική περίπτωση προδιαγεγραμμένης αποτυχίας» την τροπολογία «που προωθείται για τη νομοθετική άρση της αυτοτέλειας του νομικού προσώπου που έχει την ιδιοκτησία εντύπου».

«Πέρα από την πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της διάταξης για την αρμοδιότητα του ΕΣΡ να επιβάλλει πρόστιμα σε εφημερίδες, η ίδια η ratio της διάταξης δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί. Πριν τροποποιηθεί το 2003, η παλιά διάταξη του άρθρου 4 του ν. 2328/1995 προέβλεπε την από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη του νομικού προσώπου με τον νόμιμο εκπρόσωπο, τα μέλη του ΔΣ και τους μετόχους που κατείχαν άνω του 2,5% μετοχ για τις διοικ. κυρώσεις που επιβάλλει το ΕΣΡ σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που διέπουν την ιδιωτική τηλεόραση», συμπλήρωσε η νομικός.

«Είχαμε καλύτερη τηλεόραση; όχι βέβαια. Το ΕΣΡ ακόμα και τότε ήταν η βαθιά κοιμωμένη των ΑΑ. Σε κάθε περίπτωση,το εμπορικό δίκαιο δίνει αναρίθμητες δυνατότητες απόκρυψης ή/και προστασίας της περιουσίας του φυσικού-προσώπου ιδιοκτήτη, αποτρεπτικά, λοιπόν δύσκολα να λειτουργήσει» προσέθεσε.

«Ως προς την υποχρεωτικότητα συμμετοχής του διευθυντή και διευθυντή σύνταξης εφημερίδας σε επαγγελματικό σωματείο, αυτή παραβιάζει τα ά. 12 παρ1 και 5 Σ, τα οποία οποία αποκλείουν τον εξαναγκασμό προσώπου να συμμετέχει σε επαγγ. σωματείο» υπογράμμισε.

«Τέλος, αφήνω ασχολίαστη την είσπραξη των βεβαιωμένων ως δημοσίων εσόδων προστίμων από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Τα φαινόμενα τύπου ΜΑΚΕΛΕΙΟ δεν αντιμετωπίζονται με αμφίβολης συνταγματικότητας διατάξεις, που έχουν επιλεκτικό εύρος εφαρμογής και καταστρώθηκαν στο πόδι. Ο ορισμός της κάκιστης νομοθέτησης. Υπάρχουν τα νομοθετικά εργαλεία και αν αναζητηθούν άλλα πρέπει να έχουν ως γνώμονα και πυξίδα την ελευθεροτυπία και όχι τον ρεβανσισμό. Οι νυχτερινές τροπολογίες θρέφουν και δεν εξοστρακίζουν ρυπαρογράφους» είπε κλείνοντας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter