Ασπίδα προστασίας για τα παιδιά στα κοινωνικά δίκτυα

Ασπίδα προστασίας για τα παιδιά στα κοινωνικά δίκτυα

Τέλος στα «likes» στο Facebook και στη χρήση των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων από διαδικτυακές εταιρείες ετοιμάζεται να βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αρχή έγινε. Φρένο στη συλλογή, χρήση και κοινοποίηση των δεδομένων των ανήλικων χρηστών του Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων από εταιρείες μάρκετινγκ –μεταξύ άλλων– σκοπεύει να βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την κατάθεση στο κοινοβούλιο της χώρας ενός καταλόγου δεκαέξι σημείων–συστάσεων που συνέταξε η Ελίζαμπεθ Ντέναμ Επικεφαλής της βρετανικής αρχής προστασίας δεδομένων εθνική αρχή προστασίας δεδομένων με στόχο την περαιτέρω προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. 

Διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να κρατούν συνδεδεμένους τους χρήστες για περισσότερη ώρα, όπως τα γρήγορα «likes» στο Facebook και οι αιφνίδιες ειδοποιήσεις που τραβούν την προσοχή τους, δεν θα εφαρμόζονται στα παιδιά, σύμφωνα με τα προτεινόμενα μέτρα που αναμένεται να πάρουν την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Από τον κατάλογο των δεκαέξι σημείων ξεχωρίζουν η αυτόματη ενημέρωση των ανηλίκων στην περίπτωση που οι κηδεμόνες τους παρακολουθούν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα με στόχο να αποφεύγουν τα «κακά συναπαντήματα» υπό τον φόβο της γονεϊκής εποπτείας, η απενεργοποίηση των εργαλείων γεωγραφικού εντοπισμού καθώς και της στοχευμένης διαφήμισης και η ενεργοποίηση των ρυθμίσεων υψηλής ιδιωτικότητας ως προεπιλεγμένη ρύθμιση για όλους τους ανηλίκους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για όσες εταιρείες αψηφήσουν τις συστάσεις. Τα πρόστιμα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπες εκτιμάται ότι θα αγγίζουν το 4% του παγκόσμιου τζίρου τους. Για το Facebook αυτό μεταφράζεται σε 1,42 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση για τις προτεινόμενες συστάσεις θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου και η τελική εκδοχή του κώδικα ορθής πρακτικής, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει διεθνές πρότυπο, θα τεθεί σε ισχύ το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

«Για πολύ καιρό δεν καταφέραμε να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών στο διαδίκτυο και αυτό είχε τραγικά αποτελέσματα» δήλωσε η Μπέμπαν Κίντρον, μέλος της Βουλής των Λόρδων, η οποία πρωτοστάτησε στη σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη που έχει η τεχνολογία να αλλάζει ζωές, να χρησιμοποιείται για το καλό, να ανταποκρίνεται στην πρόκληση της προώθησης των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των παιδιών μας. Αλλά για να παίξει αυτό τον ρόλο πρέπει να λάβει υπόψη το συμφέρον τους και όχι απλώς τα εμπορικά οφέλη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter