Στις φλόγες η κεντρική Εύβοια – Αναμένεται δύσκολη νύχτα (Photos – Video)

Στις φλόγες η κεντρική Εύβοια – Αναμένεται δύσκολη νύχτα (Photos – Video)

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. 

Για «νύχτα μάχης» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Στα 4 μποφόρ οι άνεμοι τη νύχτα

Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης 13/08, τα οποία δημοσιεύει το meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 14/08.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Νωρίτερα, η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ζητήθηκε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημειώνει ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση». Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Εξάλλου, πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του χωριού Πλατανιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο υπερήλικες αρνήθηκαν να φύγουν από το χωριό θέλοντας να μείνουν στα σπίτια τους.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατανιά καθώς και η μονή Μακρυμάλλη, ενώ η φωτιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.

Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρεια Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Πρόδρομος Βοιωτίας

Τέλος σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.





Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».

Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών.

Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.

https://www.facebook.com/AdventureEvia/videos/713365899105513/

Φωτιά στην Εύβοια

Οι ηρωικές προσπάθειες των πιλότων που προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά στην Εύβοια!!! Ο Θεός μαζί τους!!!

Gepostet von Adventure Evia am Dienstag, 13. August 2019

Στην Εύβοια μεταβαίνει κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου «να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια των Αρχών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση» λόγω της πυρκαγιάς με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση και τον βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά για να ενημερωθούν αναφορικά με την πυρκαγιά «η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον περιφερειακό διευθυντή Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας».

















https://www.facebook.com/AdventureEvia/videos/713365899105513/

Φωτιά στην Εύβοια

Οι ηρωικές προσπάθειες των πιλότων που προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά στην Εύβοια!!! Ο Θεός μαζί τους!!!

Gepostet von Adventure Evia am Dienstag, 13. August 2019

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter