Ασταθείς ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ

Ασταθείς ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξαναβγάζουν από τη φαρέτρα τους επιχειρήματα απέναντι σε αιτιάσεις ότι η Χαριλάου Τρικούπη κρατά μεζούρα στις επιθέσεις απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη με επίκεντρο τις υποκλοπές και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την άρση του απορρήτου έριξε νερόστον μύλο όσων την αποκωδικοποίησαν ως ανάσυρση της ρητορικής του ισαποστακισμού από το… πηγάδι όπου πολλοί νόμιζαν ότι την είχε ρίξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις όσο πιο κοντά έρχεται η ώρα της κάλπης τόσο πιο έντονα θα περιχαρακώνει η Χαριλάου Τρικούπη τον κομματικό της χώρο και επικοινωνιακά θα εντείνει τη ρητορική ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική πολιτική από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να προσελκύσει ψήφους την πρώτη Κυριακή των εκλογών που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Χαράσσει προεκλογική ρότα με επίκεντρο την προγραμματική ανασυγκρότηση, την επικύρωση των θέσεων του κόμματος από τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αλλά και τις δημοσκοπικές εκλάμψεις που δείχνουν μεγάλα περιθώρια απόσπασης ψήφων και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να φέρει νέο τρόπο άσκησης πολιτικής με εξύμνηση του ρόλου των θεσμών (αποδομώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη με πυρά για ευτελισμό κάθε ίχνους θεσμικότητας) και να γίνει πρότυπο αξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα, ξηλώνοντας παράλληλα το πουλόβερ της Κουμουνδούρου με επιθέσεις περί αφερεγγυότητας.

Ισες αποστάσεις με… αλφάδι

Παράλληλα, η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη πιέζεται από στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ζητούν να πάρει σαφή θέση για θέματα συνεργασιών άμα τη προκηρύξει των εκλογών (π.χ. ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος) αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλα στελέχη δεν αφήνουν καν περιθώριο αναφοράς σε σύγκλιση με τη ΝΔ.

Ετσι, σαν προεκλογική πρόβα κομματικής περιχαράκωσης ή και σαν δείγμα ελιγμών για μετεκλογική χρήση (συνεργασίες με την ελπίδα να έχει ενδυναμωμένο σοσιαλδημοκρατικό αποτύπωμα) λειτουργεί η δήλωση Ανδρουλάκη με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στη Βουλή. Η τοποθέτησή του «ο ελληνικός λαός έγινε θεατής άλλης μιας παράστασης διχόνοιας και τοξικού λόγου από τους δύο συνήθεις πρωταγωνιστές, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα» ήρθε με τη λογική της… αλφαδιάς απέναντι στην πόλωση του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση. Κι αυτό μετά τη δυναμική παρουσία στο κοινοβούλιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Χάρη Καστανίδη και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη με σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Προβλέψεις και θέσεις

Πάντως η Χαριλάου Τρικούπη ήδη προωθεί την πρόβλεψη που θα χρησιμεύσει μετεκλογικά για τις συγκλίσεις ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο κόμμα με άνοδο ποσοστών. Μάλιστα υπάρχουν στελέχη, όπως ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που με βάση δημοσκοπικά ευρήματα (13,5% σε έρευνα κοινής γνώμης) μιλούν για άνοδο 60% σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Την ίδια ώρα στελέχη προερχόμενα από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και από σχήματα όπως η Ανανεωτική Αριστερά που δρα στη Χαριλάου Τρικούπη (με στελέχη όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Εφη Παγκάλου, Χρήστος Μέγας, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Ευγενία Μπουρνόβα κ.ά.) προειδοποιούν συνεχώς ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να κοιτά προς τα δεξιά. Συντονίζονται με τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ), που σε συνεδρίαση της συντονιστικής τους επιτροπής επιμένουν ότι η ΝΔ «παρά την προσπάθεια της ηγετικής της ομάδας να παρουσιάσει ένα φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό πρόσωπο παραμένει αυτό που πάντα υπήρξε ιστορικά: μια βαθιά συντηρητική και αντιμεταρρυθμιστική παράταξη». Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (με στελέχη όπως ο Μιχάλης Χάλαρης κ.ά.) εκτιμούν ότι για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικό βήμα η τοποθέτησή του με σαφήνεια στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, εγκαταλείποντας κάθε ιδεολογικό φλερτ με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τη Δεξιά. Κρίνουν ότι αυτή η κατεύθυνση έχει δοθεί υπό την ηγεσία του Ν. Ανδρουλάκη.

Ωστόσο προειδοποιούν ότι είναι επείγον να ενεργοποιηθούν άμεσα οι τομείς πολιτικής που συνδέουν τη βάση του κόμματος με τα κεντρικά όργανα, ώστε ο κομματικός μηχανισμός να λειτουργήσει ως δίαυλος καταγραφής των κοινωνικών αναγκών και ως μηχανισμός παραγωγής πολιτικής. Υπογραμμίζουν ότι μέσω της αναζωογόνησης των τομέων αλλά και της διεύρυνσης του Ινστιτούτου In Social (δεξαμενή σκέψης) το ΠΑΣΟΚ «θα μπορέσει να ενεργοποιήσει πολιτικά και να συσπειρώσει γύρω από προοδευτικές ιδέες ένα ευρύτερο κοινό κυρίως από τη νέα γενιά: νέους επιστήμονες, επαγγελματίες, νέους επιχειρηματίες, φοιτητές, αγρότες και μισθωτούς, αλλά και μη προνομιούχους νέους από το σύγχρονο πρεκαριάτο».

Διαγραφή Καϊλή

Διαστάσεις που ακουμπούν και την Ελλάδα λαμβάνει το σκάνδαλο διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων που κατηγορούνται για δωροληψία από χώρα του Κόλπου. Οι δικαστικές αρχές στις Βρυξέλλες διερευνούν το ενδεχόμενο εμπλοκής και της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από δημοσιεύματα για συλλήψεις αξιωματούχων στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την υπόθεση αυτή και πληροφορίες για έρευνα και για την ευρωβουλευτή, με γρήγορα αντανακλαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης απέπεμψε από το κόμμα την Εύα Καϊλή. Η λιτή διατύπωση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη». Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Νοεμβρίου 2022 είχαν προκαλέσει δυσφορία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οι υμνητικές τοποθετήσεις της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κατάρ σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, την ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις οι νεκροί εργάτες κατά την κατασκευή των έργων του Μουντιάλ ξεπερνούν τις 6.500.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημ. Documento-Τεύχος 317, Kυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter