Αστεγοι και κορονοϊός: Επιτόπιες παρεμβάσεις των Γιατρών του Κόσμου

Μία σειρά από επιτόπιες παρεμβάσεις σε Αθήνα και Πειραιά πραγματοποιούν οι Γιατροί του Κόσμου προκειμένου να θωρακίσουν τους αστέγους από τον κορονοϊό.

«Η ιστορία γράφεται σήμερα στους νοσοκομειακούς θαλάμους και στις ΜΕΘ αλλά και στο κέντρο της Αθήνας και στο λιμάνι του Πειραιά, πλάι στους υπνόσακους από κουρέλια των ατόμων "δίχως σταθερές συντεταγμένες", που κοιμούνται κουλουριασμένα σε εισόδους κτιρίων, παγκάκια και πάρκα.Είναι οι δικοί μας άνθρωποι που δεν έχουν ένα σπίτι για να μείνουν μέσα, έτσι ώστε να προστατευτούν από τον COVID- 19 και κατ’ επέκταση να προστατεύσουν – με τη σειρά τους – όλους εμάς» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για μία κατηγορία ανθρώπων στους οποίους η πολιτεία έχει γυρίσει την πλάτη, οι οποίοι δεν έχουν ούτε πληροφόρηση, ούτε προστατευτικά μέσα.

«Είμαστε στο Δρόμο, χαρτογραφώντας περιοχές, διερευνώντας και καταγράφοντας τις ανάγκες των ανέστιων. Συζητάμε μαζί τους, τους ενημερώνουμε και τους προσφέρουμε kit υγιθωρακίεινής, τα οποία περιέχουν σαπούνι, αντισηπτικό υγρό, ενημερωτικό φυλλάδιο, γάντια και μάσκες» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το βρετανικό περιοδικό Big Issue ήταν από τα πρώτα που έθεσαν, πριν από λίγες ημέρες, το ερώτημα «πως απομονώνεται και πως προφυλάσσεται από τον κορωνοϊο ένας άστεγος;» θίγοντας την απουσία λήψης μέτρων για τα πιο ευάλωτα άτομα των μητροπόλεων , που βιώνουν ακραία φτώχεια και θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου. Και αυτό αφορά τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα. Η λίστα των κρατών είναι πια ανεξάντλητη. Και το στοίχημα δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μίας κοινότητας ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.

Μένουμε όλοι σπίτι; Και εκείνοι που δεν έχουν; Είναι συλλογική μας ευθύνη η θωράκιση τους. Για την προστασία τους, για την προστασία μας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.