Αστεροσκοπείο: «Ρεκόρ» έφερε η τελευταία κακοκαιρία – Το 63% της χώρας καλύφθηκε με χιόνι

Αστεροσκοπείο: «Ρεκόρ» έφερε η τελευταία κακοκαιρία – Το 63% της χώρας καλύφθηκε με χιόνι

Στην τρίτη μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης από το 2004 που υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οδήγησε η παρατεταμένη περίοδος ψύχους στη χώρα μας, από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά τα διαδοχικά συστήματα κακοκαιριών που έπληξαν όλη την Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι σήμερα.

Αρχικά η κακοκαιρία “Ραφαήλ” που ξεκίνησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αύξησε σημαντικά την έκταση της χιονοκάλυψης από το 4% στο 49%. Στη συνέχεια η κακοκαιρία “Σοφία” αύξησε ακόμη κατά 14% τη χιονοκάλυψη (δηλαδή περίπου στο 63%) κυρίως με νέες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τέλος, οι επόμενες κακοκαιρίες “Τηλέμαχος” και “Υπατία” διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα την έκταση της χιονοκάλυψης, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου.

Επειδή όμως οι θερμές αέριες μάζες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Υπατία” έχουν ήδη λιώσει σημαντικά μεγάλη ποσότητα χιονιού στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, αναμένεται σημαντική μείωση της έκτασης χιονοκάλυψης τις επόμενες ημέρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter