Astrazeneca: Αυτός είναι ο 28χρονος εθελοντής που πέθανε ενώ συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου κατά του Covid-19

Astrazeneca: Αυτός είναι ο 28χρονος εθελοντής που πέθανε ενώ συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου κατά του Covid-19

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση που κάνει από χθες το γύρο του κόσμου πως ο 28χρονος γιατρός Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα από το Ρίο Ντε Τζανέιρο, εθελοντής που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τη νόσο Covid-19, πέθανε λόγω επιπλοκών από τον κορονοίό. 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την περασμένη Τετάρτη  από την εφημερίδα “O Globo” και λίγες ώρες αργότερα, το Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο του Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα.

«Το Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο – μαζί με ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα – εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρώην μαθητή μας» αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία το πανεπιστήμιο σημειώνει πως ο Φεϊτόσα αποφοίτησε «στα μέσα του περασμένου έτους και ενεργούσε στις πρώτες γραμμές για την καταπολέμηση του κορονοϊού στα ιδιωτικά και δημοτικά δίκτυα υγείας του Ρίο ντε Τζανέιρο».

Ωστόσο ο Εθνικός οργανισμός Υγείας της Βραζιλίας (Anvisa) δεν έχει διευκρινίσει ακόμα εάν έλαβε το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg δεν είχε χορηγηθεί στον 28χρονο το εμβόλιο πριν από τον θάνατό του. Οι αναφορές δείχνουν ότι ο Φεϊτόσα δεν ήταν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο, ενώ όπως ανάφεραν πηγές στο Reuters αν ο άτυχος γιατρός είχε πεθάνει από επιπλοκές του εμβολίου τότε οι δοκιμές θα είχαν διακοπεί. Όμως όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά και η Astrazeneka οι δοκιμές του εμβολίου θα συνεχιστούν.

Πάντως, μετά την έκτακτη είδηση έσπευσε να τοποθετηθεί εκπρόσωπος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε δήλωσή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο εκπρόσωπος, Αλεξάντερ Μπούξτον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου.

Οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca Plc για την νόσο Covid-19 αναμένεται ότι θα ξαναρχίσουν στις ΗΠΑ ακόμη και εντός της εβδομάδας, αφού η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ολοκλήρωσε την έρευνά της για τη σοβαρή ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter