AstraZeneca: Εντείνεται η ανησυχία για το εμβόλιο – Εν αναμονή ανακοινώσεων από τον EMA

Σύγχυση και ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες το αλαλούμ που έχει προκληθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca ή αλλιώς με το «Vaxzevria» όπως μετονομάστηκε για το πόσο ασφαλές είναι και αν τελικά μπορεί να συνδεθεί με την πιθανή παρουσία θρόμβων στο αίμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έσπευσε να επισημάνει και πάλι χθες Τρίτη  ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, μετά τις χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου του ΕΜΑ ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και θρόμβων στο αίμα. Σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messaggero, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

Σύμφωνα ωστόσο με τον ΕΜΑ, η αρμόδια επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα, παρά τη συνέντευξη του ανώτερου αξιωματούχου ότι υπάρχει σαφής σχέση. Αν και ο ΕΜΑ δεν απέκλεισε εντελώς την πιθανή σύνδεση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) και θρόμβων που ενδεχομένως να προκύπτει μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής AstraZeneca σε σπάνιες περιπτώσεις, τόνισε πως συνεχίζει την έρευνα.

Την Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η εκτίμηση του ΕΜΑ για το εμβόλιο. 

Για το ζήτημα που έχει προκληθεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο αναφέρθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος ανέφερε ότι το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca.

«Αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάζονται», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, λέγοντας ότι τόσο ειδικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να εστιάζουν «υπερβολικά» μόνο στους κινδύνους.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία (του μηνύματός μας) με τα οφέλη του εμβολίου», επέμεινε.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) ανέστειλαν τους εμβολιασμούς ενώ χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, έχουν αναστείλει τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας κάτω των 55, 60 ή 65 ετών.

Ετικέτες