AstraZeneca: Ξεκινάει μελέτες για την παρασκευή νέου εμβολίου κατά της μετάλλαξης Όμικρον

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc ξεκίνησαν μελέτες για να παρασκευάσουν εκδοχή του εμβολίου τους για την Covid-19 η οποία θα στοχεύει στην μετάλλαξη Ομικρον, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times.

Η Σάντι Ντάγκλας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην Οξφόρδη, επισήμανε στους Financial Times ότι ένα νέο εμβόλιο πιο επικαιροποιημένο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να «ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε νέα παραλλαγή πιο γρήγορα» από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

«Όπως συνέβη και με πολλές προηγούμενες παραλλαγές που προκάλεσαν ανησυχία, και μαζί με τους συνεργάτες μας την AstraZeneca, έχουμε λάβει προκαταρκτικά μέτρα για την παραγωγή ενός εεπικαιροποιημένου εμβολίου σε περίπτωση που χρειαστεί», είπε.

Τα εμβόλια που βασίζονται στον αδενοϊό (όπως αυτό που κατασκευάζει η Oxford/AstraZeneca) θα μπορούσαν κατ’ αρχήν να χρησιμοποιηθούν για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε νέα παραλλαγή πιο γρήγορα από ό,τι κάποιοι μπορεί να είχαν προηγουμένως συνειδητοποιήσει. (Έχουν) πραγματικά σημαντικά πλεονεκτήματα, ειδικά εκεί που οι ανάγκες και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις είναι μεγαλύτερες».

Η AstraZeneca δήλωσε: «Μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουμε προχωρήσει σε προκαταρκτικά βήματα για την παραγωγή ενός εμβολίου για την μετάλλαξη Όμικρον, σε περίπτωση που χρειαστεί, και θα ενημερωθούμε από τα αναδυόμενα δεδομένα».