Αστρονόμοι ανακαλύπτουν τον πιο «αφράτο» πλανήτη – Έχει πυκνότητα μαρσμέλοου

Αστρονόμοι ανακαλύπτουν τον πιο «αφράτο» πλανήτη – Έχει πυκνότητα μαρσμέλοου
Φωτογραφία Αρχείου

Σε μια πρωτοφανή ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες τον περασμένο Μάρτιο αφού ανακάλυψαν τον πιο «αραιό» πλανήτη που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Μάλιστα, η πυκνότητά του συγκρίνεται με εκείνη ενός γλυκού μαρσμέλοου, ενώ αν υπήρχε μια αρκετά μεγάλη μπανιέρα γεμάτη με νερό, θα επέπλεε, αφού η πυκνότητά του είναι περίπου στο ένα τέταρτο εκείνης του νερού.

Ο πλανήτης, που αναγνωρίζεται ως TOI-3757 b, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι-κόκκινο νάνο, περίπου 580 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Ηνίοχου.

Ο πλανήτης έχει διάμετρο 150.000 χιλιομέτρων, καθιστώντας τον ελαφρώς μεγαλύτερο από τον Δία και περιφέρεται γύρω από τον κόκκινο νάνο, που έχει διάμετρο περίπου 431.000 χιλιόμετρα, μία φορά κάθε 3,5 ημέρες. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη μέση πυκνότητα του TOI-3757 b ως 0,27 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που είναι περίπου το ένα τέταρτο της πυκνότητας του νερού.

Κόκκινοι νάνοι

Οι αστέρες-κόκκινοι νάνοι είναι οι μικρότεροι και οι λιγότερο φωτεινοί από τα λεγόμενα «αστέρια κύριας ακολουθίας» – αστέρια που μετατρέπουν το υδρογόνο σε ήλιο στους πυρήνες τους – με σταθερό ρυθμό. Αυτά τα αστέρια, ενώ είναι πιο ψυχρά σε σύγκριση με τον Ήλιο, μπορούν να εκραγούν με ισχυρές εκλάμψεις και ως εκ τούτου καθιστούν σπάνιο το γεγονός να σχηματιστούν πλανήτες γύρω τους.

«Γίγαντες πλανήτες γύρω από αστέρια κόκκινου νάνους παραδοσιακά πιστεύεται ότι είναι δύσκολο να σχηματιστούν», δήλωσε ο Σουμπάμ Κανόντια, ερευνητής στο Εργαστήριο Γης και Πλανητών του Ινστιτούτου Carnegie.

Άλυτα μυστήρια

Μερικά μυστήρια εξακολουθούν να περιβάλλουν το TOI-3757 b που θα πρέπει να λύσουν οι επιστήμονες – το μεγαλύτερο είναι το πώς θα μπορούσε ακόμη και να σχηματιστεί ο πλανήτης, ειδικά με τη χαμηλή πυκνότητά του. Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ο πλανήτης έχει μικρότερο αριθμό βαρέων στοιχείων στον βραχώδη πυρήνα του σε σύγκριση με άλλους γίγαντες αερίου, γεγονός που μπορεί να καθυστέρησε τον τρόπο συσσώρευσης του αερίου και να μείωσε την πυκνότητά του.

Ο δεύτερος παράγοντας θα μπορούσε να είναι ότι η ελαφρώς ελλειπτική τροχιά του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα σημαντικα μεγαλύτερη θερμότητα όταν πλησιάζει στο σημείο της τροχειάς που βρίσκεται πιο κοντά στο άστρο του, προκαλώντας διαστολή της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Με πληροφορίες από Independent

Διαβάστε επίσης: 

Νέα εντυπωσιακή φωτογραφία από το τηλεσκόπιο James Webb (Photo)

Δίας: Πιο κοντά στη Γη εδώ και 59 χρόνια – «Κύμα καύσωνα» 700 βαθμών στην ατμόσφαιρά του

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter