Αστυνόμευση και καταστολή η πρόταση Μητσοτάκη για τα Πανεπιστήμια – Ίδρυση αστυνομίας Πανεπιστημίων

Αστυνόμευση και καταστολή η πρόταση Μητσοτάκη για τα Πανεπιστήμια – Ίδρυση αστυνομίας Πανεπιστημίων

Στο πλαίσιο της θεωρίας των δύο άκρων η τοποθέτησή του στην διάσκεψη με τους πρυτάνεις.

Την απαράδεκτη από κάθε άποψη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, εκμεταλλεύεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να προωθήσει ένα νέο πακέτο μέτρων αστυνόμευσης και καταστολής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Προς τούτο συγκάλεσε σύσκεψη με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας, με την συμμετοχή των υπουργών Παιδείας και Δημοσίας Τάξεως και πρότεινε «πρωτοβουλίες» που σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «κινούνται σε τρεις άξονες: φύλαξη, πρόσβαση, αυστηροποίηση ποινών για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας σε δημόσια πανεπιστήμια».

Η εισήγηση του πρωθυπουργού κινήθηκε στο πλαίσιο της θεωρίας των δύο άκρων σε μία προσπάθεια να ενοχοποιήσει την αριστερά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετα την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία».

Ακολούθως περιέγραψε πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες:

«Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

Και το τρίτο αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση». Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε δε την συμμετοχή των πρυτάνεων και των καθηγητών στο έργο της αυστηροποίησης της αστυνόμευσης και της καταστολής: «εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε ότι «πρέπει τα μέτρα να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των Πανεπιστημίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter