Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Αστυνομικοί ανάγκασαν δημοσιογράφους να σβήσουν πλάνα από τις εγκαταστάσεις της Eldorado

Ένα σοβαρό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Eldorado Gold, στις Σκουριές Χαλκιδικής, καταγγέλλουν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών που κατέθεσαν στη Βουλή, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ ανάγκασαν Γερμανούς δημοσιογράφους να διαγράψουν πλάνα από τις εγκαταστάσεις της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής, που είχαν ληφθεί με drone.

Αναλυτικά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν τα εξής:

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων με τον Έλληνα συνοδό-μεταφραστή τους μετέβησαν κοντά στο εργοτάξιο της El Dorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής προκειμένου να διαπιστώσουν και να καταγράψουν την έκταση της καταστροφής στο σημείο.

Ενώ βρισκόταν σε δημόσιο δρόμο και ετοιμαζόταν να εκτελέσουν πτήση με ΣμηΕΑ (Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών/drone) σε σημείο που η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) δεν προβλέπει περιορισμούς πτήσεων τέτοιου είδους μηχανισμών, πλησίασε φύλακας ασφαλείας της εταιρείας και τους ενημέρωσε ότι εάν προχωρούσαν σε βιντεοσκόπηση του σημείου θα καλούσε την αστυνομία.

Επειδή όπως έχει προαναφερθεί, δεν υπήρχε κάποιος νόμιμος περιορισμός, η ομάδα δημοσιογράφων προχώρησε σε πτήση drone, η οποία πραγματοποιήθηκε έξω από τα εδάφη της εταιρείας και ο μηχανισμός δεν απομακρύνθηκε περισσότερο από πενήντα μέτρα από τον χειριστή του, όπως άλλωστε ορίζει η κείμενη νομοθεσία (Άρθρο 5, Απόφαση Αριθμ. Δ/ΥΠΑ/21860/1422/2016, ΦΕΚ 3152/Β/30-9-2016). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πτήση drone, σε σημείο αρκετά μακριά από την περιοχή της εταιρείας ακολουθώντας και πάλι όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Στην επιστροφή ,τους σταμάτησαν τέσσερα οχήματα της αστυνομίας με άνδρες της ομάδας ΟΠΚΕ οι οποίοι τους έκαναν ενδελεχή έλεγχο διαβατηρίων και αποσκευών και επέμεναν να ελέγξουν το υλικό που είχε βιντεοσκοπηθεί. Έπειτα, υπό την απειλή προσαγωγής και μήνυσης της εταιρείας σε βάρος τους, τους εξανάγκασαν να διαγράψουν το περιεχόμενο της κάρτας μνήμης του drone. Στη συνέχεια τους κράτησαν στο χώρο, απειλώντας τους ότι θα τους μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα Αρναίας, ενώ η όλη διαδικασία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του περιστατικού η αστυνομία αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία ή έγγραφο που να δικαιολογεί τις ενέργειες τους να διαγράψουν δημοσιογραφικό υλικό και να παρεμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα.

Επειδή, η αυθαιρεσία της αστυνομίας στο συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς,

Επειδή, η αστυνομία δεν μπορεί να ενεργεί εκ μέρους της εταιρείας απειλώντας πολίτες και δημοσιογράφους με μηνύσεις,

Επειδή, στη Βορειοανατολική Χαλκιδική όπως και σε όλη τη χώρα, ισχύουν οι νόμοι που προστατεύουν τους πολίτες και τη δημοσιογραφική ελευθερία κι όχι κανόνες που υπηρετούν συμφέροντα ή εταιρείες

Επειδή, η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής απαιτεί ίση μεταχείριση των πολιτών, δικαιοσύνη, αλλά και διαφάνεια σε σχέση με τις εργασίες της εταιρείας και τους χειρισμούς των αρχών και της αστυνομίας

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

Με βάση ποιο νομικό πλαίσιο έχει το δικαίωμα η αστυνομία να παρεμποδίζει τη δημοσιογραφική έρευνα και να διαγράφει βιντεοσκοπημένο δημοσιογραφικό υλικό;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός έτσι ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συγκεκριμένο περιστατικό;

Εάν αποδειχθεί ότι οι ενέργειες των εν λόγω αστυνομικών δεν ήταν σύννομες, θα αποδοθούν επιτέλους ευθύνες και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ιγγλέζη Κατερίνα

Αντωνίου Χρήστος

Δημητριάδης Μίμης

Θεωνάς Ιωάννης

Καββαδία Αννέτα

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Κοζομπόλη Αμανατίδη Παναγιώτα

Κουράκης Αναστάσιος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Σκούφα Ελισάβετ

Σταμπουλή Ελισάβετ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Σε σχετική τους επιστολή προς την ΕΣΗΕΜ-Θ οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι περιγράφουν το περιστατικό ως εξής:

Αγαπητοί,

Θα θέλαμε να υποβάλουμε μία καταγγελία στην Ένωση Συντακτών σχετικά με τις ενέργειες της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της Eldorado στις Σκουριές, στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθεί περιγραφή των γεγονότων εκείνης της ημέρας.

Γύρω στις 14.00 ετοιμαζόμασταν να πετάξουμε drone κοντά στην κεντρική είσοδο του κέντρου εξόρυξης στις Σκουριές. Μας πλησίασε φύλακας ασφαλείας με άσπρο ημιφορτηγό.

Σταμάτησε το όχημά του και μας είπε στα ελληνικά ότι δεν είχαμε δικαίωμα να βιντεοσκοπούμε στην ιδιοκτησία της εταιρίας κι ότι αν το κάναμε θα καλούσε την αστυνομία. Απαντήσαμε ότι βρισκόμασταν σε δημόσια οδό και συνεπώς δεν είχαν εφαρμογή οι περιορισμοί της εταιρίας.

Όταν το όχημα ασφαλείας απομακρύνθηκε, πετάξαμε το drone για να εξετάσουμε την έκταση της καταστροφής στο βουνό Κάκαβος και την πρόοδο των κατασκευών που σχετίζονται με το όρυγμα των Σκουριών. Ωστόσο δεν στείλαμε το drone σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα μακριά από τη θέση μας και το κρατούσαμε έξω από τα εδάφη της εταιρίας. Έπειτα μετακινηθήκαμε με το αυτοκίνητό μας κατά 700 μέτρα κατά μήκος του δημόσιου δρόμου και σταματήσαμε αρκετά μακριά από την περιοχή της εταιρίας για να εκτελέσουμε ακόμη μία πτήση. Το όχημα ασφαλείας επέστρεψε, ο οδηγός βγήκε από αυτό και άρχισε να μας μιλά. Ο τοπικός συνοδός μας μίλησε με τον φύλακα ασφαλείας για περίπου 10 λεπτά και του έδειξε τη δημοσιογραφική ταυτότητά του. Και πάλι φροντίσαμε να μην πετάξουμε το drone μακρύτερα από 50 μέτρα από τη θέση μας και να το κρατήσουμε έξω από τα εδάφη της εταιρίας.

Στην επιστροφή μάς σταμάτησαν τέσσερα οχήματα της αστυνομίας που είχαν κλείσει τον δρόμο. Περίπου οκτώ αστυνομικοί με μαύρες στολές μας πλησίασαν και ζήτησαν να δουν τα διαβατήριά μας. Συνέχισαν ψάχνοντας όλους τους σάκους μας. Σε έναν από μας ρώτησαν αν έχει πάρει ναρκωτικά ή αν μεταφέρει χάπια στον σάκο του. Όταν εντόπισαν το drone μέσα στο αυτοκίνητο, ένας αστυνομικός το έβγαλε από τη θήκη του, το επιθεώρησε και επέμεινε να δει το βίντεο το οποίο συμπέρανε ότι είχαμε τραβήξει. Μας είπε ότι αν δεν είχαμε βίντεο από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας θα μας επέτρεπαν να φύγουμε, αν είχαμε όμως βιντεοσκοπημένο υλικό αυτού του είδους, το οποίο θα αφήναμε να διαρρεύσει ή θα εκδίδαμε, η εταιρία θα μπορούσε να μας μηνύσει. Υπό την απειλή ότι θα μας προσήγαγαν και ότι η εταιρία θα έκανε μήνυση εις βάρος μας αναγκαστήκαμε να διαγράψουμε το περιεχόμενο της SD κάρτας του drone, υπό την εποπτεία τριών αστυνομικών. Όσο εκτυλίσσονταν αυτά τα γεγονότα, τονίζαμε στους αστυνομικούς ότι βρισκόμασταν σε δημόσιο χώρο, κάτι που επιβεβαίωσαν και ότι δεν απαγορευόταν να πετάει drone εκεί.

Τους ζητήσαμε να μας δείξουν κάποιο έγγραφο που τους εξουσιοδοτεί να ελέγξουν και να διαγράψουν το υλικό που βιντεοσκοπήσαμε, αλλά δεν διέθεταν κάτι τέτοιο. Επιπλέον ενημερώσαμε τους αστυνομικούς ότι η DAGR, η εφαρμογή που ανέπτυξε η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν προβλέπει περιορισμούς πτήσης στην περιοχή. Οιαστυνομικοί δεν σχολίασαν αυτές τις πληροφορίες. Όταν βεβαιώθηκαν ότι είχαμε διαγράψει το περιερχόμενο της κάρτας, συνόδευσαν το όχημά μας: ένα αστυνομικό όχημα μπροστά μας, τρία πίσω μας. Μας σταμάτησαν σε ένα στενό σημείο του δρόμου ακριβώς μπροστά από την κεντρική είσοδο. Έπειτα από λίγη ώρα, τρία ακόμη αστυνομικά οχήματακαι ένα όχημα ασφαλείας βγήκαν από την πύλη και στάθμευσαν στον δρόμο μπροστά μας.

Οι αστυνομικοί μας είπαν ότι θα μας πήγαιναν στο αστυνομικό τμήμα της Αρναίας. Καλέσαμε αμέσως τον δικηγόρο μας για να αποτρέψουμε μια τέτοια ενέργεια. Ύστερα από 15 λεπτά συνεχίσαμε τη διαδρομή μας, μας σταμάτησαν όμως ξανά οι ίδιοι αστυνομικοί, λίγο παρακάτω. Μας κράτησαν για ακόμη δέκα λεπτά, ωσότου αποφάσισαν, επιτέλους, να φύγουμε. Οι αστυνομικοί μας κράτησαν για περίπου μιάμιση ώρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τα συνεχή αιτήματά μας, δεν μας έδειξαν κάποια νόμιμη άδεια που θα τους εξουσιοδοτούσε να ελέγξουν και να διαγράψουν το υλικό μας.

Η αστυνομία μας εμπόδισε να κάνουμε την δημοσιογραφική έρευνά μας, χωρίς να παρουσιάσει κάποια νόμιμη άδεια για να το κάνει. Θέλουμε να διατυπώσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για αυτή την παρέμβαση στη δημοσιογραφική δουλειά μας σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές.

Ευχαριστούμε που θα ελέγξετε την καταγγελία μας.

Με εκτίμηση,Leopold HelbichWasil Schauseil

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.