Αστυνομικοί τραμπούκισαν θεραπευόμενους του «18 Άνω» ψάχνοντας τον Ρουβίκωνα

Αστυνομικοί τραμπούκισαν θεραπευόμενους του «18 Άνω» ψάχνοντας τον Ρουβίκωνα

Πρωτοφανή τραμπουκισμό αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης απέναντι σε θεραπευόμενους εξαρτημένους από ουσίες οι οποίοι συμμετέχουν σε κλειστό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης καταγγέλλει η μονάδα «18 Άνω». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση το περιστατικό σημειώθηκε χθες Πέμπτη στις 10:00 το πρωί στην οδό Αχαρνών κι ενώ έντεκα θεραπευόμενοι επέστρεφαν στον χώρο θεραπείας από το γυμναστήριο όπου πηγαίνουν κάθε πρωί στο πλαίσιο της θεραπείας τους.

Οι αστυνομικοί εμφανίζονται να σταμάτησαν την ομάδα των θεραπευόμενων η οποία συνοδευόταν τόσο από γυμναστή όσο και από επισκέπτη υγείας του τμήματος και να ζήτησαν εξακρίβωση των στοιχείων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr οι συνοδοί επέδειξαν στους αστυνομικούς έγγραφα τα οποία πιστοποιούσαν ότι πράγματι οι έντεκα θεραπευόμενοι συμμετέχουν στο κλειστό πρόγραμμα της μονάδας. Παρά ταύτα οι άνδρες της Αστυνομίας επέμειναν και τελικά επέβαλαν τους θεραπευόμενους σε δημόσιο σωματικό έλεγχο.

Φέρονται μάλιστα να δήλωσαν με θρασύτητα στους συνοδούς ότι οφείλουν να ζητούν άδεια όταν πρόκειται να κυκλοφορήσουν με τους θεραπευόμενους στον δρόμο, ενώ πληροφορίες του documentonews.gr αναφέρουν ότι δήλωσαν στους συνοδούς πως δεν θα πρέπει στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας να κυκλοφορούν πάνω από τρία ή τέσσερα μαζί και πώς ο έλεγχος γίνεται διότι αναζητούν «Ρουβίκωνες».

Η θεραπευτική μονάδα του 18 Άνω επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «οι θεραπευόμενοι σε αυτή την φάση ψυχολογικής απεξάρτησης εκεί που θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και προστασία για να μπορέσουν να συνεχίσουν, βίωσαν την απειλή, την βία και τον εξευτελισμό του σωματικού ελέγχου από την Αστυνομία» και σημειώνει ότι «με το γεγονός αυτό δεν μπαίνει σε κίνδυνο μόνο η δική τους προσπάθεια αλλά δίνεται και ένα μήνυμα σε όλους τους εξαρτημένους ότι ακόμα και να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν, να βιώσουν την ακύρωση και την απόρριψη της Πολιτείας και έτσι να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης».

Διαβάστε την ανακοίνωση

Ανάρμοστη στάση της Αστυνομίας απέναντι σε θεραπευόμενούς της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Ανω-Ψνα

Την Πέμπτη στις 9/1/2020 στις 10.00 π.μ. οι θεραπευόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Ανω επέστρεφαν, πεζή, στο τμήμα ψυχολογικής απεξάρτησης ανδρών(εσωτερικής διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας (Τμήμα Εσωτερικής Διαμονής), μετά από προγραμματισμένη έξοδο για γυμναστική, συνοδευόμενοι από τον γυμναστή και τον επισκέπτη υγείας του τμήματος όπως προβλέπεται και πραγματοποιείται από το θεραπευτικό πρόγραμμα. Στην οδό Αχαρνών, χωρίς προφανή λόγο, τους σταμάτησαν αστυνομικοί της ομάδας Δίας και της Άμεσης Δράσης ζητώντας τα στοιχεία τους. Οι συνοδοί τους, εργαζόμενοι του 18 Ανω (ΨΝΑ) τους εξήγησαν ότι είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε θεραπεία και τους επέδειξαν τα απαιτούμενα έγγραφα που το πιστοποιούσαν. Όμως οι αστυνομικοί , αδιαφορώντας για τα έγγραφα και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων τους επέβαλαν σε δημόσιο σωματικό έλεγχο και ζήτησαν τα ονόματά τους.

Οι θεραπευόμενοί μας, που με δυσκολίες και αγώνα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον κόσμο των ουσιών, να εμπιστευθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσουν την δύσκολη διαδρομή της θεραπείας, σε αυτή την φάση ψυχολογικής απεξάρτησης εκεί που θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και προστασία για να μπορέσουν να συνεχίσουν, βίωσαν την απειλή, την βία και τον εξευτελισμό του σωματικού ελέγχου από την Αστυνομία.

Με το γεγονός αυτό δεν μπαίνει σε κίνδυνο μόνο η δική τους προσπάθεια αλλά δίνεται και ένα μήνυμα σε όλους τους εξαρτημένους ότι ακόμα και να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν, να βιώσουν την ακύρωση και την απόρριψη της Πολιτείας και έτσι να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης.

Ως λειτουργοί της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης δηλώνουμε ότι η θέση μας είναι πλάι στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και έχουν ανάγκη. Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό της Αστυνομίας ενάντια στους θεραπευόμενούς μας και στο πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 Ανω. Ζητάμε από την Πολιτεία, και τα αρμόδια Υπουργεία να πάρουν θέση απέναντι σε αυτό το γεγονός και να προστατέψουν τα Προγράμματα Απεξάρτησης.

Η Θεραπευτική Ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Ανω.

Ιανουάριος 2020

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter