Αστυνομοκρατία και στρατιωτικοποίηση

Αστυνομοκρατία και στρατιωτικοποίηση

Από το 2010 σημειώνεται έντονη έξαρση του προσφυγικού φαινομένου στη χώρα μας, με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών τους τελευταίους μήνες. 

Ανθρωποι άφησαν εμπόλεμες κυρίως ζώνες και ρισκάροντας τα πάντα ταξίδεψαν προς την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο που ίσως να ακολουθούσε την άφιξή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πολλοί τα κατάφεραν, άλλοι έχασαν τη ζωή τους στα νερά των ελληνικών θαλασσών. Παιδιά, γυναίκες, άντρες, ηλικιωμένοι, όλοι εξαθλιωμένοι έφτασαν ελπίζοντας να γλιτώσουν. Και πράγματι, τις περισσότερες φορές συνάντησαν τη στήριξη του ελληνικού λαού που άνοιξε το σπίτι και την αγκαλιά του για να τους περιθάλψει, αλλά και του Λιμενικού Σώματος που κατέβαλλε και καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες σώζοντας καθημερινά ζωές από ναυαγισμένες βάρκες.

Ενώ βρήκαν την ανθρώπινη υποστήριξη, συνάντησαν τη σκληρότητα της επίσημης πολιτείας, που γίνεται ολοένα και εντονότερη από την ημέρα που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η ΝΔ. Πρώτο βήμα ήταν η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν το προσφυγικό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λες και όλοι οι πονεμένοι άνθρωποι που φτάνουν στη χώρα μας αποτελούν κίνδυνο από τον οποίο χρειάζονται προστασία οι Ελληνες πολίτες.

Ακολούθως, είδαμε την αναστολή της έκδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες, την άγνοια για την τύχη 1.200 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από δομές της χώρας μας, την ψήφιση ενός κατάπτυστου νόμου για το άσυλο που γέννησε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και μια σειρά απορριπτέων αιτήσεων ασύλου, αρκετά ατυχήματα σε καμπ, με αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να τραυματιστούν ή να χάσουν τη ζωή τους, και τη θέσπιση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και για τους εργαζόμενους στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών, θεωρώντας ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες είναι μιαροί και επικίνδυνοι.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε η τροπολογία που ψηφίστηκε ως μέρος

του νομοσχεδίου ρύθμισης θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θεσπίζοντας τη θέση του εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Καταρχάς είναι αξιοπερίεργο ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Αμυνας, καθώς φανερώνει ότι για την κυβέρνηση οι πρόσφυγες αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, ιδίως όταν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τη θέση του εθνικού συντονιστή μπορεί να αναλάβει και υφυπουργός, διάταξη που μοιάζει να φωτογραφίζει τον τωρινό υφυπουργό Αμυνας, ο οποίος έχει ήδη προβεί σε παρουσιάσεις σχεδίων για το μεταναστευτικό (π.χ. δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας) μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

Ο εθνικός συντονιστής γίνεται επικεφαλής της διαχείρισης του προσφυγικού, ελέγχοντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων έως τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα και κάθε έκφανση του φαινομένου. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων –στον οποίο μεταφέρονται η φύλαξη των συνόρων από τους «εχθρούς» μετανάστες και πρόσφυγες, η έρευνα και διάσωση, οι έλεγχοι στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και οι επαφές με άλλα κράτη για κοινές δράσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού– που θα στελεχωθεί με αποσπάσεις προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων, του Λιμενικού και του στρατού και θα ελέγχεται από τον συντονιστή. Αραγε θα υπαχθούν σ’ αυτόν και οι συνοριοφύλακες ορισμένου χρόνου, η πρόσληψη των οποίων ψηφίστηκε πρόσφατα;

Μέχρι τώρα έχουμε γίνει μάρτυρες του μισάνθρωπου, μισαλλόδοξου και εντέλει ρατσιστικού κυβερνητικού σχεδιασμού με ραχοκοκαλιά του το νομοσχέδιο για το άσυλο, την οδηγία περί μαθητείας νέων και επιστημόνων από τρίτες χώρες, που εισάχθηκε πάλι από το Προστασίας του Πολίτη, και την τελευταία τροπολογία. Μένει να δούμε αν θα προχωρήσει ένα βήμα πέρα από την επιβολή της αστυνομοκρατίας και στο προσφυγικό με τη στρατιωτικοποίηση της προσπάθειας επίλυσης του φαινομένου και τη μεταφορά τελικά των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Αμυνας. Το πρώτο λιθαράκι μπήκε…

Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι βουλευτής Β΄ Πειραιώς ΜέΡΑ25

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter