Άσχημα νέα από την Κύπρο – Μικρό και μη εμπορεύσιμο το κοίτασμα «Ονησίφορος»

Άσχημα νέα από την Κύπρο – Μικρό και μη εμπορεύσιμο το κοίτασμα «Ονησίφορος»

Μικρό και μη εμπορεύσιμο είναι το κοίτασμα στο «Ονησίφορος», αφού η προκαταρκτική γεώτρηση της κοινοπραξίας των εταιρειών ΕΝΙ και Τοτάλ, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι η γεώτρηση κατέδειξε λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η ανακάλυψη αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη φυσικού αερίου και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr». Ανέφερε ακόμη ότι εντός 30 ημερών, η κοινοπραξία θα ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση. Εξάλλου, δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ερευνητικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες γεωτρήσεις θα γίνουν κανονικά.

Ο κ. Λακκοτρύπης απέρριψε τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για καθυστέρηση στην προώθηση των σχεδιασμών για το φυσικό αέριο, υποδεικνύοντας ότι η τελευταία ήταν η τέταρτη στη σειρά γεώτρηση επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ενώ έπονται, όπως είπε, κι άλλες γεωτρήσεις.

Ερωτηθείς για τις Ναύτεξ (Navtex) που εκδίδει η Τουρκία πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι γίνονται με σοβαρότητα όλα τα απαιτούμενα βήματα και οι καταγγελίες σε ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter