Ασυλία στον υπόδικο για ξέπλυμα «λογογράφο του Μητσοτάκη»

Ασυλία στον υπόδικο για ξέπλυμα «λογογράφο του Μητσοτάκη»

Πέντε επιστολές καταγγελίας στον Νίκο Δένδια για διακριτική μεταχείριση του διπλωμάτη και ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς καμία απόκριση.

Προκλητική «ασυλία» φαίνεται ότι απολαμβάνει από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών υπόδικος διπλωματικός υπάλληλος, που αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και ο οποίος συστήθηκε ενώπιον δικαστηρίου, σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία, ως «λογογράφος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη»!

Ο εν λόγω έχει παραπεμφθεί σε δίκη από τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των παράνομων θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν από την ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας την περίοδο 2004-06 αντί αμοιβής. Το συνολικό κέρδος από τις μίζες για τον κατηγορούμενο και τον συγκατηγορούμενο στην υπόθεση πατέρα του φέρεται να ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα, ο διπλωματικός υπάλληλος φέρεται να είναι υπόλογος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και τελεσθείσας κατά το διάστημα από το έτος 2005 έως και το έτος 2010 κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, όπως και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα πλημμεληματικής εκβίασης της πρώην συζύγου του.

Πρόκειται για μια δυσώδη υπόθεση με πολιτικές προεκτάσεις που φτάνουν μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αλλά και με… οσμή λειτουργίας παραδικαστικού κυκλώματος που έχει καταγγελθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Αν και υπόδικος για κακούργημα και ένα πλημμέλημα, ο διπλωμάτης μέχρι και σήμερα δεν είχε κάποια επίπτωση σε σχέση με τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς το πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ, στο οποίο παρέπεμψε την υπόθεση ο Ν. Δένδιας το 2021, τον απάλλαξε.

Εκτός από την προκλητική ασυλία, τίθεται ακόμη ένα ζήτημα που χρήζει απαντήσεων. Όπως κατήγγειλε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου εγγράφως σε επιστολές του στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον Ν. Δένδια ο δικηγόρος Σπυρίδων Αλφαντάκης, ο διπλωματικός υπάλληλος φέρεται να υποστήριξε δημόσια σε δικαστήριο τον περασμένο Σεπτέμβρη ότι είναι ο «λογογράφος του πρωθυπουργού» και άρα κατά τη γνώμη του… δεν θα έπρεπε, ως άριστος προφανώς, «να ταλαιπωρείται με αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης».

Οι ισχυρισμοί του υπαλλήλου εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Τόσο για το γεγονός ότι ο υπόδικος διπλωματικός υπάλληλος «βγήκε λάδι» από το πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ όσο και για το αν είναι πράγματι λογογράφος του Μητσοτάκη. Είναι εντυπωσιακό ότι αν και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την κοινοποίηση των επιστολών σε Δένδια και Μητσοτάκη, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη απάντηση προς τον Αλφαντάκη, συνήγορο διαδίκου στην υπόθεση.

Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν. Είναι λογογράφος του Μητσοτάκη ο υπόδικος διπλωματικός υπάλληλος; Με ποιο σκεπτικό απαλλάχθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ;

Ο συνεργάτης Κουμουτσάκου με τις ευνοϊκές μεταθέσεις

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 12.20 το μεσημέρι. Δικαστικός επιμελητής περνά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στην οδό Ηρώδου Αττικού κρατώντας μια σημαντική επιστολή. Συντάκτης της είναι ο δικηγόρος Σπ. Αλφαντάκης, ο οποίος με έγγραφη παραγγελία του έχει ζητήσει από τον δικαστικό επιμελητή να την παραδώσει στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Λίγα λεπτά πριν ο ίδιος δικαστικός επιμελητής είχε παραδώσει μια παρόμοια επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Η επιστολή κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, καθώς αφορά ένα σημαντικό ζήτημα διαφθοράς που εδώ και χρόνια απασχολεί τη Δικαιοσύνη, τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και τον Τύπο.

Πρόκειται για το διαβόητο σκάνδαλο των παράνομων θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν από την ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας την περίοδο 2004-06 αντί αμοιβής, με πρωταγωνιστή τον υπόδικο πλέον διπλωματικό υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών . Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Το 2004 ο σήμερα υπόδικος ήταν νεαρός διπλωματικός υπάλληλος που υπηρετούσε στο ΥΠΕΞ ως συνεργάτης του νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου. Την περίοδο εκείνη ο Κουμουτσάκος είχε οριστεί εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Στις 23 Απριλίου 2004 ο Κουμουτσάκος επρόκειτο να ενημερώσει τους διαπιστευμένους διπλωματικούς συντάκτες. Κατά την ενημέρωση τον παρουσίασε τον έναν από τους δύο «νέους συνεργάτες» του, μαζί με ακόμη μία διπλωματική υπάλληλο. Μάλιστα ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ είχε πλέξει το εγκώμιο του υπαλλήλου λέγοντας: «Είχε βάρδια στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία από χθες το βράδυ τα μεσάνυχτα και ήρθε κατευθείαν στη συνάντηση».

Λίγους μήνες μετά ο υπάλληλος τοποθετήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί. Εκεί έμεινε δύο χρόνια και ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τις παράνομες βίζες που είχε αποκαλύψει παλαιότερα το Documento. Αν και νεαρός διπλωματικός υπάλληλος, έχει τοποθετηθεί πάντοτε σε «καλές» υπηρεσίες στο ΥΠΕΞ. Μετά την Ινδία τοποθετήθηκε το 2007 στην ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη, ενώ το 2009 επέστρεψε στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.

Μετά την αφυπηρέτηση από τη Βιέννη ο διπλωμάτης τοποθετήθηκε σε ακόμη ένα «ευμενές πόστο», όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των διπλωματών: στη μόνιμη αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο ως γραμματέας πρεσβείας. Εκεί παρέμεινε έξι χρόνια, παρά το γεγονός ότι συνήθως ένας διπλωμάτης δεν μπορεί να παραμείνει πάνω από τέσσερα χρόνια σε «ευμενές» πόστο και τρία χρόνια σε «δυσμενές». Τον Φεβρουάριο του 2016 μάλιστα το όνομα του φιγουράριζε σε διπλωματική στήλη της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας tribune.gr ως μια από τις περιπτώσεις που είχαν «συμπληρώσει το ανώτατο όριο παραμονής σε αρχή της εξωτερικής Υπηρεσίας».

Η αμετάκλητη παραπομπή

Έξι χρόνια αργότερα, και δη στις 7 Οκτωβρίου 2022, με τις δύο επιστολές του για τις οποίες κάναμε λόγο παραπάνω, ο δικηγόρος Αλφαντάκης ενημέρωνε πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών για τις εμπλοκές  του διπλωματικού υπαλλήλου με τη Δικαιοσύνη σχετικά με το σκάνδαλο με τις βίζες. Όπως ανέφερε, ο υπάλληλος έχει παραπεμφθεί «αμετάκλητα» σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από τον Ιούλιο του 2021, αντιμετωπίζοντας κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, όπως και ο συγκατηγορούμενος πατέρας του. Συγκεκριμένα, ο διπλωματικός υπάλληλος βαρύνεται με τα αδικήματα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και τελεσθείσας κατά το διάστημα από το έτος 2005 έως και το έτος 2010 κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση», όπως και για το αδίκημα της «ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα πλημμεληματικής εκβίασης» της πρώην συζύγου του. Σε βάρος του υπαλλήλου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, το οποίο όμως παραγράφηκε λόγω των αλλαγών προς το ευμενέστερο στον Ποινικό Κώδικα το 2019.

Το ΥΠΕΞ είχε ενημερωθεί στις 29 Ιουλίου, τις 5 Αυγούστου, τις 17 Σεπτεμβρίου και τις 16 Νοεμβρίου 2021 με σχετικές επιστολές του Σπ. Αλφαντάκη, ο οποίος είχε αποστείλει και ακριβές αντίγραφο του υπ’ αριθμόν 7422/14.09.2021 βουλεύματος με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη ο υπάλληλος και ο πατέρας του. Στις επιστολές του ο Αλφαντάκης ζητούσε να ενημερωθεί για ποιο λόγο δεν τέθηκε σε αργία ο υπόδικος διπλωματικός υπάλληλος.

Είναι λογογράφος σας, κ. Μητσοτάκη;

Επιπλέον, ο Σπ. Αλφαντάκης έθετε στις επιστολές του ακόμη ένα ζήτημα. Οπως υποστήριζε, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 ο υπάλληλος εμφανίστηκε σε τριμελές εφετείο, όπου και επρόκειτο να εξεταστεί ως μάρτυρας. Οταν το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις αρχές του ερχόμενου Νοέμβρη, ο υπόδικος διπλωματικός υπάλληλος διαμαρτυρήθηκε για την αναβολή και ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είναι «ο λογογράφος του πρωθυπουργού» και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να «ταλαιπωρείται».

«…αφ’ ετέρου ο αυτός κατηγορούμενος διπλωματικός υπάλληλος, εν Αθήναις, την 19ην Σεπτεμβρίου 2022, ακούων την Πρόεδρον του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, εις ο είχε κληθή ως μάρτυς, ν’ απαγγέλλει απόφασιν αναβολής της δίκης διά την 2.11.2022, ισχυρίσθη δημοσία και επ’ ακροατηρίω, ενώπιον του δικαστηρίου και τρίτων, ότι είναι “ο λογογράφος τού πρωθυπουργού” και διεμαρτυρήθη ότι δεν είναι δυνατόν ο προσωπικός λογογράφος του πρωθυπουργού να ταλαιπωρείται» ανέφερε ο δικηγόρος Αλφαντάκης.

Είναι ερώτημα εάν πράγματι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι λογογράφος του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίστηκε, ή απλώς ισχυρίστηκε ψέματα ενώπιον του δικαστηρίου. Αυτό άλλωστε ζητούσε ο δικηγόρος να ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την επιστολή του προς αυτόν. Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση.

Σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο

Το Documento επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια και έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο ο υπάλληλος δεν έχει τεθεί σε αργία. Σύμφωνα με συνεργάτες του ΥΠΕΞ, το 2021 ο Ν. Δένδιας παρέπεμψε την υπόθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ προκειμένου να αποφασίσει για την πειθαρχική αντιμετώπιση του υπόδικου διπλωματικού υπαλλήλου, όπως επίσης αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να τεθεί σε αργία. Το πειθαρχικό συμβούλιο συνεδρίασε και απάλλαξε τον  υπάλληλο, ο οποίος συνεχίζει να υπηρετεί κανονικά στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ παρά το γεγονός ότι έχει παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter