Ασυλίας το ανάγνωσμα – Και νέα ρύθμιση φέρνει η Ν.Δ.

Ασυλίας το ανάγνωσμα – Και νέα ρύθμιση φέρνει η Ν.Δ.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται τώρα στη Βουλή και που, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει αλλαγές στον Πτωχευτικό Νόμο, η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωμάτωσε μία ακόμη πρόβλεψη – την πέμπτη κατά σειρά; – για παροχή δικαστικής ασυλίας σε υπαλλήλους τραπεζών και funds.

Ο λόγος αφορά το άρθρο 34 παρ. 13, με τίτλο  «απαλλαγή από την ευθύνη υπαλλήλου για την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης αγοράς», το οποίο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ουδείς υπάλληλος, κατά την έννοια του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα, υπέχει  οποιαδήποτε αστική, ποινική, ή πειθαρχική ευθύνη για την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης ή την παροχή θετικής ψήφου σε ηλεκτρονική ψηφοφορία ή τη συναγόμενη συναίνεσή του».

Προσπαθώντας να διαπιστώσει ποια – έστω κατά τα μυαλά της κυβέρνησης της ΝΔ – αναγκαιότητα  μπορεί να οδηγεί στη θέσπιση μιας ακόμη δικαστικής ασυλίας στο πλαίσιο της εφαρμογής του πτωχευτικού, το Documento ζήτησε την εκτίμηση του έγκριτου νομικού και εισηγητή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών συλλόγων στον Πτωχευτικό Νόμο κ. Δημήτρη Λυρίτση.

«Η υπογραφή μιας συμφωνίας εξυγίανσης αφορά τη διαδικασία που προηγείται της πτώχευσης και αναμφίβολα θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο κούρεμα του χρέους», μας είπε. «Επομένως, η προσθήκη δικαστικής ασυλίας για τους υπαλλήλους μιας τράπεζας ή ενός fund αφορά πρωτίστως το ενδεχόμενο δίωξής τους από την τράπεζα ή το fund που γράφουν αυτές τις ζημιές και είναι εντελώς εκ του περισσού, αφού οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διώκονται μόνο κατ’ έγκληση της τράπεζας ή του fund, αν δηλαδή στραφεί η ίδια η τράπεζα ή το fund εναντίον τους. Όλα αυτά είναι κατοχυρωμένα πια», μας εξήγησε ο κ. Λυρίτσης. «Επομένως αδυνατώ να δω τι εξυπηρετεί αυτή η νέα δικαστική ασυλία».

Θεωρητικά, κατά τον κ. Λυρίτση, αυτή η ασυλία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνουν καλύτερα «κουρέματα» στους οφειλέτες, αφού έως πριν λίγο καιρό οι υπάλληλοι των τραπεζών αρνούνταν να κάνουν «κούρεμα» ή καλές ρυθμίσεις, επικαλούμενα τον κίνδυνο να διωχτούν από τις τράπεζες στις οποίες εργάζονταν. «Από την άλλη μεριά όμως, αφού στο νέο πτωχευτικό προβλέπεται έτσι κι αλλιώς να γίνουν ‘κουρέματα’ και μάλιστα μεγάλα, η εκ του περισσού προσθήκη δικαστικής ασυλίας, θα έλεγα ότι πρώτον διευκολύνει να γίνουν όλα πολύ γρήγορα,  και δεύτερον ευνοεί τις πολύ μεγάλες αναδιαρθρώσεις χρέους, διότι κανείς δεν θα κυνηγήσει έναν υπάλληλο αν κουρέψει ένα χρέος κατά 100.000 ευρώ, αν όμως έχουμε ένα μεγαλοοφειλέτη με χρέος 100 εκατ ευρώ. και του διαγράψουν τα 90 εκατ. ευρώ και  κληθεί να πληρώσει μόνον 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να πτωχεύσει, υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος οι μέτοχοι μιας τράπεζας που θα πληρώσουν τη ζημιά να ασκήσουν αγωγή κατά του υπαλλήλου που υπέγραψε την συμφωνία εξυγίανσης», καταλήγει.

Επομένως, κατά τον κ Λυρίτση, αν και η διάταξη είναι εκ του περισσού, θα  υπάρξουν ευνοημένοι από αυτήν και θα είναι κάποιοι «μεγάλοι», ενώ όλος αυτός ο χορός των δικαστικών ακαταδίωκτων που φέρνει διαρκώς  η κυβέρνηση της ΝΔ – για τα τραπεζικά στελέχη που διώκονταν για χορήγηση επισφαλών δανείων, για τα στελέχη της Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης που θα τζογάρουν τα χρήματα των ασφαλισμένων, για τα στελέχη του ΤΧΣ που λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες προκαλούν μεγάλες ζημιές στο Δημόσιο, για όσους εμπλακούν στις αποφάσεις εξυγίανσης του Πτωχευτικού Νόμου –  γεμίζουν με σκελετούς τις ντουλάπες, που αν ποτέ καταφέρουν να βγούνε, θα δούμε πράματα και θάματα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter