Άτακτη υποχώρηση Πέτσα μετά το «Μακελειό» στην ενίσχυση του Τύπου

Άτακτη υποχώρηση Πέτσα μετά το «Μακελειό» στην ενίσχυση του Τύπου

Σε νέα τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα μέτρα στήριξης του Τύπου οδηγείται ο Στέλιος Πέτσας μετά το σάλο που προκλήθηκε από την απόφαση του να ενισχυθούν με κρατικό χρήμα περιθωριακά και μισαλλόδοξα Μέσα.

Κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να τροποποιήσει εκ νέου τη σχετική ΚΥΑ, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, ο Στέλιος Πέτσας αποπειράθηκε να αποσείσει τις ευθύνες για την προσωπική του απόφαση να ενισχύσει εφημερίδες, όπως το «Μακελειό». Ειδικότερα, ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσε να πάρει την πολιτική απόφαση να αποκλείσει από το πρόγραμμα ενίσχυσης Μέσα που η αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΕΕ έκρινε ως κατάλληλα, προφασιζόμενος πως σε αυτήν την περίπτωση θα κατηγορείτο για μεροληψία και «λογοκρισία». Παρέθεσε δε τη σκέψη για συγκρότηση νέας επιτροπής που θα παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις αναφορικά με την «καταλληλότητα» των Μέσων μακριά από πολιτικά κριτήρια.

Ωστόσο, από την ΚΥΑ που υπογράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τροποποιήθηκε επί ΝΔ ο αρμόδιος υπουργός φέρει την τελική ευθύνη για την ενίσχυση των Μέσων και εξαιτίας αυτού έχει τη δυνατότητα να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια, επιλέγοντας τον αποκλεισμό Μέσων που χρησιμοποιούν ρητορική μίσους. Γιατί, λοιπόν, κατά την τροποποίηση της ΚΥΑ τον περασμένο Οκτώβριο δεν αποφάσισε να άρει αυτήν τη αρμοδιότητα από τον εαυτό του και μετά το σάλο αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση νέας επιτροπής που θα κάνει το ίδιο έργο με την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΕΕ;

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητήθηκε από τον Στ. Πέτσα να επανέλθει η ΚΥΑ στην πρότερη μορφή της, πριν δηλαδή προκύψουν οι τροποποιήσεις του περασμένου Οκτωβρίου, και τονίστηκε πως σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να διακοπεί το μέτρο ενίσχυσης του Τύπου. Ως προς την πρόταση που διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη συγκρότηση νέας επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε θέση, ξεκαθαρίζοντας πως περιμένει να δει σε γραπτή μορφή τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο Στ. Πέτσας.

Χαρίτσης: Επέλεξαν να θολώσουν τα νερά

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε τα εξής για την ακύρωση της ΚΥΑ ενίσχυσης επιχειρήσεων: «Αφού η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ανακάλεσαν την ΚΥΑ ενίσχυσης επιχειρήσεων Τύπου για να περισώσουν το φιάσκο με την κρατική επιδότηση του «Μακελειού», παρά τα όσα αυτή ρητά όριζε, σήμερα ανακοίνωσαν την συνολική ακύρωση του προγράμματος για το 2019.

Μπροστά στο αδιέξοδο, η κυβέρνηση επέλεξε να θολώσει τα νερά. Ακύρωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σχεδιαστεί μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και είχε συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους προκειμένου να περιφρουρηθεί το δημόσιο συμφέρον και οι έννοιες της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Δυστυχώς ο ευαίσθητος για τη Δημοκρατία χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter