Άτακτη υποχώρηση της ΝΔ από τη ψηφοφορία για τη Novartis

Άτακτη υποχώρηση της ΝΔ από τη ψηφοφορία για τη Novartis

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του documentonews.gr, η ΝΔ δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Νίκου Δένδια, προανήγγειλε την αποχώρηση της από τη ψηφοφορία για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής με πρόσχημα τις δέκα κάλπες και την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Από την Τρίτη το documentonew.gr είχε δημοσιεύσει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα ακολουθήσει γραμμή αποχώρησης στη διαδικασία της ψηφοφορίας του τελικού πορίσματος της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. Ήδη, από την αρχή της διαδικασίας, ο Νίκος Δένδιας, παίρνοντας το λόγο, ανέγειρε ενστάσεις για τις δέκα κάλπες αλλά και για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, παρά του ότι τις Διασκέψεις των προέδρων οι εκπρόσωποί της δεν είχαν ψελλίσει λέξη επ’ αυτού. Γίνεται για άλλη μια φορά εμφανές πως η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο την ετυμηγορία των βουλευτών της, φοβούμενη πως ενδέχεται να προκύψουν εκπλήξεις λόγω παρεκκλίσεων από την «γραμμή».

Αφού γνωστοποίησε τη διαφωνία της ΝΔ για τις δέκα κάλπες, ο κ. Δένδιας ισχυρίστηκε πως το ψηφοδέλτιο που καταρτίστηκε «φαλκιδεύει το δικαίωμα των βουλευτών για απεριόριστο ψήφου και γνώμης». «Γιατί το φαλκιδεύει; Διότι θέτει δίπλα στο “όχι” κατά τρόπο κομματικά πονηρό συγκεκριμένη αιτιολογία η οποία είναι αντίθετη με αυτό που πιστεύει η μειοψηφία» εξήγησε, προσθέτοντας πως το «όχι» κατά τη ΝΔ δεν είναι «όχι» λόγω αρμοδιότητας, αλλά επειδή δεν υφίσταται αδίκημα. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έφτασε στο σημείο να θέτει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας, παρόλο που το ψηφοδέλτιο «πατάει» ακριβώς πάνω στην πρακτική που είχε υιοθετηθεί για την περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, με τη ΝΔ να ταυτίζεται τότε πλήρως με το σκεπτικό της πλειοψηφίας.

«Το ψευδεπίγραφο δίλημμα που θέτει αυτό το ψηφοδέλτιο, εμείς δεν το απαντάμε» είπε προαναγγέλοντας επί της ουσίας την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη διαδικασία και πρότεινε ως μόνη λύση την αναθεώρηση του ψηφοδελτίου.

Μαντάς: Προαναγγελία αποχώρησης

Παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει στον κ. Δένδια, ο Χρήστος Μαντάς τόνισε πως «η πρωτοφανής διαδικασία την οποία προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλοντας τις μελλοντικές της πράξεις στη διαδικασία νομίζω ότι δεν πατάει πουθενά». Σχολίασε πως η ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα των δέκα καλπών ως «φάρσα», διευκρινίζοντας πως η διαδικασία που ακολουθείται στη σημερινή διαδικασία ήταν η αντίστοιχη που είχε υιοθετηθεί και τις υποθέσεις των ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Τράπεζα Κρήτης και Βατοπεδίου. «Οπότε, η διαδικασία αποτελεί συνέχεια από ένα κοινοβουλευτικό προηγούμενο» συμπέρανε και πρόσθεσε πως αυτή η πρακτική διασφαλίζει το να μη προκύψει κανένα ενδεχόμενο ακυρότητας. 

Για το θέμα της συγκρότησης του ψηφοδελτίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την αντίφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ενώ είχε συστοιχιστεί με την πρόταση της πλειοψηφίας για το ψηφοδέλτιο που είχε καταρτιστεί στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, τώρα αν και η «συνταγή» για τα ψηφοδέλτια των δέκα εμπλεκόμενων είναι η ίδια, η ΝΔ προδιαθέτει για αποχώρηση. «Πώς ξαφνικά αυτό γίνεται αντισυνταγματικό;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε δηκτικά πως κανένας άνθρωπος με στοιχειώδη λογική δεν μπορεί να το καταλάβει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter