Αθανασίου στην Προανακριτική: Ποτέ δεν μου είπε η Ράικου για παρεμβάσεις – Δεν είχα ακούσει τίποτα για «Ρασπούτιν»

Αθανασίου στην Προανακριτική: Ποτέ δεν μου είπε η Ράικου για παρεμβάσεις – Δεν είχα ακούσει τίποτα για «Ρασπούτιν»

Στην Προανακριτική Επιτροπή καταθέτει ο πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά του Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι ποτέ η Ελένη Ράικου δεν του μίλησε για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου ενώ δεν είχε ακούσει τίποτα και για τον περιβόητο «Ρασπούτιν».

«Η κ. Ράικου σας έχει πει για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου;» φέρεται να ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, με τον μάρτυρα να απαντά: «Όχι. Ποτέ δεν μου είπε η Ελ. Ράικου για παρεμβάσεις». Για το αν είχε ακούσει κάτι σχετικά το όνομα «Ρασπούτιν», φέρεται να απάντησε: «Δεν το είχα ακούσει ποτέ».

Εντύπωση προκάλεσαν, επίσης, οι απαντήσεις του μάρτυρα σχετικά με το γιατί δεν είχε καταγγείλει εδώ και περίπου τρία χρόνια στα αρμόδια όργανα όσα καταγγέλλει σήμερα στην Προανακριτική. Ακολουθεί ο φερόμενος διάλογος ανάμεσα στους Σπ. Λάππα, Γ. Ραγκούση και τον μάρτυρα:

Λάππας: Και εσείς και η κ. Ράικου μας λέτε εδώ τον πόνο σας και τίποτα σχετικό με το θέμα που εξετάζει η επιτροπή.

Αθανασίου: Απαντώ σε όσα με ρωτάτε.

Λάππας: Όλα αυτά που τώρα καταγγέλλετε τα έχετε αναφέρει υπηρεσιακά; Γιατί τόσα χρόνια δεν αναφέρατε τίποτα;

Αθανασίου: Για ποιο από όλα;

Λάππας: Για αυτά που καταγγέλλετε.

Αθανασίου: Δεν έκανα κάτι γιατί όποιος και να με πάρει τον αγνοώ.

Ραγκούσης: Κύριε Αθανασίου πού, πότε και πώς τα καταγγείλατε με βάση το νόμο και τις υποχρεώσεις σας;

Αθανασίου: Σας απάντησα.

Ραγκούσης: Άρα, συμπεραίνουμε ότι δεν καταγγείλατε τίποτα και πουθενά.

Αθανασίου: Εγώ έκανα τη δουλειά μου. Και εδώ ήρθα γιατί με καλέσατε. Επαναλαμβάνω, ποτέ και κανείς δεν μου κατεύθυνε τη βούληση. 

Παράβαση καθήκοντος

Ανάμεσα στις καταγγελίες που εξακόντισε εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου φέρεται να ομολόγησε ότι προέβη σε παράβαση καθήκοντος. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Αθανασίου αν και -όπως είπε- είχε καταστήσει σαφές στον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν είναι διατεθειμένος να παρακάμψει τη νόμιμη διαδικασία για κανένα φυσικό πρόσωπο, τελικά παραδέχτηκε ότι υπέγραψε ενώ δεν έπρεπε τη διάταξη για τη δέσμευση της περιουσίας του Γ. Αλαφούζου εμπλέκοντας και τον εισαγγελέα Γ. Δραγάτση.  

«Στις 9/8/2016 με παίρνει ο επίκουρος εισαγγελέας, Γ. Δραγάτσης, και μου λέει “«πρέπει να έρθω στην πατρίδα σου για ένα επείγον υπηρεσιακό θέμα. Δεν μπορώ να σου πω από τηλέφωνο. Μόνο από κοντά”» αφηγήθηκε και πρόσθεσε ότι όντως τον είδε, με τον έτερο εισαγγελέα να του λέει: «Σου έφερα να υπογράψεις τη διάταξη δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων Αλαφούζου». «Και του λέω: ¨Γιατί να το κάνω εγώ;¨», διερωτήθηκε αλλά τελικά -κατά τα λεγόμενά του- πείστηκε να την υπογράψει γιατί «δεν γινόταν διαφορετικά».

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του documentonews.gr η συγκεκριμένη διάταξη έπρεπε να υπογραφεί αυθημερόν και ο Εισαγγελέας Δραγάτσης έσπευσε να ενημερώσει τον προϊστάμενο του και να τον συναντήσει για να το υπογράψει ο ίδιος ο κ. Αθανασίου καθώς ο τότε επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Ι. Δραγάτσης δεν είχε δικαίωμα υπογραφής.

Οι φιλίες, τα κουτσομπολιά και οι προσφωνήσεις

Ο Παναγιώτης Αθανασίου στην αρχή της κατάθεσής του ανέφερε ότι γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από την δεκαετία του 80’ και πως όταν ο τελευταίος ανέλαβε αν. υπουργός Δικαιοσύνης του είχε ζητήσει βοήθεια για την πάταξη της διαφθοράς. Δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει και ότι είναι φίλος με την Ελένη Ράικου, η οποία όμως ποτέ δεν του είχε μιλήσει για τις παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν». Σε αυτό το πλαίσιο, ο εισαγγελέας αποφάσισε να προχωρήσει και σε… αποκαλύψεις που θα θύμιζαν εκπομπή της μεσημεριανής ζώνης αν δεν αφορούσαν την περιπέτεια της υγείας της Ελένης Τουλουπάκη. «Τον Δεκέμβρη του 2016 η Ελ. Τουλουπακη είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μετά την αρχική της νοσηλεία στο ¨Γεννηματάς¨ με ενέργεια Παπαγγελόπουλου πήγε σε σουίτα στο ¨Υγεία¨. Τα οικονομικά της ήταν δύσκολο να δικαιολογήσουν κάτι τέτοιο…» ισχυρίσθηκε, ενώ νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς συνήθιζε να προσφωνεί για συντομία «Παπ» τον Δ. Παπαγγελόπουλο. 

Οι καταγγελίες

Ο Π. Αθανασίου κατήγγειλε τον Δ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις, πιέσεις και απειλές σε σειρά υποθέσεων. «Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα» είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως ο πρώην αν. υπουργός έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μιντιάρχες. «Για τον Βγενόπουλο μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε στο σημείο να απειλεί πως αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα βγει στα κανάλια και θα πει ότι τα έχουν αρπάξει (οι ελεγκτές) από τον Βγενόπουλο. Τον ρώτησα: ¨Μα τι είναι αυτά που λες; Έχεις στοιχεία;¨. Απάντησε: ¨Όχι, όμως είμαι σίγουρος πως θα τα έχουν αρπάξε騻. Κατήγγειλε δε ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος του ζήτησε να φτιάξει ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του δημοσιογράφου, Γ. Παπαχρήστου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter