Αθέμιτο για τη ρωσική δικαιοσύνη το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αποφυλάκιση του Ναβάλνι

Αθέμιτο για τη ρωσική δικαιοσύνη το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αποφυλάκιση του Ναβάλνι

Ο Ρώσος υπουργός Δικαιοσύνης Κονσταντίν Τσουιτσένκο χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου την απαίτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας ότι η απόφαση του δεν θα εφαρμοσθεί καθώς στερείται νομικής βάσης και συνιστά ωμή παρέμβαση στο έργο του δικαστικού συστήματος ενός κυρίαρχου κράτους.

«Το αίτημα που λάβαμε σήμερα από το ΕΔΑΔ για την απελευθέρωση του Ναβάλνι είναι άνευ προηγουμένου για πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι μια καθαρή και ωμή παρέμβαση στο έργο του δικαστικού συστήματος ενός κυρίαρχου κράτους. Δεύτερον, η απαίτηση αυτή είναι αβάσιμη και αθέμιτη, καθώς δεν αναφέρεται ούτε σε ένα γεγονός, ούτε σ’ έναν κανόνα δικαίου, που θα επέτρεπαν στο δικαστήριο να εκδώσει μια τέτοια απόφαση. Τρίτον, η απαίτηση προφανώς δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, καθόσον σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία δεν υπάρχει νομική βάση για να αφεθεί ελεύθερο το εν λόγω πρόσωπο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Δικαιοσύνης στους δημοσιογράφους.

Ο Τσουιτσένκο, είπε επίσης ότι «είναι καθόλα σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δικαστές πήραν μια σαφώς πολιτική απόφαση, η οποία μόνο να περιπλέξει μπορεί την αποκατάσταση εποικοδομητικών σχέσεων με τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το ΕΔΑΔ το οποίο είναι το διεθνές δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το πιο σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει ότι έλαβε την απόφαση να ζητήσει την απελευθέρωση του Ναβάλνι λόγω των πιθανών κινδύνων που υπάρχουν για τη ζωή του.

Η Ρωσία τον περασμένο χρόνο ψήφισε νόμο, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην εθνική νομοθεσία έναντι διεθνών συνθηκών και αποφάσεων διεθνών φορέων στην περίπτωση που αυτές έρχονται σε αντίθεση με το ρωσικό σύνταγμα.

Νωρίτερα, σύμμαχοι του Ναβάλνι έδωσαν στην δημοσιότητα επιστολή που έλαβαν από μέλος του δικαστηρίου η οποία περιέχει και την απόφαση του, η οποία όπως δήλωσε ο σύμμαχος του Ναβάλνι Λεονίντ Βολκόφ είναι δεσμευτική.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter