Athens Pride κατά του μισογυνισμού

Athens Pride κατά του μισογυνισμού

Το φετινό Athens_x000D_
Pride με κεντρικό μήνυμα «Παρούσα» αυξάνει την ορατότητα και ανοίγει μια μεγάλη ομπρέλα για τις_x000D_
διεκδικήσεις της LGBTQ κοινότητας. 

Γιατί φέτος επιλέγει να αναδείξει τη θηλυκότητα και
το μήνυμά του μας αφορά όλους/ες;

Το Pride ξεκίνησε να διοργανώνεται για να παρέχει ορατότητα, να στείλει ένα
μήνυμα ότι τα μέλη της LGBTQI κοινότητας δεν ζουν στο περιθώριο. Υστερα
από τόσα χρόνια συνεχούς παρουσίας, είναι πλέον εξαιρετικά μαζικό και στις 9
Ιουνίου χιλιάδες αναμένονται στην πλατεία Συντάγματος. Ακόμη και αν δεν προβάλλει
από μόνο του τις δικές του διεκδικήσεις, «δημιουργεί πλατφόρμα επικοινωνίας
ανάμεσα στις οργανώσεις της κοινότητας για να φέρουν στην επιφάνεια τα αιτήματά
τους» αναφέρει στο Documento ο Ραφαήλ Μπιλίδας, υπεύθυνος Επικοινωνίας του Athens Pride.

Πολύς κόσμος μπορεί να αναρωτιέται γιατί ειδικά τα άτομα της LGBTQI κοινότητας πρέπει να αισθάνονται περήφανα. «Με αυτό το μήνυμα δεν
εννοούμε πως πρέπει να είμαστε περήφανοι απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον, αλλά
ότι αυτό είναι για εμάς πολιτική απάντηση. Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι αν
είσαι λεσβία, αμφί, τρανς, γκέι και οτιδήποτε άλλο παρεκκλίνει από το “κανονικό”
θα πρέπει να ντρέπεσαι. Επομένως η
υπερηφάνεια είναι το αντίθετο της ντροπής. Το Pride επικοινωνείται πάντοτε με
έναν θετικό τρόπο. Δεν θα πούμε ότι δεν θα ηττηθούμε, αλλά ότι θα νικήσουμε».

«Οταν βγαίνεις ανοιχτά με πρόσωπο και ονοματεπώνυμο δείχνεις ότι υπάρχεις, όταν υπάρχει μαζική συμμετοχή είναι αδύνατον μια κοινότητα –όπως η LGBTQI+ κοινότητα– να περάσει απαρατήρητη. Εχει άλλη αίσθηση μια πορεία περηφάνιας με 100 άτομα και άλλη με ένα εκατομμύριο όπου περνάς τα μηνύματά σου, προβάλλεις τις διεκδικήσεις σου, ασκείς πιέσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις, ευαισθητοποιείς και ενημερώνεις» προσθέτει ο Τέλης Ράπτης, πρόεδρος του ΔΣ της Ομοφυλοφιλικής & Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ).

Γιατί δηλώνει ΠΑΡΟΥΣΑ

Κάθε χρόνο το Athens Pride έχει μία διαφορετική θεματική η οποία συνδιαμορφώνεται από τις οργανώσεις της LGBTQI κοινότητας σε σχέση με την επικαιρότητα, αλλά και με πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί στο παρελθόν. Φέτος το θέμα που προέκυψε είναι ο μισογυνισμός.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε τη θηλυκότητα ως εγγενές χαρακτηριστικό ενός συγκεκριμένου φύλου, ούτε ως συνέπεια της βιολογίας, αλλά την προσεγγίζουμε όπως τη μαθαίνουμε και τη βιώνουμε εμείς οι ίδιοι. Η θηλυκότητα συχνά καταπιέζεται, καταδικάζεται, δολοφονείται. Πολλές φορές κομμάτια της κοινωνίας είναι εχθρικά απέναντι στην όποια θηλυκότητα. Φέτος αποφασίσαμε να είναι αυτή η κεντρική θεματική».

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όταν γίνεται μια μαζική εκδήλωση περηφάνιας, το κοινό τείνει να χρησιμοποιεί τον όρο Gay Pride δίνοντας έμφαση στις “αρρενωπές” ταυτότητες, αφήνοντας στο σκοτάδι κάθε άλλη ταυτότητα που αφορά τις λεσβίες, τις αμφισεξουαλικές και τρανς γυναίκες και κάθε υποκείμενο που δεν ορίζεται κάτω από τη γενική κατηγορία “άρρεν”. Αυτή την εσφαλμένη εντύπωση έρχεται να διορθώσει το φετινό σύνθημα» αναφέρει στο Documento ο Τ. Ράπτης.

Το μήνυμα που επιδιώκει να φέρει στην επιφάνεια το Athens Pride είναι ότι η θηλυκότητα δεν αφορά μόνο τα μέλη της LGBTQI κοινότητας. «Ο μισογυνισμός είναι σύστημα καταπίεσης και ως τέτοιο είναι αόρατο, δεν το βλέπουμε, αλλά υπάρχουμε μέσα σε αυτό και συχνά το αναπαράγουμε με διάφορα εργαλεία. Ο σεξισμός είναι εργαλείο του μισογυνισμού. Βρίσκεται εκεί για να καταπιέζει το θηλυκό, ό,τι και αν είναι αυτό. Ολοι έχουμε κοινωνικοποιηθεί μέσα σε αυτό το σύστημα και οι εκφάνσεις του είναι πολλές: μπορούμε να σκεφτούμε αυτό που έγινε στο Χόλιγουντ με το #MeToo, να αναλογιστούμε τις διαφορές που υπάρχουν στις αμοιβές των δύο φύλων, αλλά και πιο ειδικά στο πώς ο μισογυνισμός αφορά τα άτομα της LGBTQI κοινότητας. Για παράδειγμα, ένας πατέρας μπορεί να πει στον γκέι γιο του: τι είσαι, καμιά γυναικούλα; Και αυτό γιατί οτιδήποτε έχει να κάνει με τη θηλυκότητα έχουμε συνηθίσει να το αναπαράγουμε ως κάτι μειονεκτικό. Μπορεί να ακούγεται μπερδεμένο, αλλά εμείς θεωρούμε ότι η θηλυκότητα αφορά τους πάντες. Ειδικά για την LGBTQI κοινότητα είναι ένα ζήτημα που έχει έκφανση με τεράστια ένταση μέσα στην καθημερινότητα».

Το Athens Pride σχεδόν κάθε χρόνο δέχεται ομοφοβικές επιθέσεις, ενώ υπάρχουν κατά καιρούς επικρίσεις από άλλη οπτική ακόμη και μέσα στην κοινότητα. «Δεν θέλουμε να διχάσουμε, ούτε να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε στρατόπεδα. Κάθε μέρα γίνονται ομοφοβικές επιθέσεις, υπάρχει τρανσοφοβία, σεξισμός, αυτά είναι δεδομένα. Το γεγονός ότι δεν διαμορφώνονται επίσημα στοιχεία σημαίνει πως δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός ή ότι τα θύματα φοβούνται να βγάλουν τις εμπειρίες τους προς τα έξω. Μπορούμε όμως να φέρνουμε τα συστήματα καταπίεσης στην επιφάνεια για να τα βλέπουμε λίγο καλύτερα» λέει ο Ρ. Μπιλίδας.

«Πιστεύουμε ότι το κατοχυρωμένο από το σύνταγμα δικαίωμα στην ισότητα, την ισονομία και ισοπολιτεία αφορά όλες/ους, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής ταυτότητας, προσανατολισμού, και οφείλει να γίνεται σεβαστό με τη θέσπιση νόμων. Δυστυχώς, οι LGBTQI+ άνθρωποι παλεύουν ακόμη να αναγνωριστούν ισότιμα ακόμη και στα βασικά παρά τη σχετική νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα» υποστηρίζει ο Τ. Ράπτης.

Το Pride Week μεγαλώνει…

Το φετινό Pride Week (η εβδομάδα πριν από την κεντρική εκδήλωση)
φιλοξενεί δεκάδες εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών,
το ΚΠΙΣΝ και το Open Air Film Festival. Ποδηλατοδρομία, μία εντυπωσιακή ακροβατική περφόρμανς, συζητήσεις για
τις θεσμικές διεκδικήσεις της κοινότητας, το πρώτο Vogue Ball της Ελλάδας. «Είναι η πρώτη φορά που
το Ρride Week αποκτάει τόσο μεγάλη δυναμική και πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για
συμμετοχές. Η εβδομάδα αυτή δημιουργεί μια ομπρέλα που συσπειρώνει ιδρύματα,
καλλιτέχνες, οργανώσεις της LGBTQI κοινότητας, με σκοπό να αυξήσουν την
ορατότητα και την επικοινωνία. Το Pride Week μεγαλώνει και για εμάς είναι προτεραιότητα. Θέλουμε
διαρκώς να εμπλέκουμε και άλλο κόσμο. Υπάρχουν πολύ ιδιαίτερες εκδηλώσεις με
μεγάλη ιστορία και συμβολισμούς». 

Ιnfo

http://athenspride.eu/

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter