Αθήνα: Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους Θεσμούς

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται για την συνάντησή του με τους θεσμούς, Αθήνα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο το νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και ο υπουργός αποχώρησε χωρίς δηλώσεις.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των επικεφαλής με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, με αντικείμενο τα θέματα ενεργειακής πολιτικής. Κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που τώρα ξεκινούν, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», επισημαίνει κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 19:00 θα υπάρξει επισκόπηση, ενώ στις 20:30 θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Επιπλέον, ζητήθηκε από την Έφη Αχτσιόγλου να παραστεί στο Χίλτον, πράγμα το οποίο και θα κάνει στις 19.00, ώστε να συζητηθούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προσέρχεται για την συνάντησή του με τους θεσμούς, Αθήνα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017. Κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που τώρα ξεκινούν, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», επισημαίνει κυβερνητική πηγή σε επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η κυβέρνηση επιδιώκει τον προσδιορισμό «του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών»

Πρόκειται για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά.

Όμως, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωνε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης. Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.

Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωναν εν κατακλείδι πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Μια από τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις:

Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες και σύνθετες διαπραγματεύσεις, στα επτά και πλέον χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους. Αθήνα και δανειστές αναζητούν μια οριστική συμφωνία η οποία θα ανάψει το πράσινο φως στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου να προχωρήσει στην εξειδίκευση του δημοσιονομικού μονοπατιού μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος..

Η δυσκολία της, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά το συνολικό πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα λεγόμενα αντίμετρα ώστε ο τελικός λογαριασμός αφενός να είναι «ουδέτερος» για τους πολίτες, «ειδικά εκείνους που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», αφετέρου να άρει τις όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει με ένα δικό του πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.