Αθήνα προς Άγκυρα: Ο παραβάτης δεν μπορεί να μιλάει για νομιμότητα

Αθήνα προς Άγκυρα: Ο παραβάτης δεν μπορεί να μιλάει για νομιμότητα

«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου.

Ο κ. Ευθυμίου απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σημερινή δήλωση του Τούρκου ομολόγου του ότι «η στρατιωτική άσκηση στην Κω αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και συμπλήρωσε:

«Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της».

«Η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία “res inter alios acta”».

Τι είχε προηγηθεί:

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεϊν Μουφτούογλου είχε δηλώσει ότι «στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ειδήσεις για στρατιωτική άσκηση αλεξιπτωτιστών των ειδικών δυνάμεων. Η Συμφωνία των Παρισίων του 1947, έχει αφήσει την Κω από την Iταλία στην Ελλάδα και απαγορεύει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα η στρατιωτική άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, προσέθετε ο Τούρκος αξιωματούχος, «καλούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες τις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση, είναι εναντίον στις διεθνείς συνθήκες. Ξεκαθαρίζουμε πως θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο Αιγαίο πάντα στα πλαίσια της πολιτικής και τους διεθνούς δικαίου».

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο που είναι «υπό αμφισβήτηση».

Σχολίαζοντας, τις δηλώσεις Καμμένου για το Αιγαίο είπε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς». Διαβάστε περισσότερα για τις δηλώσεις του Μπιναλί Γκιλντιρίμ ΕΔΩ.

Δηλώσεις Νίκου Κοτζιά:

«Οι Τούρκοι να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Διαβάστε περισσότερα για τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά ΕΔΩ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter