Αθήνα: Μια πόλη για όλους, κυψέλη πολιτισμού

Αθήνα: Μια πόλη για όλους, κυψέλη πολιτισμού
Η Τεχνόπολη θα αποτελέσει ένα από τα επίκεντρα των δράσεων του δήμου με εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη μεταπολίτευση και των 80 από την απελευθέρωση της Αθήνας, αλλά και με πολλές συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών

Για το νέο πολιτιστικό όραμα στην Αθήνα μιλούν οι Χάρης Δούκας, Ελένη Ζωντήρου, Κωστής Παπαϊωάννου και Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Από τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στο Σύνταγμα και στη Βαρβάκειο Αγορά φάνηκε ο αέρας ανανέωσης που έφερε μαζί του ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μακριά από τις υπερβολές και τα σταριλίκια του παρελθόντος. Απόδειξη και οι ηχηρές αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των πολιτιστικών οργανισμών του δήμου. Ο κ. Δούκας μοιράστηκε μαζί μας το στίγμα μιας πόλης που γυρίζει σελίδα, αφήνοντας πίσω τις πρόσφατες πληγές της δημαρχίας του Κώστα Μπακογιάννη. Συνομιλήσαμε επίσης με την πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Ελένη Ζωντήρου, με τον πρόεδρο της Τεχνόπολης Κωστή Παπαϊωάννου και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» Τάση Χριστογιαννόπουλο, οι οποίοι ανέλαβαν να υλοποιήσουν το νέο όραμα για μια Αθήνα δημοκρατική, πολυπολιτισμική, πλουραλιστική που μας χωράει όλους.

Οι δράσεις του ΟΠΑΝΔΑ

«Θέλουμε να γεμίσουν κόσμο τα πάρκα, οι πλατείες και οι γειτονιές» Ελένη Ζωντήρου Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Χωρίς «παραμάγαζα» και άνωθεν παρεμβάσεις, όπως συνέβαινε επί δημαρχίας Μπακογιάννη, ο ΟΠΑΝΔΑ υλοποιεί νέες δράσεις με έμφαση στη νεανική δημιουργικότητα και την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας. Πάνω από 450 προτάσεις για δράσεις κατατέθηκαν μετά το ανοιχτό κάλεσμα του δήμου και θα υλοποιηθούν πάνω από 100 σε όλη την Αθήνα. «Στη δράση “Καλοκαίρι στην Αθήνα” συμβουλευόμαστε τους ανθρώπους της κάθε γειτονιάς για την καλύτερη οργάνωση και επικοινωνία των δρώμενων, τα οποία θέλουμε να αγκαλιάσει ο κόσμος» λέει η Ελένη Ζωντήρου, τονίζοντας ότι φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στόχος είναι να γεμίσουν ζωή τα πάρκα, οι γειτονιές και οι πλατείες της Αθήνας. «Αν δεν συμμετέχουν οι άνθρωποι της γειτονιάς, δεν έχει νόημα για εμάς» τονίζει η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στον σχεδιασμό του πιλοτικού Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στο θέατρο του σχολικού συγκροτήματος στην Κάντζα, για το οποίο η κ. Ζωντήρου μας είπε: «Θεσμοθετούμε τη δράση, η οποία σχεδιάζουμε να ανοίξει στο μέλλον σε όλα τα σχολεία της Αθήνας με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα, με νέα μουσικά ρεύματα, με συναντήσεις μουσικών σχολείων, με stand up comedy. Θέλουμε ένα φεστιβάλ από τους νέους για τους νέους». Το Φεστιβάλ του Κολωνού θα συνεχιστεί (10-30 Σεπτεμβρίου), ενώ από τις 2-6 του Οκτώβρη ο δήμος θα πραγματοποιήσει το πρώτο Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ στο Αλσος Γουδή.

Τον Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί η νέα πρωτοβουλία Orange Week με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης ενάντια στην έμφυλη βία, όπως επίσης υπάρχει ο σχεδιασμός για ένα σύστημα ξενάγησης προσαρμοσμένο σε άτομα με κωφότητα και τυφλότητα καθώς και η ένταξη μαθημάτων νοηματικής γλώσσας στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Για το μεγάλο αγκάθι των δημοτικών βιβλιοθηκών, οι οποίες είχαν αφεθεί στην τύχη τους, μας ενημέρωσε ότι η Κεντρική Βιβλιοθήκη στον Σταθμό Λαρίσης θα επαναλειτουργήσει τον Οκτώβριο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σχεδιασμός του ΟΠΑΝΔΑ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας με μεταφορά των εκδηλώσεων για το βιβλίο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και με την απόδοση κάρτας μέλους σε κάθε παιδί από την εγγραφή του στο ληξιαρχείο. Φέτος το καλοκαίρι οι παιδικές βιβλιοθήκες θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο.

Τι θα δούμε στην Τεχνόπολη

«Η Αθήνα τιμά τη διπλή επέτειο της μεταπολίτευσης και της απελευθέρωσης»
Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Τεχνόπολης

Τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας θα γιορτάσει η Τεχνόπολη με ένα εύρος εκδηλώσεων από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβρη.

«Η λογική είναι η Αθήνα ως πόλη ελεύθερη και η εστίαση στις μέρες γιορτής του Οκτωβρίου του 1944 και του Ιουλίου του 1974 στον δημόσιο χώρο» μας εξηγεί ο Κωστής Παπαϊωάννου. «Δηλαδή πώς οι άνθρωποι τότε γιόρτασαν στους δρόμους, τι έγραφαν οι εφημερίδες και ο ξένος Τύπος, πώς έγινε η μετάβαση από την Κατοχή στην Απελευθέρωση και από τη δικτατορία στη δημοκρατία, παρόλο που και στις δυο περιπτώσεις ο ορίζοντας ήταν μαύρος – δύο μήνες μετά ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά και μετά ο Εμφύλιος, ενώ και στη μεταπολίτευση η χαρά σκιαζόταν από το δράμα της Κύπρου».

Μια γκάμα εκδηλώσεων που καλλιεργούν την ιστορική μνήμη έχουν σχεδιαστεί σε συνδυασμό μάλιστα με άλλες χώρες της Μεσογείου οι οποίες περίπου την ίδια περίοδο ή την επόμενη χρονιά πέρασαν από τη δικτατορία στη δημοκρατία, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης περιλαμβάνονται μεγάλες ιστορικές εκθέσεις, καλλιτεχνικές δράσεις γύρω από αυτές, ημερίδες, συζητήσεις, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή των γυναικών στην αντίσταση ή οι όψεις της λογοκρισίας.

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε ένα διάλογο ανάμεσα στους σημερινούς εφήβους και τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας» επισημαίνει ο Κωστής Παπαϊωάννου τονίζοντας: «Είναι για εμάς σημαντικό οι εκδηλώσεις να εξακτινώνονται σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, σε μια αποκέντρωση που θα πετύχουμε σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με μια μεγάλη συναυλία για το πολιτικό τραγούδι στον Λυκαβηττό τον Οκτώβριο. Στον σχεδιασμό της μεγάλης ιστορικής έκθεσης η Τεχνόπολη συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το αρχείο της ΕΡΤ. Εκτός από τις επετειακές εκδηλώσεις, ενδιαφέρον είναι και το σκέλος του συναυλιακού προγράμματος στην Τεχνόπολη (με Θανάση Παπακωνσταντίνου, Dire Straits Legacy, Sunny Μπαλτζή, Πάνο Βλάχο, Κοινούς Θνητούς κ.ά), όπως επίσης και οι συναυλίες που έρχονται στον Λυκαβηττό (James, Placebo, αφιέρωμα στους Pink Floyd, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Pink Martini κ.ά).

Οσο για το μέλλον της Τεχνόπολης, ο πρόεδρός της οραματίζεται νέους θεσμούς για το βιβλίο και τις παραστατικές τέχνες αλλά και την ανάδειξη της έθνικ μουσικής των μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Το πρόγραμμα του Ολύμπια

«Η βεντάλια ανοίγει για όλους, με περισσότερους Ελληνες καλλιτέχνες» Τάσης Χριστογιαννόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ολύμπια

Πυκνό αναμένεται να είναι το πρόγραμμα που ετοιμάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τάσης Χριστογιαννόπουλος από τον ερχόμενο Οκτώβριο, με μεγαλύτερο εύρος εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνουν κλασική και σύγχρονη όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ, ορατόριο, χορό, συναυλίες με συμφωνική, έντεχνη και τζαζ μουσική, καθώς επίσης και μια σειρά δράσεων στο φουαγέ του θεάτρου με μουσική δωματίου, ποίηση και άλλες εκδηλώσεις που σχεδιάζονται.

«Ανοίγουμε τη βεντάλια των παραστάσεων για να διευρύνουμε το κοινό μας απευθυνόμενοι σε όλους τους δημότες. Από την πρώτη στιγμή θέλαμε να συμπεριλάβουμε περισσότερους Ελληνες καλλιτέχνες στις παραστάσεις μας. Στο μέλλον έχουμε σκοπό να σχεδιάσουμε δράσεις με στόχο τη συμμετοχή των δημοτών σε ένα θέατρο ανοιχτό, διαδραστικό, πολυπολιτισμικό και ζωντανό» μας είπε ο κ. Χριστογιαννόπουλος, ο οποίος πιστεύει ότι ένα δημοτικό θέατρο πρέπει να ανταποκρίνεται στην ιδιότητά του ως πολιτιστικού χώρου που απευθύνεται σε όλους τους δημότες. Φέτος ξεκινάει με δυνατές συνεργασίες, όπως με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τον Μπομπ Ουίλσον, τον Γιάννη Σκουρλέτη κ.ά.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μπορούν να συνυπάρχουν και να συμμετέχουν όλοι χωρίς διακρίσεις» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας

Ο Χάρης Δούκας στο Documento: «Τέχνη, αλληλεγγύη, συμπερίληψη»

Στόχος μας είναι ο πολιτισμός να φτάσει σε κάθε άκρη της πόλης και να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση. Θέλουμε να κάνουμε κάθε γωνιά της πόλης κυψέλη πολιτισμού. Θέλουμε τα μουσεία και οι εκθεσιακοί χώροι μας να είναι ανοιχτοί για όλους, καλλιεργώντας μέσα από τη διάδραση και τη συμμετοχή την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη σταθερών σχέσεων με το κοινό. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μπορούν να συνυπάρχουν και να συμμετέχουν όλοι μες στην πόλη μας χωρίς διακρίσεις, χωρίς να περιθωριοποιείται κανένας. Γι’ αυτό και το This is Athens – City Festival που πραγματοποιείται έως τις 2 Ιουνίου για πρώτη φορά «απλώνεται» σε περιοχές όπως η πλατεία Αττικής και ο Αγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αμερικής, η πλατεία Βικτωρίας και το πάρκο Προμπονά στη Ριζούπολη, με δωρεάν εκδηλώσεις για όλους. Η δύναμη της τέχνης ως μέσο για την ενίσχυση της αλληλεγγύης, της συμπερίληψης και της ευαισθητοποίησης για τα σύγχρονα φλέγοντα θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι μοναδική. Την ίδια στιγμή η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, των τοπόσημών της και της βιωμένης γνώσης της Ιστορίας. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή και 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ο Δήμος Αθηναίων τιμά αυτά τα δύο εμβληματικά γεγονότα και διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων που σχεδιάζουν ο ΟΠΑΝΔΑ και η Τεχνόπολη σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η Αθήνα του 2024 κοιτάζει στα μάτια το παρελθόν και τιμά τους αγώνες του ελληνικού λαού για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και δημοκρατία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter