Αθήνα: Σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και την τραγωδία στα Τέμπη (Video – Photos)

Αθήνα: Σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και την τραγωδία στα Τέμπη (Video – Photos)

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα με πρωτοβουλία φεμινιστικών συλλογικοτήτων συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας αλλά και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, και ενώ έχει προηγηθεί μια μεγαλειώδης πορεία που συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες το πρωΐ της Τετάρτης.

Εκατοντάδες φεμινίστριες έχουν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο της Βουλής στην Πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας συνθήματα κατά της πατριαρχικής βίας και υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης αλλά και κατά της προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη, με τη συγκέντρωση να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διάφορα δρώμενα.

Αυτή την ώρα είναι κλειστές η Αμαλίας, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου. Το πλήθος συγκεντρώθηκε για λίγο έξω από το υπό κατάληψη κτίριο Τσίλλερ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Πλατεία Καραϊσκάκη με τελική προορισμό τον Σταθμό Λαρίσης.

Προηγουμένως, συλλογικότητες και οργανώσεις κάλεσαν σε συμμετοχή στις ευρύτερες απεργιακές διαδηλώσεις. Στην Αθήνα, η πορεία ξεκίνησει από την πλατεία Κλαυθμώνος στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ συγκέντρωση και πορεία έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στις 12μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην οργάνωση της απεργίας πρωτοστάτησε μεταξύ άλλων το «Ελληνικό Δίκτυο για την φεμινιστική απεργία στις 8 Μαρτίου» ενώ σημειώνεται ότι η απεργία δεν προκηρύχτηκε ούτε από τη ΓΣΕΕ, ούτε από την ΑΔΕΔΥ.

Οι γυναίκες διεκδικούν:

· Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων (50-50)

· Εξάλειψη βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Όχι άλλες γυναικοκτονίες.

· Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.

· Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

· Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη.

· Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

· Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

· Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα.

· Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

· Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης.

· Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.

· Υποδοχή στην Ευρώπη όλων των προσφυγισσών-μεταναστριών.

Κάλεσμα του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Σε δυναμική παρουσία στη διαδήλωση της Κυριακής 8/3 καλεί και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει:

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και τον κόσμο και αξιοποιώντας τις συλλογικές μας εμπειρίες, αγωνιζόμαστε από κοινού για τα φεμινιστικά προτάγματα της απελευθέρωσης των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης από τα κοινωνικά στερεότυπα με βάση το φύλο και για την κατάργηση των πατριαρχίας, ενάντια στις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις, στο σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία».

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημειώνοντας ότι η Φεμινιστική Απεργία «πηγαίνει πέρα από την απεργία για την ανισότητα στη μισθωτή εργασία. Αυτή η απεργία τοποθετεί την εργασία για τη φροντίδα στο προσκήνιο: καθημερινή, απλήρωτη και αόρατη, αλλά εξακολουθεί να είναι ο κινητήρας της οικονομίας».

Θυμίζουμε ότι η φεμινιστική απεργία οργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αργεντινή το 2017 και στην Ισπανία το 2018 και 2019. Είχε προηγηθεί η απεργία γυναικών στην Πολωνία ενάντια στην κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση το 2016. Ήταν όμως στην Ισπανία που εμφανίστηκε με πρωτοφανή ορμή και ευρηματικότητα κινητοποιώντας εκατομμύρια γυναίκες. Οι Ισπανίδες απέργησαν από το σπίτι και τη φροντίδα, έως σε χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, ακόμα και στην κατανάλωση.

Οι μέχρι στιγμής καταγεγραμμένες κινητοποιήσεις για την 8η Μάρτη με απεργιακό χαρακτήρα γίνονται στο Μεξικό, Χιλή, Γαλλία, Τουρκια, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

8 Mάρτη: Φεμινιστική απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter