Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Kανένας συμβιβασμός για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Kανένας συμβιβασμός για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία έρχεται να μας υπενθυμίσει πως την τελευταία πενταετία έγινε μια βαθιά τομή στο μοντέλο απασχόλησης. Η επίδραση της πανδημίας ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αρχικώς προβλεπόταν καθώς αναδείχθηκαν νέες τάσεις και εργασιακά μοτίβα, αναθεωρήθηκαν οι σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου, επηρεάστηκε σημαντικά η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας νέες προκλήσεις στον κόσμο της εργασίας.

Οι κοινωνικο-οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις στην θεσμοθέτηση κανόνων ασφαλείας και ελέγχου δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους το οποίο δεν εξαντλείται μόνο σε κανονιστικές ρυθμίσεις και θεσμικά πλαίσια, αλλά ως μέρος της εταιρικής κουλτούρας προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και ενθαρρύνει την δια βίου κατάρτιση των εργαζομένων.

Η στρατηγική διαχείρισης των απασχολουμένων και ο ρόλος του HR (Human Resources) συνδέεται άρρηκτα πλέον στις μέρες με τη δυνατότητα της επιχείρησης να δημιουργεί αξία με βιώσιμο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, η μέριμνα της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπινου δυναμικού, η προσέλκυση νέων εργαζομένων και η προώθηση της ενσυναίσθησης στο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης βρίσκονται στον πυρήνα των νέων ζητουμένων.

Τα τελευταία χρόνια φαινόμενα όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η χρήση των μεγάλων δεδομένων (big data), έχουν εμφανιστεί στο δημόσιο διάλογο και επιχειρούν να γίνουν το απόλυτο game changer, αλλάζοντας το μέλλον της εργασίας. Ο εκθετικός ρυθμός προόδου της τεχνολογίας θέτει νέες προκλήσεις και προσφέρει σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους επιλογές και δυνατότητες που αφενός τους απομακρύνει από ένα γραμμικό μοντέλο σταδιοδρομίας, αφετέρου δημιουργεί τα θεμέλια για μια ασφαλέστερη εργασία όπου τα σφάλματα ελαχιστοποιούνται και η ανθεκτικότητα διευρύνεται.

Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η ασφάλεια των ανθρώπων της – που αποτελούν τον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων της – και οι συνεχείς δεσμεύσεις και προσπάθειές της για την ευημερία τους, αποτελούν προτεραιότητα. Γι’ αυτό και το σύνολο του οργανισμού συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα από την ημέρα της πρόσληψης και καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής του ζωής, εξασφαλίζοντας έτσι ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα.

Η ασφάλεια συνδέεται άμεσα και με την πρόληψη. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία ακολουθώντας την bowtie μέθοδο όπου αξιολογούνται οι συνέπειες δυνητικών κινδύνων, προλαμβάνει και αποτρέπει δυσάρεστα συμβάντα, γεγονός που αποτυπώνεται και στον ελάχιστο αριθμό ατυχημάτων.

Στον τομέα της ασφάλειας έρχεται να προστεθεί και η χρήση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, περιλαμβάνοντας αυτοματοποιημένες δικλείδες ασφαλείας για αποφυγή ή αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου, με τους χειριστές των μηχανημάτων να εκπαιδεύονται διαρκώς σε ό,τι αφορά την ασφαλή χρήση του εξοπλισμού.

Εξίσου σημαντική με την ασφάλεια είναι και η υγεία (σωματική και ψυχολογική) όσων εργάζονται στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η εταιρεία επενδύει σε μια ανοιχτή επικοινωνία με τους εργαζόμενους, παρέχοντας 24ωρη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 7 ημέρες την εβδομάδα.

Διανύουμε μια εποχή σημαντικών μεταβάσεων. Σημαντικές ευκαιρίες αναδύονται και οι μεγάλες εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα υποδεικνύουν διαστάσεις μια διαρκούς κοινωνικής αλλαγής που επηρεάζει μεταξύ άλλων την λειτουργία της επιχείρησης, τη φύση και την έννοια της εργασίας με έναν τρόπο που καθιστά αναγκαία συνθήκη την επένδυση στην ανάπτυξη και την πρόοδο του ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας, προσφέροντάς του ασφάλεια, ευελιξία και ανθεκτικότητα. Σε αυτή τη λογική η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θέτει στο επίκεντρο την διατήρηση ενός υγιούς, συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς στεγανά και στερεότυπα.

Ευθύμιος Μαρκόπουλος

Health & Safety manager, Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter