Άθληση… για λίγους με σφραγίδα Πατούλη

Άθληση… για λίγους με σφραγίδα Πατούλη

Εκτός γηπέδων του τένις βρέθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες δεκάδες άτομα (όπως θα βρεθούν και σχεδόν 130.000 πολίτες στους δήμους όλης της χώρας) που αξιοποιούσαν το Πρόγραμμα Αθλησης για Ολους (ΠΑγΟ) στο Αττικό Άλσος μετά την απόφαση του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και της ΓΓΑ να διακόψουν τα σχετικά προγράμματα έπειτα από 40 χρόνια!

Απόφαση που, όπως δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή το Documento, στέλνει όλο τον κόσμο στα ιδιωτικά γυμναστήρια και περισσότερους από 1.300 γυμναστές στην ανεργία…

Σε ό,τι αφορά το Αττικό Αλσος, το ΠΑγΟ τελείωσε για τον κόσμο, αφού η Περιφέρεια Αττικής μετά την απόφαση Αυγενάκη που συνυπέγραψε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έσπευσε γρήγορα να κάνει… δώρο στον Ομιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας (ΟΑΝΙ) τα τέσσερα γήπεδα τένις που βρίσκονται στον χώρο του άλσους.

Είχε προηγηθεί η έγκριση της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το πρόγραμμα «Αττικό Αλσος – Αθληση για μικρούς και μεγάλους» τον Ιούλιο του 2020 με ισχύ μέχρι το τέλος του 2023.

Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον περασμένο Ιανουάριο ζήτησε την τροποποίηση της σχετικής σύμβασης, προσθέτοντας ότι «δύναται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να παραχωρεί τη χρήση των αντίστοιχων αθλητικών εγκαταστάσεων του Αττικού Αλσους σε ειδικά αναγνωρισμένα και επιλεγέντα από την ίδια αθλητικά σωματεία τα οποία θα υλοποιούν τα προγράμματα δωρεάν άθλησης των πολιτών για επτά ώρες τουλάχιστον ημερησίως».

Σε αντάλλαγμα της δωρεάν υλοποίησης των προγραμμάτων άθλησης για όλους τους πολίτες, «τα εν λόγω αθλητικά σωματεία αφενός δικαιούνται να χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις αυτές για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας», ενώ παρατείνει τη σύμβαση μέχρι το τέλος του 2025 με τη δυνατότητα να συνεχιστεί ακόμη δύο χρόνια.

Η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας αποδέχτηκε την τροποποίηση και έτσι πριν από έναν μήνα (17/8) η Γενική Γραμματεία διά του αναπληρωτή προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Αθλητισμού Δημήτρη Καραστάθη παραχώρησε χωρίς αντάλλαγμα τη χρήση των τεσσάρων γηπέδων αντισφαίρισης στον ΟΑΝΙ.

Φόβοι για επέκταση

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τη διοίκηση της περιφέρειας, ότι είναι επιλογή της να δώσει τους χώρους άθλησης σε ένα ιδιωτικό σωματείο». Σύμφωνα με τις καταγγελίες των αθλουμένων του Αττικού Αλσους, εδώ και μια δεκαετία η χρήση των γηπέδων του τένις ήταν ελεύθερη από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ υπήρχαν και δωρεάν προπονήσεις από προπονήτρια της ΓΓΑ σε συγκεκριμένες ημέρες.

Τώρα έμαθαν ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν τη δυνατότητα άθλησης στα δύο από τα τέσσερα γήπεδα και από το τέλος αυτής της εβδομάδας (Παρασκευή 1/10) θα μείνουν σε ένα από αυτά. Ομως εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι πως η απόφαση του υφυπουργού Λ. Αυγενάκη που υλοποιεί η περιφέρεια του Γ. Πατούλη θα επεκταθεί σύντομα και στις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς στην απόφαση εντάσσονται ακόμα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου (5Χ5), δύο γήπεδα μπάσκετ, δύο γήπεδα βόλεϊ, καθώς και τα κτίρια υποστήριξης (αποδυτήρια κ.λπ.).

Τους φόβους τους εντείνει το γεγονός πως η περιφέρεια προχώρησε ξαφνικά σε εργασίες συντήρησης των γηπέδων αυτών τις προηγούμενες μέρες, ενώ ήταν πολλά χρόνια ασυντήρητες. «Προφανώς για να τις παραδώσει έτοιμες σε ιδιώτες, παρά τις αντιδράσεις των δημάρχων των γύρω περιοχών» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τι ζητούν οι αθλούμενοι

«Η Περιφέρεια Αττικής ιδιωτικοποιεί τον αθλητισμό και αποκλείει την ελεύθερη άθληση από το Αττικό Άλσος. Εδώ και δέκα χρόνια η χρήση των γηπέδων αντισφαίρισης του Αττικού Άλσους ήταν ελεύθερη για τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνταν προγράμματα δωρεάν προπονήσεων για ενήλικες και παιδιά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» τονίζουν οι «Αθλούμενοι στο Αττικό Άλσος» και προσθέτουν πως «με αιφνιδιαστική ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (135/19-1-21) παραχωρήθηκε η χρήση και εκμετάλλευση των γηπέδων τένις σε ιδιωτικό αθλητικό σωματείο.

Ήδη έχει εγκατασταθεί ο Όμιλος Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας και δεν επιτρέπεται πλέον η ελεύθερη άθληση. Είμαστε αθλούμενοι στο Αττικό Αλσος και ωφελούμενοι του προγράμματος “Αττικό Άλσος – Άθληση για όλους”. Ζητάμε:

• Την ανάκληση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΓΓΑ, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ιδιωτικός φορέας από τη διαχείριση και εκμετάλλευση των γηπέδων του Αττικού Άλσους.

• Την επιστροφή της διαχείρισης στη ΓΓΑ, ώστε να επανακτήσουν τα γήπεδα τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter