Μπορεί να τα περιμέναμε όλα από τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά όχι κι έτσι… Ηρθε η Τράπεζα της Ελλάδος να αποδώσει κοινωνική ευαισθησία στον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζοντάς τον κατ’ ουσίαν ως προστάτη του εισοδήματος του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Από την άλλη, έρχεται να πετσοκόψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες σε σχέση με την κρίση κόστους ζωής που τροφοδοτεί η αισχροκέρδεια, μετατοπίζοντας το βάρος στις αυξήσεις των μισθών!
Τα δεδομένα της ΤτΕ
Πώς το έπραξε αυτό; Πολύ απλά εκφράζοντας ανησυχίες διότι, όπως αναγράφει στο τελευταίο αγγλόφωνο δελτίο της η ΤτΕ, οι αυξήσεις στους μισθούς ξεπερνούν την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας. Μάλιστα, το προχωρά ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι βρίσκονται πίσω από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό! Για να φτιάξει το αφήγημα που αθωώνει τον πληθωρισμό της απληστίας, ο οποίος πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, και τα «ουρανοκατέβατα» αισχρά κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών τραπεζών που θα έπρεπε να εποπτεύει η ίδια η ΤτΕ και το πράττει πλημμελώς με αποτέλεσμα να φουντώνει το τραπεζικό καρτέλ) στηρίζεται στα εξής δεδομένα:
• Οι δαπάνες για την αμοιβή των εργαζομένων στη Γενική Κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025. Αναφέρουμε ότι το 2024 είχαν σημειώσει άνοδο 6% συνολικά.
• Σύμφωνα με τα στοιχεία των ετήσιων λογαριασμών από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μηνιαίος μισθός ανήλθε στα 1.342 ευρώ το 2024, καταγράφοντας αύξηση 7,3% σε σύγκριση με το 2023.
• Καταγράφεται αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που κερδίζουν πάνω από 900 ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το 2023, ο αριθμός των εργαζομένων με μισθούς μεταξύ 901 και 1.200 ευρώ τον μήνα αυξήθηκε κατά 16,7%.
• Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ (2024) είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα (μεικτά) στο 17,8% από 30,9% που ήταν το 2022. Ολα αυτά σύμφωνα με τον Γ.
Στουρνάρα ευθύνονται για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Το γεγονός ότι το εισόδημα των μισθωτών «καταπίνεται» μέσω των άμεσων φόρων, καθώς δίνονται μεν ονομαστικές αυξήσεις (έτσι πανηγυρίζουν κυβερνητικά στελέχη και συστημικά ΜΜΕ για τη γαλαντομία Μητσοτάκη) αλλά δεν αυξάνονται αντίστοιχα οι φορολογικές κλίμακες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των αυξήσεων να επιστρέφει στο κράτος, φαίνεται ότι δεν ελήφθη υπόψη από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αμεσοι και έμμεσοι φόροι
Αυτή η δυσχερής κατάσταση αποτυπώνεται πλήρως στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο 2025. Οπως λοιπόν προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το κράτος εισέπραξε στο πρώτο πεντάμηνο του 2025 από τους άμεσους φόρους 9,167 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2024 είχε εισπράξει 7,434 δισ. ευρώ. Τουτέστιν αύξηση 1,733 δισ. ευρώ.
Οσο για την έμμεση φορολόγηση; Το πρώτο πεντάμηνο 2025 τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν στα 10,995 δισ. ευρώ, όταν το πεντάμηνο 2024 είχαν εισπραχθεί 10,185 δισ. ευρώ (αύξηση 810 εκατ. ευρώ). Σε αυτούς τους έμμεσους φόρους θα πρέπει να προστεθούν 75 εκατομμύρια ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, δεδομένου ότι στο πεντάμηνο του 2024 είχαν εισπραχθεί 2,714 δισ. ευρώ και στο αντίστοιχο διάστημα του 2025 2,789 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Επίδομα Θέρμανσης 2025: Ποιοι πληρώνονται έως τις 30 Ιουλίου
Συντάξεις Αυγούστου 2025: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμών