Αθώος ο Ρουβίκωνας για 8 δράσεις του – Έστειλαν στο εδώλιο «κατηγορούμενο» χωρίς… κατηγορία

Αθώος ο Ρουβίκωνας για 8 δράσεις του – Έστειλαν στο εδώλιο «κατηγορούμενο» χωρίς… κατηγορία

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Δ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την πρόεδρο της έδρας, Νίκη Ρεβύθη να απαλλάσσει και τους δώδεκα κατηγορούμενους από τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν και για τις οκτώ συνεκδικαζόμενες υποθέσεις. 

Η συνένωση των οκτώ υποθέσεων με σκοπό να υπάρξει συλλογική καταδίκη προσέκρουσε στην έλλειψη αποδεικτικών στοιχειών. Άξιο απορίας είναι το πως σχηματίζονται αυτού του είδους οι δικογραφίες, την ώρα μάλιστα που οι αρμόδιες αρχές έσπευσαν να καθίσουν στο εδώλιο ως κατηγορούμενους, πρόσωπα σε βάρος των οποίων δεν υπήρχε καμία κατηγορία.

Ήταν η πρώτη φορά που η συλλογικότητα του Ρουβίκωνα, ήρθε αντιμέτωπη με μία συνολική δίωξη, για τη δράση της. Όπως αποδείχτηκε από το δικαστήριο, οι κατηγορίες δεν ευσταθούσαν αφού, δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία αλλά και οι ίδιοι οι μάρτυρες κατηγορίες δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν κανέναν από τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μόνες αναγνωρίσεις που είχαν γίνει ήταν από άνδρες της ασφάλειας.

Άξιο αναφοράς ήταν και το παράδοξο της ύπαρξης ενός κατηγορουμένου ο οποίος… δεν είχε καμία κατηγορία (!). Το δικαστήριο, προσπαθώντας να ερμηνεύσει αυτή την ανεξήγητη πτυχή της δικογραφίας κατέληξε πως πρακτικά δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο πέρα από την αθώωση του υποτιθέμενου κατηγορούμενου.

Κατά την αγόρευσή της επί της εισαγγελικής πρότασης η δικηγόρος υπεράσπισης Άννυ Παπαρρούσου, υπογράμμισε πως «υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτή τη δικογραφία» και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις, μόνο υποδείξεις από την αστυνομία».

Οι υποθέσεις οι οποίες εξετάστηκαν ήταν:

  • Η παρέμβαση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για χρηματισμό γιατρού που πραγματοποιήθηκε στις 15.10.2017
  • Η παρέμβαση για διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ σε σπίτια, που πραγματοποιήθηκε στις 30.11.2017,
  • Η παρέμβαση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη ως ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που πραγματοποιήθηκε στις 13.09.2017
  • Η παρέμβαση στην πρεσβεία Σαουδικής Αραβίας κατά του πόλεμου στην Υεμένη, που πραγματοποιήθηκε 14.12.2017
  • Η παρέμβαση στα δικαστήρια Λάρισας για την υπόθεση Στρατιωτικού ο οποίος καταδικάστηκε για κατασυροή σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του και η ποινή του είχε ανασταλτικό χαρακτήρα πράγμα που σημαίνει ότι δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, που πραγματοποιήθηκε στις 06.11.2017
  • Η παρέμβαση στην Turkish Airlines ως ένδειξη αλληλεγγύης στον κουρδικό αγώνα, που πραγματοποιήθηκε στς 13.09.2017
  • Η παρέμβαση στο υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στις 17.01.2018
  • Η παρέμβαση στο πεντάγωνο που πραγματοποιήθηκε στις 17.11.2017

«Μιλάμε για πολιτικές δράσεις και δεν μπορεί να διώκονται»

«Σήμερα είχαμε μία σημαντική αθωωτική απόφαση για οκτώ υποθέσεις του Ρουβίκωνα οι οποίες είχαν συνενωθεί σε ένα κλητήριο θέσπισμα με έναν κατηγορούμενο – από τους καλούμενους κατηγορούμενους- ο οποίος δεν είχε καμία κατηγορία αλλά καλείτο απλώς ως κατηγορούμενος. Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί κατέρριψε μία προσπάθεια που έγινε με ελλιπή πραγματικά περιστατικά και νομικά δεδομένα με άρθρα τα οποία επιστρατεύτηκαν προκειμένου να κινηθεί όπως όπως αυτή η ποινική δίωξη και αυτή η προσπάθεια κατέληξε στο κενό, το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κανένα αδίκημα και έτσι κλείνει και μία πτυχή της ιστορίας και της προσπάθειας με έμμεσο τρόπο, να χαρακτηριστεί ο Ρουβίκωνας ως κάποιου είδους οργάνωση που θα μπορούσε να υπαχθεί στη συγκεκριμένη νομοθεσία» τόνισε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Α. Παπαρρούσου και πρόσθεσε ότι:

«Το κατηγορητήριο κατέρρευσε γιατί εδώ μιλάμε για πολιτικές δράσεις οι οποίες είναι ανεχτές σε μία Δημοκρατία και δεν μπορεί να ποινικοποιούνται και να διώκονται με τρόπο που δεν αρμόζει ούτε στο δημοκρατικό μας σύστημα ούτε στις συνταγματικές αρχές».

«Είμαστε οι μέλισσες και συνεχίζουμε»

Σχολιάζοντας στους δημοσιογράφους την έκβαση της δίκης, η αναρχική συλλογικότητα του Ρουβίκωνα αναφέρει:

«Το κράτος έχει συνέχεια και η πιθανή καταδίκη στην σημερινή ομαδική δίκη δώδεκα μελών του Ρουβίκωνα για οκτώ διαφορετικές υποθέσεις θα μπορούσε να ήταν ένας κόμβος σε αυτή τη συνέχεια. Το καθεστωτικό αίτημα, χρόνια τώρα, για συντριπτική καταστολή της συλλογικότητάς μας σήμερα γνώρισε μια ήττα. Η κυβέρνηση Σύριζα έστρωσε το έδαφος συνενώνοντας στην ίδια δίκη πολλές και «σημαντικές» υποθέσεις και η ΝΔ, προτάσσοντας την θεωρία των δύο άκρων, προσπαθεί μέσω της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, να στρώσει χαλί για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το ριζοσπαστικό κίνημα. Η σημερινή δίκη ήταν ένας πιλότος για την καταστολή τόσο για τον Ρουβίκωνα όσο και για κάθε οργανωμένη επαναστατική δύναμη.

Απέτυχαν. Τα μέλη μας αθωώθηκαν για όλες τις υποθέσεις. Ο κόμβος μιας ομαδικής καταδίκης της συλλογικότητάς μας που θα μπορούσε να αποτελέσει σκαλοπάτι για μια ευρύτερη δίωξη δεν κατορθώθηκε να στηθεί. Αυταπάτες δεν έχουμε. Το κράτος μπορεί να κάνει ό,τι παιχνίδι θέλει με τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει και εφαρμόζει κατά βούληση. Είμαστε προετοιμασμένοι να βρεθούμε σε κάθε συνθήκη. Παρόλα αυτά η αθώωσή μας μειώνει τις δυνατότητες του κράτους να κινηθεί αθέατο πίσω από τον μανδύα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης χωρίς να υποχρεωθεί να κάνει δημόσια επίδειξη νομικής αυθαιρεσίας και πολιτικής ιδιοτέλειας. Μικρό το κέρδος είναι η αλήθεια αλλά όχι ασήμαντο.

Ο αγώνας μας δίνεται σε όλα τα επίπεδα, δεν αφήνουμε να πέσει κάτω τίποτα. Είμαστε «μέλισσες» και συνεχίζουμε προσεκτικά, υπεύθυνα και πάνω από όλα με αφοσίωση το επαναστατικό μονοπάτι που έχουμε χαράξει. Αυτή η μάχη κερδήθηκε. Όλο το ενδιαφέρον μας στρέφεται στην επόμενη Ούτε βήμα πίσω!»

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

19/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter