Αθωώθηκαν οι 11 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Αθωώθηκαν οι 11 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Την αθώωση των 11 κατηγορουμένων για υπόθεση απιστίας σχετικά με την σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπογράφτηκε στο περιθώριο της σύμβασης για την προμήθεια δώδεκα ελικοπτέρων τύπου Απάτσι, αποφάσισε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου μεταξύ του ΥΕΘΑ και της αμερικανικής εταιρείας BOEING. Υποκατασκευάστρια της BOEING για την υλοποίηση του έργου ήταν εταιρεία SONAK του επιχειρηματία κ. Θωμά Λιακουνάκου, που αντιμετώπιζε εν προκειμένω το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία (η δίωξη είχε ασκηθεί με συνδυασμό και με τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου που καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα) καθώς σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα είχε προκληθεί ζημία πολλών εκατομμυρίων στο ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα κατά την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί από την εισαγγελία διαφθοράς επί των ημερών της Ελένης Ράικου, η σύμβαση για τα αντισταθμιστικά είχε υπογραφεί κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά σε βάρος του δημοσίου. Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκ. ευρώ, σε σχέση με ό,τι απαιτούσε ο νόμος ενώ η αναπροσαρμογή της σύμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκ. ευρώ.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, που εν τέλει κρίθηκαν όλοι αθώοι, ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός και τότε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter