Ατιμώρητος ο Χαρδούβελης για τη μη υποβολή «πόθεν έσχες»

Ατιμώρητος ο Χαρδούβελης για τη μη υποβολή «πόθεν έσχες»

Ομόφωνα ατιμώρητο κήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, από την κατηγορία της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης,από υπόχρεο .

Παρών στο Δικαστήριο ο Γκίκας Χαρδούβελης.

“Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλλω δήλωση πόθεν εσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι”, ανέφερε στην απολογία του.

Το αδίκημα αφορούσε στην περίοδο 2011-2012, όταν ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με τον συνηγορο του :

“Δεν ήξερε, δεν είχε ενημερωθεί ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης ως προϊστάμενος γραφείου πρωθυπουργού το 2011/2012. Η περίπτωση του δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο. Εν τέλη υπέβαλλε βέβαια. Για πέντε μήνες είχε τη θέση. Από Ιανουάριο μέχρι Μάιο του 2012. Επειδή η σύζυγος του είναι αμερικανίδα πολίτης είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση στην Αμερική. Άρα δεν του ήταν τίποτα, αν το ήξερε, να υποβάλλει και Ελλάδα” .

Πρόεδρος: Ήταν υπουργός οικονομικών κάποτε; Είναι το ίδιο πρόσωπο έτσι;

ΔΙκ: Βεβαίως.

Π: Πως ανιχνεύθηκε ότι δεν είχε υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες;

Δικ: Κάποια στιγμή βγήκε ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι ίσως ήταν υπόχρεος και δεν είχε υποβάλλει δήλωση και εκείνος έσπευσε και υπέβαλλε και ακολουθήθηκε η γνωστή πορεία. Το δημοσίευμα βγήκε το 2015. Εκείνος είχε υποβάλλει από το 2014 ως ΥΠΟΙΚ βέβαια.

Μάρτυρας του Χαρδούβελη ο εκπρόσωπος του “Ποταμιού”

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας κατέθεσε ως μάρτυρας του πρώην ΥΠΟΙΚ.

Όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του:

“Την εποχή εκείνη ήμουν προϊστάμενος του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού. Δεν είχαμε καμία απολύτως ειδοποίηση ότι πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση πόθεν έσχες. Εγώ υποβάλλω δήλωση ως δημοσιογράφος. Η ένωση ενημερώνει όμως συνεχώς!

Πρόεδρος: Οι πριν τον Χαρδούβελη ήξεραν ότι πρέπει να υποβάλλουν;

Μαρτυρας: Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι ποιοι ήταν. Ο κ. Χαρδουβελης είχε διατέλεσει στη ίδια θέση σε προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν υπόχρεος. Στο μεταξύ αυτό αλλάζει αλλά κανείς δεν τον ενημερώνει!

Π: Μην αγχώνεστε κύριε μάρτυρα…

Εισαγγελέας: Ας πούμε πως υπάρχει αμελής συμπεριφορά σε τόσο υψηλό κλιμάκιο του κράτους, δεν υπάρχει κάποιος να υπενθυμίζει;

Μ: Δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση. Όταν έχεις διατελέσει στην ίδια θέση πριν κάποια χρόνια και επανέρχεσαι… δεν ήξερε και δεν του είπε κανεις. Οι δηλώσεις στο μεταξύ υποβάλλονται τον Ιούνιο και έφυγε Μάιο.

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ : ΔΕΝ ΗΞΡΑ !

“Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλλω δήλωση πόθεν έσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι”, ανέφερε στην απολογία του ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Π: Ρωτήσατε τον προηγούμενο αν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης;

Χ: Δεν μου παρέδωσε κανεις. Παραλάβαμε χάος… μου ζήτησε ο κ. Παπαδήμος να αναλάβω. Δεν είχαμε παράδοση και παραλαβή. Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω Π: Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες!

Την απαλλαγή του πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας: “όταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε το γεγονός έσπευσε να μάθει κι έκανε αμέσως κινήσεις να καταθέσει. Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Ούτε από τη Βουλή ούτε από την έρευνα των αρχών. Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος ενόψει αυτού του γεγονότος”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter